Jak myślicie czy w przypadku kiedy silnik 2.8L w 628CSi definitywnie padł i tak czy owak trzeba wymieniać warto zmienić go na 3.5L? W końcu to już i tak nie będzie oryginalny silnik a znalezienie 2.8L w dobrym stanie jest chyba ciężkie, szukam i szukam i właściwie wszystkie do remontu. Mam 3.5L z rozbitego auta Łoja i kusi mnie żeby wstawić. Wiadomo że spalanie dramatycznie nie podskoczy, do tego to 628 jest w automacie wiec przyda się odrobinę więcej mocy. Takie moje rozterki, dodam że auto w całkowicie oryginalnym stanie od pierwszego właściciela.
Kolejne pytanie to jak bardzo jest skomplikowana przeróbka 2.8L → 3.5L? Trzeba zmieniać wtyczki, lutować żeby chodziło czy jakoś łatwo podejdzie z wymianą czujników kompa?
Musisz przelozyc cala wiazke i kolo zamachowe, mechanicznie wszystko pasuje, tylko to juz nie bedzie zadne 628CSi
Czasy dla M30 powoli wygladaja tak, ze nie liczac tzw. okazji ciezko kupic silnik za rozsadne pieniadze. Poziom cenowy niby kompletnie zmalal i M30 w ogloszeniach chodza za grosze, z drugiej strony lata mijaja a te silniki prawie wszystkie sa troszke wczesniej lub pozniej zakwalifikowane do remontu. Jesli ktos juz ma porzadnie odremontowany lub orginalnie nie wyjezdzony silnik to go ceni.
Moj kolega ma bardzo dobry silnik 2,8 odkupiony dwa lata temu z serwisu BMW, ale nie odpowiadalem nawet na Twoje ogloszenie bo on napewno nie sprzeda go taniej niz za 2000zl, a teraz taka cena wzbudza nieraz wrecz agresje, mozna uslyszec tylko “co ty?? takie terasz chodza po 300zl!!!”
Sam zreszta zastanawialem sie nad tym motorem ale postanowilem wydac jeszcze wiecej i samodzielnie odremontowac swoj, tak aby dokladnie wiedziec co w trawie piszczy i zeby na hamowni nie wyszlo ani konia mniej niz ma byc katalogowo.
Nie jest to skoplikowane, lecz nie będzie to oryginał-zależy na czym Ci zależy Jak padła mi automatyczna skrzynia biegów, myślałem nad założeniem manuala…nie zrobiłem tego, bo zależy mi na oryginale. Nie myslałeś o remoncie motoru
masz odwrotny problem do mojego.. przez ten caly rok co rozgladalem sie za silnikami zeby kupic idealnie taki jak chce, z tych w najlepszym stanie trafialem na same 2.8i..
Kurcze potwierdzacie moje obawy i utwierdzacie mnie w przekonaniu żeby jednak polować na M30B28.
Mam 628 w doskonałym stanie jednak z baaardzo podstawowym wyposażeniem. Nigdy nie widziałem tak zachowanego egzemplarza szczerze powiedziawszy, auto wygląda na 2-3 lata. Jeden właściciel, regularne serwisy aż do momentu kiedy puściła uszczelka, dziadek sie zaperzył i postawił auto do garażu z myślą o naprawie. Po kilku latach próbował ktoś coś zrobić ale woda zrobiła swoje i tłok wyszedł bokiem po zakręceniu … wiec remont odpada niestety. Tak zachowane auto zasługuje na porządny silnik a jedyny porządny jaki mam to 3.5L od łoja wiec dlatego taki pomysł. Ale z drugiej strony to nie mam żadnych namiarów na taki porządny silnik 2.8L, pisze ogłoszenia dzwonie pytam i nic
szukaj radosc 2.8 - nawet samego dolu. Warto - niezla perelka - dasz tam motor 3.5 … i to juz nie to samo - auto wyglada naprawde zdrowiutko - warto zachowac w oryginale!
do pewnych tematow nieraz trzeba dorosnac … wiem to na swoim przykladzie jak zalozylem do zabytka … gaz . teraz sam sobie obcial bym rece za to co zrobilem . pozostaw auto w oryginale gdyz takie ma najwieksza wartosc (nie tylko materialna) . masz dobra sztuke i nie zmarnuj jej.
Radość - 628 było na tyle mało, że wartoby było poszukać silnika 2,8 a nie 3,5. To są rodzynki z pośród e24 (tak jak 630CS). Zepsuć zawsze łatwiej jak naprawić. Wsadzenie innego motoru, bo akurat jest na miejscu to tylko pójście po łatwiźnie.
Przecież ktoś pisał (strugu czy zalew - nie pamiętam) - że szukał 3,5 a trafiał jedynie na dobre 2,8 - wymieńcie się kontaktami. Włóż więcej trudu …
Wielkie dzięki Panowie. Potrzebowałem chyba delikatnego powrotu do rzeczywistości. Tak naprawdę to jak wspominałem trochę z desperacji takie pytanie. Chyba jednak będę musiał sie zabrać za remont jakiejś 2.8L jak nie znajdę dobrego egzemplarza.
moja 2.8 caly czas na ciebie czeka u marcina zebys obejrzal
za pare dni nie bedzie mnie na 2 tygodnie, ale nie krepuj sie jakby ci odpowiadala to bierz i sie potem rozliczymy
Mam kolejne pytanie, w moim mniemaniu, najpiękniejsze szóstki to te ze zwykłym spoilerem, takie jak 635. Większość szóstek 635 posiadała spoilery, tylko kilka nie miało ich i wyglądały tak jak 628 z katalogów. Ta 628 nie miala wogole zderzaka jak ją dostałem, nie dziwie się bo auto w świetnym stanie więc zderzak ktoś sobie pożyczył. I teraz pytanie, czy zakładać spoiler czy zostawiać bez idąc linią pochodzenia 630CS->628CSi? Oba rozwiązania są dopuszczalne bo można było sobie zamówić tak i tak. Co o tym myślicie?
szczerze mowiac - jesli jest wybor - zrobic z niej prawdziwe 628 ze spojlerem, ktory kojarzy sie z 628, taki jak ma np. Marcin z Wilanowa - to szedlbym wlasnie w ta strone, czyli patrzysz i nie masz watpliwosci; piekne, oryginalne 628 !
Marcin z Wilanowa ma obecnie przedni spoiler ze starego CSa, 628CSi jako CS/1 nie roznilo sie nigdy ospoilerowaniem od 635CSi!!! a jedynie w konfiguracji bezspoilerowej (tak jak Marcin mial wczesniej) bylo zamawiane czesciej. Wersja ta byla zamawiana przez klientow ktorym zalezalo bardziej na eleganckim niz sportowym wygladzie duzego Coupe, w sposob automatyczny taki “niesportowy” klient wolal wziac tanszy a w koncu wcale nie slaby silnik 2,8. Jesli glebiej przeanalizuje sie ogloszenia mozna zwrucic uwage ze nagminnie (choc nie jest to 100% zasada) 628CSi “bez spoilerow” maja w wyposazeniu klimatyzacje, ogrzewanie postojowe, podgrzewane fotele, Borcomputer itd… czyli wyposazenie luksusowe, podczas gdy wiekszosc “ospoilerowanych” 628 zwlaszcza z poczatkow produkcji CS/1 sa gole - oczywiscie w skali golizny E24. Prosze o nie podawanie niezgodnych modeli bo wyjatkiem wydaje sie byc chociazby moje auto , ale nie zmienia to zaobserwowanej reguly.
Ciekawostka ktorej nie moge odkopac do konca jest fakt , ze przez pewien okres produkcji CS/1 ten brak przedniego spoilera oraz tylnej lotki wymagal doplaty.
Linia produkcyjna “nie lubi” malych serii - przyklad: tylna klapa bez otworow na przedmiotowy spoiler. Potem nalezy pilnowac odpowiedniej konfekcji produkcyjnej itd
Miłosz, co do spoilera chciałbym się z tobą zgodzić ale nie za bardzo wiem skąd masz takie informacje. Specjalnie zacząłem sprawdzać kody SA w 628 które mam i 635.
Otóż sprawdziłem dwa 635 z dużym spoilerem, nie było wspomniane nic w opcjach. Czyli ok.
Sprawdziłem 635 z małym spoilerkiem, jest info o opcji bez spoilerów.
Sprawdziłem 628 która nie miała spoilerów (przynajmniej nie widzie po nich śladu) i nie ma kodu SA pozbawiającego spoilera.
Nie wiem jak na to patrzeć tym bardziej że są dwa kody SA dotyczące spoiler i jego braku:
325 Front and rear spoiler and special decorative stripes
326 No front or rear spoilers and no decorative stripes
Trzeba by pewnie znaleźć jakieś prawdopodobieństwo.
Pozdrawiam
radek
Informacje wyciagam z orginalnych katalogow ktore dokladnie przegladalem, pomocnym sa tez ogloszenia w internecie drogich E24 powyzej 10.000 EUR ktore niejednokrotnie posiadaja pisemna gwarancje orginalnosci.
Wiec po pierwsze w katalogu reklamujacym CS/1 wydanie 02/1982 (czyli sprzedawano jeszcze CS) w jezyku angielskim wszystko jest jeszcze proste. Reklamuja nowy rodzaj sprzedniego spoilera a w zasadzie jego brak jako posiadajacy swietna aerodynamike, halogeny i elegancki wyglad. Pisze tam tez, ze bedzie on standartem w 628 oraz opcja na zyczenie w 635.
W broszurce z konca 1982 nic na ten temat nie pisze ale znajduja sie duze zdjecia, w rogu zawsze podpisane jaki to model i jakie ma wyposazenie dodatkowe. 628 bez slowa o wyposazeniu wystepuje i ze spoilerami i bez.
Podobnie w kilku innych. Mialem tez w rece plakat z 1986 gdzie 628 bylo tylko jako ospoilerowane.
Jak chodzi o ogloszenia drogich E24 z pierwszej reki w stanie kolekcjonerskim to takze spotykam takie i takie wersje, z czego ospoilerowanych jest wiecej. Przecierz niemozliwa jest plaga aby wiekszosci egzemplarzy na rynku pododawano spoilery z 635 juz po kupnie samochodu?!?!?!
Ja posiadalem 5 szuch z czego dwie 635 wiec sie nie liczy, jedna 628 z polowy 1982, miala zawieszenie od E28 ale spoiler jeszcze ten stary gdzie halogeny przychodza na zewnatrz. Pozostale dwie 628 to 1983 golizna ospoilerowana i to 628 z ktorym sie ozenilem , takze ospoilerowane. Jedyne poza moim 628 przyjezdzajace na zloty pozy moim czyli Pawla ze slaska ma takze normalny przedni spoiler i lotke z tylu.
Co do tych kodow wyposazenia moglbym sobie teoretycznie wyobrazic ze w 635 brak spoilera byl jako wyposazenie a w 628 posiadanie spoilera jako wyposzenie nagminnie zamawiane przez kupujacych (o ile w ogole przy ilosci sprzedanych 628 mozna powiedziec “nagminnie”. Ale to juh spekulacje.
Wyposazenie z VIN w BMW bez problemu zczytano mi dla E28 z 1985 roku, niestety E24 12/1982 nie istnieje w bazie - jest za stare. Nie wiem gdzie lezy granica.