Witam
szukałem po forum czy ktoś może podejmował się takiej zamienie, ale znalazłem tylko zmiana z automata na manual i z 628 do 635. A mnie męczy pytanie czy da się przełożyć skrzynie z 635 z przełączeniem na prace ‘sport’ do 628 i jak to będzie współgrało i czy w ogóle to ma sens?? z góry dziękuje ![]()
Niestety nie da się. Wiązka skrzyni jest połączona z wiązką silnika i sterownikiem motronika. W 628 jest Ljet. Oczywiście gdyby mieć schemat, i gdyby ostro kombinować to by się dało. Chyba że szatańskim pomyslem zmienić ljet na motronika np z 530? ![]()
szkoda
… a to pwenie z komputerkiem taka sama sprawa?? bo na mobile.de widziałem 628 z komputerkiem i jeszcze to bym tylko chciał wiedzieć jakby ktoś wiedział ;p
Jeśli nie miałeś oryginalnie OBC (w 628 był za dopłatą) to są pewne komplikacje.
Wiązka z wtyczką do OBC jest. Po podłączeniu wyświetla podstawowe dane, łącznie z spalaniem.
-
Nie działa natomiast immobiliser. Podejrzewam że technicznie dało by się to rozwiązać podłączając np pod blokadę automatu (nie mozna odpalić jak jest na biegu). Immobiliser działa w prosty sposób, obwód 2 zielonych kabelków z wiązki jest otwierany w przypadku włączonego immobilisera i zamykany w przypadku wyłączonego.
-
Nie działa podświetlenie kompa. Wydaje mi się że to również kwestia pogmerania i ostatecznie takie podświetlenie można pociągnąć z innych kabli.
-
Brak odczytu temperatury, przydałby się czujnik w zderzaku, zapewne wiązka jest. Jak by co mam taki czujnik.
To wydaje się wszystko.
Z komputerkiem nie ma absolutnie zadnego problemu. Wyliczenia spalania opieraja sie u czas wtrysku w polaczeniu z predkoscia, jak kupisz komplet obojetnie z jakiej 5,6,7 to bez problemu podlaczysz u siebie.
Ja mam w swojej 628 orginalnie BC1 ale juz dwukrotnie montowalem taki zestaw w aucie w ktorym go orginalnie nie bylo
o to odrazu humor mi się poprawił :D… a jaki komputerek proponujecie tzn z jaką końcówką?? dokładnie neiwiem ocb z tymi nr ale spotkałem się na forum z dyskusją na ten temat… i jeszcze czy może ma ktoś na zbyciu jakiś cały komplet :)??
znalazlem takie dwa schemaciki…ktory bardziej sie przyda??
on-board computer
01 Input unit on-board computer
02 Control unit
03 Wiring control unit-input unit
04 Wiring car computer
05 Bulb
06 Coding plug
07 Sensor outdoor temperature
08 Gasket ring
11 Horn
12 Nut holder
13 Hex bolt with washer
14 Suppression capacitor
18 Base
19 Bracket
20 Gong
21 Fillister head self-tapping screw
22 Wiring set
23 Relay, change-over contact,signal violet
Cruise control
01 Actuator
02 Control unit f cruise control
03 Supporting plate
04 Bowden cable
05 Wiring set cruise control
06 Hex bolt with washer
07 Hex nut
08 Hex nut
09 Bearing accelator bowden cable
10 Cruise control switch
11 Fillister head screw
12 Wave washer
13 Clutch switch bracket
17 Bracket
18 Base
19 Hex head screw
Miłosz, jak zrobiłeś akcje z podświetlaniem? Mam walnięte obc czy jak? Próbowałem już ze 3 szt. I jak z immobiliserem?
radosc możesz mi powiedzieć dokładniej gdzie mam szukać tego OBC?? a jak nie bedzie to gdzie tej wiązki?? bo przed zakupem chciałbym się upewnić czego dokładnie potrzebuje…
Jeśli fabrycznie nie miałeś to jak włożysz łape pod deskę od strony centralnej konsoli to tam powinna być zielona wtyczka taka jak od zegarów mniejwiecej (taka wypinana), zawinięta izolacją do grubej wiązki. Generalnie trzeba popatrzeć i pogmerać. Jak masz klimę to pewnie sporo więcej bo miejsca mało.
BeZK, ja na zbyciu mam jedynie OBC2, w Twoim roczniku powinno byc OBC1. OBC1 jest mniej logiczny w obsludze, ale duzo bardziej rozbudowany i swietnie oddaje klimat nowoczesnych komputerow tamtych lat.
Radosc: W moich BC1 nie ma podswietlenia jako takiego tylko same kreski sa czerwone a tlo czarne, wiem ze byly dwa rodzaje, nawet te najprostsze zegraki wystepuja w takiej i takiej wersji, wiec nawet nie wiem czy podswietlenie chodzilo by przy rozwiazaniu z czarnymi kreskami i podswietlanym tlem.
Aby dzialal kod trzeba rozpiac zielony przewod (glowne zasilanie elektroniki) i puscic go przez sterownik OBC. Jest to tak zrobione ze nie trzeba ciac kabli, rozpina sie wtyczke i obydwa konce pasuja w wiazke OBC.
ja mam obc1 ele nie wiem czy sprawne, nieświeciło się jak było w aucie, a nie chciało mi sie przy nim grzebać, bo i tak rozbierałem auto. więc je wyciągnąłem i leży.
a ile ??$$
zrobiłem kilka foto z pod deski ;p może ktoś mi wskarze ten kabl bo ja go jakoś niepotrafie dostrzec ;p
Da się. Trzeba wpiąć się w odpowiednie piny ECU, zmienić tps i ukręcić jego dodatkową wiązkę ![]()
Z ASB na linkę też da się pojeździć na sportowo. Sens byłby wówczas gdybyś chciał pojeździć w trybie zimowym. Nie sądzę, że będziesz jeździł zimą, więc nie ma sensu :u:
Najprostrzy sposób na OBC1 - wiazka od E23 I generacji + sterowniczek i wyświetlacz.
OBC2 - wiązka od E28 + sterowniczek i wyświetlacz.
Wtyczki są tak skonstruowane, że niesposób wpiąć ich inaczej.