[bak] rezerwa

Ile można przejechać na rezerwie :question: Zaświeciła mi się rezerwa w CS/2. BC wskazał, że mogę przejechać 80km ale szybko ilość ta spadała aż do 20km i na światłach musiałem ostatkiem sił zjechać i udać się piechotą na stację po benzynę. W rzeczywistości przejechałem 25km. Nastepnie wlałem 4l z małym haczykiem i kontrolka rezerwy zgasła. Auto spala mi do 15l/100km po Warszawie z klimą więc rezerwa to jakieś 3,75l :question:
Dodam, że w srebrnej strzale rezerwa to kokoło 10l i w zasadzie jak się zaświeci kontrolka rezerwy to BC już nic nie wskazuje, a w e23 którą jeździ Ania to około 12l.

to cos dziwnego dzieje sie z oprzyzadowanie w baku. Rezerwa ma wynosic okolo 10 litrow, u mnie BC1 pokazuje ilosc kilometrow do przejechania do momentu az wartosc ta wynosi 30km, pozniej juz tylko mrugaja kreski.

A sprawdzales kiedys czy jak pokazuje Ci powiedzmy 300km to faktycznie robisz pozniej cos kolo tego??

Watpie aby CS/2 mial w tej kwestii cos inaczej, ale kto wie.

Sprawdziłem; pokazywał 350km a faktycznie zrobiłem 250km

Wskazanie na zegarach ma w prawdzie wspolny plywak i odcinek kabli z BC ale rozdzielenie nastepuje zaraz za wtyczka wejsciowa zegarow. Innymi slowy te dwa wskazniki nie sa ze soba mocno zwiazane, u mnie w tej chwili jest cos nie tak ze wskazaniem w zegarch, a mianowicie podchodzi pod 40L i ani grama dalej, dopiero jak mam mniej niz 40L w baku zaczyna pokazywac prawde az do 0, pomimo tego BC ma prawidlowe informacje co do tego co jest w baku, i po pelnym zatankowaniu i bardzo spokojnej jezdzie potrafi nawet pokazac 700km :grinning:

Zaobserwuj czy u Ciebie ten skok z 80 na 20 “Reichweite” odzwierciedla sie tez na wskazniku w zegarach, czy wtedy wlasnie wlacza sie rezerwa itd… W ten sposob bedziesz mogl wykluczyc poszczegolone czesci ukladu…

Przychodzi mi do glowy jeszcze jedno. W BCII reguluje sie poprzez mnoznik to co bedzie pokazywal jako srednie spalanie. Jesli z jakiegos powodu auto pali np. 15 a BC pokazuje w tym momencie 10 to mozna podniesc mnoznik o 50% i bedzie liczyl prawidlowo. Niektorzy dostrajaja w ten sposob BC pod gaz.

Sprawdz wiec czy wskazanie na BC sredniego spalania zgadza sie z tym co spalasz faktycznie, byc moze “Reichweite” operuje srednim zuzyciem i nie kontroluje w sposob ciagly stanu w baku - z tad przeskok po porownaniu wartosci - tak sobie kombinuje…

Niestety nie wyjasnialo by to dlaczego zrobiles na rezerwie jedynie 20km.

Jesli mialbys wgnieciony bak od spodu to tez tak moze byc, mialem taki przypadek, plywak nie schodzi do samego dolu a benzynka sie konczy… wiecej pomyslow nie mam.

Dzisiaj obserwowałem bardzo uważnie wszystkie wskaźniki i BC. W pewnym momencie zauważyłem, że ekonomizer wskazuje maxymalne spalanie przy równomiernej jeździe a zerowe spalanie tylko przy odpuszczeniu gazu ale tylko na chwilę. BC przez ten odcinek (około 10km) wskazywał normalnie czyli w granicach 15l/100km. Natomiast w dalszej części dnia ekonomizer wrócił do normy lecz zatrzymując się na światłach motor chciał zgasnąć i bardzo ciężko wkręcał się na obroty-podobna sytuacja jak wczoraj więc może to nie była wina braku paliwa :question: Wkurzyło mnie to i przegoniłem CS’a, w zasadzie wróciło wszystko do normy. Sprawdziłem wszystkie wtyczki i nic mi do głowy nie przychodzi. Niepokoi mnie jeszcze przegazówka, bo motor jakoś leniwie się wkręca, może to wina sondy lamda albo filtr paliwa :question: I generalnie jakaś leniwa się zaczyna robić bryka :face_with_rolling_eyes:

I jeszcze jedno, wczoraj po zatankowaniu 35 litrów wskaźnik pokazywał 35l a po przejechaniu 56km wskazuje minimalnie ponad 20l.

sprawdz przewody paliwowe ja tak miałem w e23 była malutka dziurka i ciagna fałszywe powietrze ale nie zawsze i to było dziwne
wymieniłem przewody i jest oki
ja mam rezerwe od 15l
a i miałem jeszcze taki przypadek ze zablokował mi sie przepływomierz i własnie nie chciał sie wkrecac na obroty i ekonomizetr wtedy pokazywał max spalanie albo mozesz miec walniety jakis wtryskiwacz ale wtedy by dymił pewnie , sprawdz najpierw paliwo i przepływke
pozdrawiam Łukasz :slightly_smiling_face:

ja mam opracowane do perfekcji jezdzenia na oparach :confused: zycie mnie do tego zmusza :grinning: no wiec tak wskaznik ponizej 20 litrow czesto przeklamuje, ale kontrolka zapala sie zawsze w dobrym momecie :sunglasses: czyli przynajmniej wiem kiedy juz mam malo paliwa :laughing: i jak spokojnie sie jezdzi to moge przejechac ok 45 km. Z moich obserwacji od momentu zapalenia sie rezerwy do gasniecia jest jakies 5 litrow… czesto jednak jest tak ze dopiero co mi sie kontrlka zapali, a wejde bokiem w zakret i przez chwile czuje ze brakuje mu paliwa wiec tak na prawde w momecie zapalenia sie rezerwy trzeba jechac juz na stacje :sunglasses: i nie powinno byc problemow :wink:

Powyzej 4000 obr/min sonda lamda przestaje miec wplyw na regulacje, strasznie dziwne to co opisujesz, jakie w koncu wyliczyl Ci to srednie spalanie??

Jak do czegos dojdziesz to zaraz daj znac.

U mnie Marcin raz jak bylem na torze to pomimo ze wskaznik byl jeszcze daleki do rezerwy, powiedzym miedzy 0 a 20 litrow to i tak przy bardzo dlugim lewym luku zaczynal mi sie juz dlawic, od tego czasu pilnuje zeby w takich sytuacjach bylo bite 20-30 :slightly_smiling_face:

Pal licho tą rezerwę. Jednak M30 lubi jak klapa przepływomierza otwiera się na maxa. Od dwóch dni jeżdźę o wiele dynamiczniej i efekt jest taki, że szósteczka chodzi jak zegareczek a wskaźniki pokazują prawdę. Stan paliwa w tej chwili 45l, spalanie 17l i pozostały zasięg niecałe 300km. Oczywiście z klimą i w Warszawie. Uważam, że wszystko wróciło do normy i po wymianie kilku zdań z Miłoszem nasuwa się wniosek, żeby wymienić sondę lamda.

POPIERAM :laughing: TRZA FURE WIETRZYC :exclamation:

a ja mam cyfrową regulację przepustnicy :arrow_right: albo “0”, albo “1” :smiling_imp: (tzn. albo zamknięta, albo otwarta)

Ja nie jestem entuzjastą wietrzenia, ale szóstki faktycznie czasem potrzebują podejścia cyfrowego. Moja pewnego pięknego dnia zaczęła mi robić fochy, dławić się, szarpać…
trasa Szmulki-Ursynów-Szmulki w tym systemie i samochód wrócił do formy, pełen wigoru i radości.

Znalazłem przyczynę słabej przacy cs/2. Walnięty przewód wysokiego napięcia z cewki do rozdzielacza. Jak zmienię dam znać czy jest poprawa. Potrwa to jakiś tydzień, bo przesiadłem się na srebrną strzałę…Ona też potrzebuje wietrzenia :laughing:

No tak w takim haremie wszystkie musza czuc sie docenione.

ej fakt silnik e30 potrzebuje czasami poczuć 7 tys obrotów
ja jeżdżę ogólnie na gazie, ale czasami lubię posmigac na benzynce
nio i na przykład wczoraj jechałem z Katowic do domu i jadę sobie 130km\h a tu jakiś opelek vectra zaczyna mi mrugać światłami i jak ty się nie denerwować ledwie co 2,0 pod maska i myśli ze jest królem szos ,
nio i ja na benzin i 3 bieg i od razu na liczniku 160km\h 4 bieg 190 km\h i opel już daleko w tyle i wtedy wiem, za co kocham to autko :grinning:
ale ogólnie to wole spokojna jazde tylko czasem jak ktos bardzo przesadz
bo musli sobie ze jedzie jakis stary rupiec i ze on wiecej niez 150 nie pojedzie to mnie nerw sieknie i gaz w podłoge
oczywiscie bez przesady zabic sie nie chce , albo poczaskac 7
pozdrawiam Łukasz

Hehehe :bulb: No i przyjechał człowiek i kupił srebrną strzałę sercem jak większość z Nas :sunglasses:

i już zaraz kupiłeś coś innego :question: :laughing:

Spostrzegawczy jesteś :laughing: :laughing: Transakcja wiązana :arrow_right: Teraz na co dzień 325 coupe vanos. Golf poszedł do ludzi, 733i robi się dla Ojca i wszyscy są zadowoleni :bulb:

miałeś golfiarza na gazie a teraz 2,5 na benzie na co dzień, poleszyło się :bulb: :face_with_rolling_eyes:

Nie narzekam, a spalanie vanosa od 7-12l to nie tragedia więc dam radę. Poza tym jest czym cisnąć :sunglasses: