Jest jakis rysunek, projekt lub ktos zwymiarował kolektor wydechowy (barany) do m30b35.
Chodzi o to, ze w stoczni robia wszystko, ale jak przekazac co chce?
Zawracac sobie tym głowe czy odpuscic?
Podchodza do 6 ?
Jest jakis rysunek, projekt lub ktos zwymiarował kolektor wydechowy (barany) do m30b35.
Chodzi o to, ze w stoczni robia wszystko, ale jak przekazac co chce?
Zawracac sobie tym głowe czy odpuscic?
Podchodza do 6 ?
U nas wymagaly przerobki, ale mamy inny silnik.
Bez przeróbek nie podejdą. W silnikach m30 kolektor wydechowy jest przykręcony na 12 śrubach, a w S38 na 24. Każdy “cylinder” ma cztery śruby tak jak w silniku m50. co widać na zdjęciach. Cztery otwory na szpilki przy każdym pojedyńczym kolektorze.
w tym aucie jest silnik od M5
, ja mam takie kolektory, ale do zawieszenia e12, trochę inny jest układ rur przy ich końcu. ale jakby ktoś to miał dorabiać, to myślę, że bez problemu może to zmienić na taki układ jak jest w e28.
Dawid chciał założyć do e28 barany od e12 i mu nie przypasiło za dużo zmian i szkoda baranków ![]()
:piwko:
Chico dzieki, ale temat odpuszczam, bez szablonow nydy rydy ![]()
Słuchajcie zasada baranów jest przecież prosta-długośc każdej rury lecącej od kolektora musi być równa,aby nie powstała tak zwana fala stojąca.Można zrobić szablon.Kupić jakąś aluminiową lub plastikową rurę giętą,(np od kanalizacji) i poskładać model.Oczywiście przekrój każdej krótkiej wylotówki musi być większy choć trochę od przekroju wylotu spalin z głowicy,a z tego co mi wiadomo może byc nawet równy dalszemu odcinkowi rury po złączeniu.Kidyś miałem m30 w e23 i mieszkałem w Zabrzu bardzo blisko gościa który zajmował się profesjonalnie układami wylotowymi,robił nawet rajdówki i gadaliśmy jak to działa.Miałem nawet robić ale rudy zjadł auto…
o, widzę, żę kolega się trochę orientuje
, ale filozofia tego ustrojstwa, jest jednak bardziej skomplikowana ![]()
to faktycznie musiało być kiedyś… ![]()
To może kolega nam ją dokładnie wyłoży, znzczy sie tą filozofię ![]()
firma z USA niezła
ma generalnie niezłe wynalazki na swych stronach
, tylko, że cena tego w US to 250-350 US ![]()
to nie jest chyba drogo ![]()
Przerabiałem ten temat ostatnio, chciałem kupic kolektor Supersprint przez firme Mtuning.pl ale cena była kosmiczna 1500euro netto, Mtuning zajmuje sie również produkcją kolektorów wydechowych jednak człowiek z którym rozmawiałem powiedział ze dla jednego m30 nie opłaca im się i ze zajeło by to ok miesiąca. Jest ktoś z Rzeszowa lub okolic i mógł by pojechac do Mtuning i dowiedzieć sie czegos wiecej na ten temat, może jakis zakup grupowy.
masz jakis namiar na tego goscia z Zabrza ?