Chłodnica oleju silnikowego

Mój najnowszy dawca ma taki gadżet :grin:
Zastanawiam się czy nie przenieść tego wynalazku do mojego 728i :question:
Co daje chłodnica oleju w praktyce :question:
Czy nie zaszkodzi :question:

Instalować czy sprzedać :question: Oto jest pytanie :sunglasses: :laughing:

każde szanujące się auto powinno mieć takie ustrojstwo :sunglasses: , jak co daje :question: , chłodzi olej :v: - olej mineralny powyżej 150 stopni traci praktycznie właściwości smarne, a chłodnica zapobiega jego przegrzaniu. choć przy dzisiejszych paramertach olejów ma ona już znacznie mniejsze znaczenie niż kiedyś…

jak masz to załóż … nie zaszkodzi a zawsze lepiej dla oleju :slightly_smiling_face:

Ja załozyłem gdyz była razem z silnikiem 3.5 ktory włozyłem :slightly_smiling_face:

Grigorij skoro byla tzn ze byla potrzebna :wink: i na pewno nie zaszkodzi jak twoja e23 bedzie mialo kolejny rarytasik.
Tylko nie zdziw sie przy wymianie oleju jak bedziesz chcial z calego ukladu zlac :grinning:

Mi sie wydaje ze do 728 zakladanie chlodnicy oleju do silnika jest srednio potrzebne :face_with_rolling_eyes: sportowo raczej tym sprzetem nie latasz… to tak z punktu przydatnosci, a jesli chodzi o sprawe wypasy to juz co innego :wink:

oczywiscie najwazniejsza kwestia dotyczy zywotnosci silnika a chlodnica oleju z pewnoscia ja przedluza powodujac zachowanie optymalnych parametrow oleju . ja osobiscie twierdze ze jesli jest takowa na podoredziu i jest czas i ochota na zakladanie to bezwzglednie zakladac .

Witam, moze troche glupie pytanie ale prosze o odpowiedz?

Mam 628 CSi z 1980 roku. Chce kupic filtr oleju i nie wiem czy mam chlodnice oleju czy nie?

Czy w tym modelu to bylo czy nie? Jak to sprawdzic?

pozdro

wkład filtra oleju jest taki sam, niezależnie od tego czy masz chłodnicę czy nie, jedynie w pierwszych cs/ach był inny filtr.
w 628 raczej nie masz wsadzonej chłodnicy oleju.

Jak sprawdzić, schylić się i zajrzeć pod samochód… :sunglasses: