Ciśnienie doładowania w M102 (745i e23)

Czołem, flaszka za prawdziwą, potwierdzoną informację :laughing:

Wszyscy wszędzie piszą jakie to cuda można z K27 wyciągnąć, ale nigdzie nie piszą co w silniku jest w podstawie :face_with_rolling_eyes:

Od klikania na Enter w poszukiwaniu po necie palce mi puchną. A jakby ktoś znalazł wykres pracy, mapę KKK27 to w oógle byłoby super :bulb: Bez tego ani rusz w innowacjach :smiling_imp:

dobra, nie wszyscy na raz bo nie nadążam z czytaniem :sunglasses:

już sobie poradziłem… proszę się nie fatygować :face_with_rolling_eyes:

no to podziel sie tym co sie dowiedziales moze mnie to jakos mocno nie dotyczy ale z ciekawosci chcialbym wiedziec :grin:

8,5psi i 283lbf-ft…
znam takich co za widzę tajemną pieniedze bierą :sunglasses:

A w jakis blizszych sercu jednostkach…

… w bliższych sercu jednostkach nie ma doładowania :sunglasses:

W blizszych sercu jednostkach czyli w BARACH :sunglasses:

wiem, że o to ci chodziło :smiling_imp:

8.5 psi = 0.5784 atm
psi = funt-siła na cal kwadratowy = Lb/in2

283lbf-ft = 119256.2 kg cm2 = 117696,68 atm :grin:
funt-siła na stopę kwadratową = Lb/ft2

1 bar = 105 Pa = 0,986923 atm

więc coś ci się kubuś chyba przecinki pomylały, bo przy tym drugim ciśnieniu miałbyś mały grzyb atomowy pod maską :laughing:

No to dobrze, tez mialem takie informacje , ze 0,6 - tylko nie sprawdzone wiec sie nie wychylalem. Jesli silnik ma posiadac przecietna awaryjnosc i zywotnosc to absolutnie bym tego cisnienia wyzej nie podnosil. Ciezko sie opszec pokusie bo wysokie cisnienie przy dobrym wysterowaniu zaplonu i paliwa zaczyna przypominac rekiete a nie samochod ale niestety silnik znosi to bardzo marnie :frowning:

Swietnym patentem bylo stosowane w Alpinie Turbo oraz w niektorych Porsche tzw. po niemiecku DAMPFRAD. Mozna bylo regulowac cisnienie i wysterowanie z poziomu kabiny. Male cisnienie do swietnej elastycznosci przy jezdzie na codzien i raz na czas podkrecic na tor czy wyscigi i zrobic potwora :smiling_imp:

http://www.sciencemadesimple.net/conversions.html

Macias - miała być zagadka i wszystko zepsułeś :u:
no może poza jednym - druga pozycja to siła :face_with_rolling_eyes:

nie planuję Miłosz nic zepsuć, auto kosztowało za dużo pracy. Dlatego właśnie potrzebne mi się wszystkie dane (ciśnienia, skoki, średnice, itp.) żeby można było to jakoś sensownie zaplanować i nie zepsuć. Myślę, że inżynier, który się za to zabrał jest rozsądny. Mam nadzieję, że efekt Ci się spodoba, ale trzeba na niego jeszcze chwilkę poszczekać… :laughing: