Ciśnienie w oponach o różnych wymiarach

Jak wiadomo e24 nie bylo przewidziane na rozmiary butow, ktore im zakladamy. Sugerowane cisnienia sa wiec na nic. Ile dmuchacie w swoje?
Kiedys na diagnostyce gosc mi to podal z jakiegos programu. NIestety zapomnialem ile to bylo

Wszystkie (prawie) osobowki miedzy 2,00 a 2,50 atm (bar’a). Sami sobie wybierzcie kompromis pomiedzy opona tlumiaco - plywajaca, a twarda.

Ja utrzymuje cisnienie 2,4-2,3atm przy 17".

No tak, ale przy butach 235 te niewielkie rozniece wplywaja na to jak scierasie bieznik. Czy bierze środkiem czy brzegiem a przeciez jest mozliwe aby bralo rownomiernie

Na naszych drogach :question:

Tak jak pisalem wczesniej - ocena kierowcow jest dosyc subiektywna. Przy takich szerokosciach srodek ma pierwszenstwo w zuzyciu, ale najlepszy sposob na “branie rownomierne” to czeste sprawdzanie zuzycia bieznika.

A nie zależy to też niechcący od średnich prędkości :question:
Przy szerokich bardzo zaczynają też działać siły odsrodkowe czy jakoś tak i jak ktoś nie jeżdzi poniżej 150 to jest inaczej niż jak ktoś nie przekracza 120.
coś mi się kiedyś obiło o uszy że jak się szybko jeżdzi to trzeba zmniejszyć ciśnienie troche :bulb: ale to może być tylko plotka lub jedna z podwórkowych mądrości :laughing: więc niech ktoś to potwirdzi lub zdecydowanie napisze że napisałem bzdurę :slightly_smiling_face:

Wiem jedno, wulkanizator kiedyś dmuchną mi 2,8 i mało nie nauczyłem się fruwać. Jechałem akurat na zlot w góry zeszłoroczny. Padał deszcz i droga była kiepska. Za kazdym razem jak tylko wyprzedziłem jakiegoś tira momentalnie rzucało mnie pod prąd. :sunglasses:

jak się nie ściera równomiernie to zawsze można gdzieś na placyku poprawić :smiling_imp:

troszke ułańskiej fantazji jak to nie którzy mówią i wszystko sie wyrówna :laughing:

pompuje we wszystkie 4 225/50 R16 miedzy 2,3 a 2,5 i zuzywaja sie rowno.

No i podla jedna odpowiedz z sensem. moze nie dla mnie ta podpowiedz bo mam 235/45. mam te niewidoczne zaworki wiec to bardziej wymagajace zeby ciagle cos robic z cisnieniem. W przyszlym tygodniu wymieniam wszystko w tylnym zawieszeniu to magik od zawiechy da mi cynk.

Oooo. To jakbyś mógł mi przysłać ile CIe kosztowały części to byłbym bardzo wdzięczny.

W instrukcji obslugi pisza 2,3… nie zaleznie jaki jest rozmiar, oczywiscie dozwolonych przez fabryke opon.

A ja mam tak niski profil, że w ogóle nie pompuję :wink:

na felgach 220/55 w centymetrach (to znaczy na tych większych) w książce serwisowej pisze 2,0-2,2