co jest grane??

Pytał juz wczesniej co mogło byc przyczyną że zalało mi olej benzyną. Okazało sie że był zły komputer. Ale teraz kolejne pytanie. Silnik troche stał u poprzedniego własciciela, jak odebrałem po wsadzeniu bylo z nim oki. Tylko kłopot z paliwem. Teraz zmieniłem olej a na poprzednim zrobiłem 100km zanim zauważyłem benzyne i zaczęła kopcić. jest tak ze stoi na wolnych, jest dobrze i nagle jak kamaz. Jaka przyczyna, czy silnik musi sie oczuścic może po benzynie??

Jak zgasisz goracy zostawisz na pare minut i po zapaleniu jest na poczatku jeszcze gorzej to leja Ci uszczelniacze zaworowe lub w ogole prowadnice, jesli dymi na wysokich obrotach a zwlaszcze przy przegazowce lub hamowaniu silnikiem z wysokich obrotow to pierscienie.

W tym pierwszym przypadku ten poczatek bez dymienia moze byc calkiem normalny bo silnik jest zimny i olej tez (gesty) pozatym jak nie dodasz gazu to chwile trwa zanim dym pokaze sie na koncu wydechu.

Jesli spusciles z miski olej z benzyna i zalales swierzym to moim zdaniem nic sie nie musi oczyszczac, benzyna to nie woda.

Prawdopodobnie to uszczelniacze. Wczoraj jeszcze troche pojeździłem i potestowałem. Jest tak że staje na światłach, chwile popracuje i zaczyna dymić. Ruszam to kopci i za chwile tak jak by nic sie nie działo i jest dobrze. Przy odpuszczaniu nie dymi. Na zimno też nie. :cry:

Czy jest możliwość wymiany uszczelniaczy bez sciągania głowicy??

To na 90% idzie przez zawor, oby tylko uszczelniache a nie np. luzne prowadnice zaworow, warto sprawdzic. Znam takich co zmieniaja bez sciagania, ale ja sie nigdy nie odwazylem. Pozatym jak juz sciagniesz glowice to mozesz przy okazji obejzec zawory ewentualnie dotrzec, sprawdzic prowadnice i zrobic to po ludzku.

Jest :laughing:
Nawet Marcina 2,8 włożone do e23 miało tak zmieniane, widziałem na własne oczy, metoda tańsza i szybsza :sunglasses:

biorąc moje wcześniejsze doświadczenia z silnikiem M10 - lepiej by było ściągnąć głowice - od razu byś sobie sprawdził luz na prowadnicach i podocierał zawory :sunglasses:

Wszystko pieknie i ładnie tylko sciągniecie głowicy to koszt przeszło 2tyś pewnie. A ja zaczynam kolejny sezon od postoju w garażu. Musze to przemyśleć.

myślę, że to koszt dużo mniejszy :wink:

A mi się nie wydaje. Dchodzi planowanie. Koszt uszczelek, nowe śruby do głowicy robocizna. Ostatnio kumpel robił w e32, też myślał że nie wyjdzie ponad 1300 i sie dziwił. Chcąc to zrobić oczywiście dobrze.
I nie wiem czy nadal jej nie zalewa, przy odpuszczaniu wali w wydech. Poza tym prowadnice raczej powinny być w miare, bo zaczym dostała beznzyny do oleju nie było najmniejszego dymienia.

a czy to nie jest tak, że benzyna wymyła sillnik ??
mogła chyba wypłukać jakieś stare osady i sie rozzszczelniło ??

Tak moglo by byc tylko w zuzytym zawalonym nagarem i zweglonym olejem silniku, jesli klawiatura (i zarazem gumki) byly czyste i jezdzone na swierzych olejach to raczej nie wchodzi w gre, znacznie szybciej chwycily by panewki lub przytarly sie pierscienie niz cokolwiek w glowicy.

Podjedz gdziekolwiek chocby nawet gazownika jakiegos i wez auto na analizator spalin i zobacz jaki masz parametr lambda - bedziesz wszystko wiedzial na temat tego czy dalej ja zalewa niezalewa itd…

Jak tak mocno kopci to wydaje mi sie ze bez sciagania glowicy tak czy tak sie nie obejdzie.

Tak czy siak mało to pocieszajace, ale chyba nie będzie innego rozwiązania.

koszty sciagniecia glowicy to macie chyba z serwisu bmw ?

jesli chodzi o koszty to :

koszt uszczelki -?
koszt uszczelnaiczy -?
koszt planowania ew głowicy to 100 zl
koszt ew pasty do dotarcia zaworów - ok 20 zl
koszt robocizny ok 300 zl

wiec watpie czy oprócz robocizny 300 zl te koszty które zaznaczylem wyzej sa w cenie 2000 zl ??!!

nie przesadzajcie znowu tak z cenami tanio nie znaczy zle , takie sa normalne koszty wymiany uszczelki i tych elementów

kolega ma piekna glowice któa odda w calosci za 700 zl -3,5 M30

Z kosztem planowania to troche Ci sie pojechało, a jeśli nie to wyprowadzam się z tej pierdolonej wawy :sunglasses: Tu nawet fachowca nie ma który coś potrafi.

U mnie taniej :grinning:
Ale Paweł u mnie dopiero kopciło i jeżdżiłem :face_with_rolling_eyes: :laughing:

widziałem kiedyś planowanie … szlifierką oscylacyjną za 30 z tesco :confused: :frowning:
bardzo mi sie przykro zrobiło, bo klient usłyszał ze było robione gdzieś tam.
Taki mały warsztat na wsi… :confused: nie wiem ile skasowali za to “planowanie” pewnie z 50zl. już nie istnieje i całe szczęście aż mi żal było civica
:frowning:

pojechalo ?? jestes troche smieszny jesli myslisz ze to nie realna cena
ile ty myslisz ze kosztuja takie rzeczy ?? chcesz to plac nawet 2 tys za planowanie glowicy !! chyba nie masz pojecia na czym to wogule polega !!

w moim miescie jest neden z najstarszych zakladów ( FABLOK) w polsce który ma odpowiednie maszyny do takich rzeczy

planowanie glowicy w aucie 4 cylindrowym to okolo 80 zl !! w bmw R6 to 100 -150 zl !! i takie sa ceny

Grubciu, Twoje kopcenie to pryszcz. Wczoraj na mieście poprostu myslałem że zapadne się pod ziemie. Wstydzior na maksa :cry:

**wiadomo ** :laughing: kokolino dawno nie miałeś urlopu :question:

urlopu ? ja mam prawie caly czas urlop
Niestety to wy zyjecie w wirtualnym swiecie gdzie sie placi 10 tys za malowanie auta i 2 tys za zmiane uszczelki pod glowica z planowaniem jej