Co powinno być w dowodzie rejestracyjnym jesli posiada się a

jesli od alpiny to czemu byl w M6 ?? czyba ze to byla alpina , bo kolega moze nie rozrózniac M6 od alpiny ale mówil ze byla ospoilerowana i na silniku pisalo M-power :wink: mówil ze to 3,6 i ze 2 walki 24 zawory w tym rejonie byla by juz to 3 alpina , bo pierwszej nie zdazylem kupic , druga moja , i trzecia byla by to ta z której mam dyfer, jeszcze jedno pytanie jak macie wpisane w dowody rej swoje 6 ? bo moja wprawdzie nie zarejstrowana jeszcze jezdze nia po drodze na niemieckich tablicach ale po dokumentach z przegladu jak ostatniu czytalem wychodzi na to ze facet wpisal ze to 6CS ?? czy takie jest oznaczenie auta ??, nie napisal ani pojemnosci ani mocy nic pytal sie mnei co to za auto bo on nie ma w bazie takiego i tylko to co ma moze wpisac :wink: wpisal 6 CS , wiec nei wiem czy to poprawiac czy mzoe byc 6 CS ?? bo jesli chce dokaldny model to musze isc do rzeczoznawcy PZM i on dopiero mi wystawi dokaldne dokumenty

puki co mam OC i mam przeglad i jezdza szucha

Jeśli masz alpinę, to powinieneś mieć wpisane alpina B ileś tam… Masz tabliczkę znamionową alpiny :question: Co jest w brifie :question:
6CS :face_with_rolling_eyes: 630CS

no to musze to poprawic bo na 630 napewno sie nie zgodze :wink:

no ale ile moze kosztowac u rzeczoznawcy taka opinia ? facetowi na przegladzie mozna tlumaczyc ze na drugiej stronie sa dokladne dane auta a on mówi ze to moze byc wyposazenie ?jak moze byc wyposazneie alpiny ? ale jest tez moc i pisze wyraznie 635CSI

Indywidualna sprawa. A diagności :question: W Polsce jest dowolność.

w briefie mam tak 635csi alpina
predkosc 244km/h
dalej na innej stronie 192kw , i moment 346 Nm .
cos tam o zawieszenie , pojemnosc 3560cm w nawiasie 3430

wymiary opon

il osób 4
naped otto :stuck_out_tongue: to nie wiem co znaczy
waga 1450
pierwsza rej 11 czerwiec 1979

czyli nic o zadbym B nie pisze

poszukalme po necie modelu z taki oznaczneime i moca i to albo B9 albo B10 bo tylko one nie sa doladowane turbo

z tego co pamiętam ze szkoły::roll:

• otto - benzyna, zapłon iskrowy,
  • diesel -o.n., zapłon samoczynny

chyba nie :wink: bo otto pisze w typ napedu :wink: , ja nie znam nic niemieckiego

Nie masz w kabinie w okolicy popielniczki alpinowskiej tabliczki :question:

fakt, ze juz z 11 lat temu ukończyłem tech. sam, ale chyba tak było:
OTTO to facet, który skonstruował ten silnik, ale… :confused:
zaraz gdzieś poszukam w necie…

coś znalazłem :
http://antoninowak.fm.interia.pl/hista.html

Sorry ale po mojemu mamy do czynienia z alpina austattung. Pisałem o tym już kiedyś w odniesieniu do opisu tego samochodu kiedy go kupiłeś. alpina ? alpina co? nie B9 nie B7 no to jaka? nie ma typenschieldu w środku , nie ma tabliczki znamionowej alpina tylko zwykłą bmw. Nie ma detali w środku, nie ma baranów, spoilera alpiny…itp Rozumiem że ktoś mógł zakosić felgi przed sprzedażą tego auta ale co z resztą ? W naszym pięknym kraju panuje przekonanie że jak ktoś ma doglega to już alpina.
Bzdura straszna. W każdej instrukcji cywilnej e24 jest opisana jedna i druga skrzynia, więc nie wiem skąd to przekonanie.
Może i alpina maczała w nim palce ale raczej jako tuningowanie 635 niż oficjalny pojazd ze stajni alpina. Gdyby było inaczej - miałbyś w briefie napisane bmw alpina b9 z pewnością nie b10 (nie ten rocznik) i z pewnością nie b7 ( z wiadomych względów) Nie piszę tego żeby Ci dogryżć , jestem pewien, że masz piękne e24 :stuck_out_tongue: Na tym forum jest wielu alpinistów. To nieuleczalna choroba. Sam na nią cierpię. Pogadaj z kolegą gregm - ma bardzo dużą wiedzę w tym temacie i pewno rozwieje wszelkie wątpliwości. Nie uważam się za alfę i omegę w temacie, to tylko moje przypuszczenia…

Hm no niema ani jednej tabliczki wszystko sciagniete , felgi, rozpurka, tabliczki, tyle co bylo to skrzynia, dyfer, kierownica , zegary , ale jak nie alpina to czemu pisze 635 csi alpina ?? co to zanczy ?? nie ma nigdzie napisane nic o B .. , dane silnika, tez dziwne bo jak by to bylo 635csi to nie te dane , przeciez ja bierfu nie pisalem , niema turbo , kolektorów fakt tez nei ale sruby mila swierze odkrecily sie bez najmneiszego problemu , qwintowane zawieszenie tez , ja podejrzewamz e przyjechala na szrot jakas csi i podmianka co tylko sie dalo , fotele , zawieszenie gwinty , felgi ,kolektory , i detale , bo to wszystko drogie jak cholera czesci , a znaki ze byly w niej odkrecane te elementy sa , swierzutkie sruby na macphersonach , brak detali pomimo ze mam detale na foto , brak felg , auto ewidentnie z podmianki cena tez byla jaka byla , bo ale co z tym 635 csi alpina ?? co to jest

juz podejrzewalem ze szczepan jakis ale tez nie , tak ze wyeliminowane zostalo wszystko a tak jak mówie jesli widac po aucie ze ktod do niego w ladowal kasy troche , bo ma nowiutkie hamulce , zawieszenie i to wsystki nic nei wyjezdzone ,a swierzo odkrecane sruby od kolektorów , amortyzatorów , i calej reszty , to cos musi byc nei tak , auto stalo i to bardzo dlugo , widac bylo po lakierze , lisciach w silniku , i nalocie na silniku , auto powinno miec 180kw ( ok 211-220KM i 265Nm ) a w briefie pisze calkiem co innego , wiec ja nie mam pojecia , kolega co zna niemiecki mówil ze jest inna pojemnosc i to pisze w briefie , ze inna moc , i ze to jest alpina , mzoe to bylo zwykle 6 csi a pojechalo do tuningu i go co nie go podpiescili?? jak to teraz sprawdzic ??

jak dla mnie jest to po prostu zwykly pakiet Alpiny, montowany na zamowienie przy kupnie 6. mozna bylo sobie wybrac czy kiera ma byc BMW czy Alpiny, galka zmiany biegow, fotele i inne duperelki. Alpina jako nadworny Tuner, dzialala w sieci sprzedazy BMW. Cos jak AMG u mesia. jest nawet taki firmowy katalog. ktory oczywiscie posiadam :grinning: Temu co kupil ta szuche z salonu podobaly sie zegary alpiny wiec je sobie zamowil :face_with_rolling_eyes:

ja u siebie w dowodzie mam wpisane jako marka i typ BMW 635 a sprawdzilem w brifie i znalazlem tylko oznaczenie BMW 6 CS/1 :face_with_rolling_eyes:

To co piszesz Major nie dotyczy samochodu Kokolino ze względu na rok produkcji. W tym roczniku alpina zajmowała się marginalnie produkcją własnych samochodów a nie sprzedażą jakiś pakietów. A już napewno nie w salonach sprzedaży BMW.
No dobra tabliczka wewnątrz znikła a ta co jest pod maską? jest czy nie ma jak jest to bmw czy alpina? Jeśli jest tabliczka bmw to coś dugeruje, jeśli nie ma żadnej to gorzej… Mogę przesłać zdjęcia oryg tabliczek znamionowych alpiny tylko nie wiem jak to zrobić? może na priva?

ja mam tak jak pisalem wyzej 635csi alpina i tyle :wink:

a na przegladzie wpisal mi 6 cs bo in innego nie ma :wink: heh no ale musze do pzm zglosic sie i zeby wkoncu potwierdzili to co w briefie pisze

podaje moje gg 1722746 moze mi pomozesz w tej kwesti , puki co auto jezdzi na niemieckich tablicach mam oc i przeglad to jezdze ale chcialbym juz miec wlasne polskie , z tym ze wiem ze maja usunac oplate 500 karty pojazdu i 500 na utylizacje czy cos tam , wiemz e to ma byc usuniete bo trybunal juz sprawe rozpatrzym i ma sie polska dostosowac do 3 miesiecy o ile sie nie myle co do auta to jest tak jak pisalem nie pisze nic o jaka alpine chodzi pisze 635 CSI alpina , sa dane silnika ,pojemnosci , moc , moment , itp

Skontaktuj sie z GREGM, ma sprawy alpiny w jednym palcu. Wiem , ze ALpina obowiazkowo ma miec w zakladce do Briefu opis, stare oraz nowe numery nadwozia , numer seryjny itd… ale nie chce za daleko w to brnac bo wiem , ze moja wiedza jest niewielka, w Niemczech przy ogloszeniach sprzedarzy jakiejkolwie ALPINY czesto fotografuja to ostatnia strone Briefu “zakladke”

temat auta sie wyjasnil po tym co mam w briefie to bmw 635 csi alpina

czyli 635 csi która miala wizyte w alpinie i tam miala zmieniona pojemnosc , prawdopodobnie kute tloki, korbowoty zwiekszenie pojemnosci i tym samym mocy z 160kW na 192 kW , 3430 na 3580cm
szybszy walek rozrzadu mozliwe ze glowica tez , przestrojenie przeplywomierza

jest informacja o tym co bylo zmienione i to wszsytko w jednej dacie
zawieszenie sportowe , zmiana przeswitu auta , skrzyni dyfra , felg
co do srodka to kierownica , dodatkowe 3 zegary ,i nic wiecej z srodka , czyli wiecej z mechanicznych rzeczy
ale czy teraz to jest alpina czy tylko pakiet alpiny ?? niby auto nie zostalo zbudowane w fabryce alpiny tylko jak seryjne 635csi , ale jednak mechanicznie jest dosyc duzo zmienione , jednak jak takie auto ma byc oznaczone ? wkoncu nie jest to rodowita alpina , ale po przeróbkach alpiny