Pojechałem do warsztatu sprawdzić szczelność układu wydechowego w mojej szóstce i okazało się, że dwa tłumiki są już zużyte i kwalifikują się do wymiany. Pomyślałem sobie
oryginalne tłumiki są b.drogie, u kowala mało kosztują, ale i krótko wytrzymują. Postanowiłem pojechać do swojego znajomego który zajmuje się profesjonalnym tuning’em aut www.forti.pl zaproponował mi wykonanie całego układu wydechowego ze stali nierdzewnej z ładnym, ale subtelnym brzmieniem. Zrobił kosztorys który zaakceptowałem i w następną środę odstawiam swoją szósteczkę na wymianę wydechu. Dowiedziałem się trochę o turbinach, ale tu sobie odpuszczę, bo to już trochę za duża suma jak dla mnie. Dorzucę tylko sportowy filtr (wkład) powietrza i skuszę się na wymianę wiskozy na elektryczny wentylator chłodnicy z bimetalem.
a ile wyniósł kosztorys ???
czemu wymieniasz wiskozę
padła
czemu nie na nową ![]()
1520zł-cały układ wydechowy, 150zł-sportowy wkład filtra powietrza, 300zł-elektryczny wentylator, w tym oczywiście wliczona jest robocizna.
Czemu zastanawiam się nad wyrzuceniem wiskozy
Spytałem w tym warsztacie czy jest sposób na to, żeby beemka nie przegrzała się, bo w upały strach się ścigać po mieście… Odpowiedział, że jest; wyrzucić wiskozę i zamontować elektryczny wentylator. Powiedział, że sprawdzone i napewno będzie dobrze, chyba, że zepsuje się wentylator, ale to samo może być z wiskozą. Dopowiedział jeszcze, że mogę się śmiać, ale troszeczkę lżej będzie miał motor…
a na jaką kwote opiewa ten kosztorys który zaakceptowałeś
Nie kryje że byłbym zainteresowany - bo wydech jest w stanie agonalnym ![]()
Jak wyżej, Mareczku… Chyba jednocześnie pisaliśmy posty ![]()
ale w te 1520 zł wchodzą nowe kolektory wydechowe czy nie
![]()
mnie ta wiskoza interesuje bardziej - tylko cholera to juz nie oryginał… ![]()
Podejrzewam, że 20 lat temu auta się nie grzały, poza tym jest ich wiele w upalnej Kaliforni i dają radę… trza pokombinować ![]()
Nie, Mareczku… Kolektory wydechowe zostają moje…
A z tą wiskozą, wszystko jest dobrze jak się jedzie nawet 200km/h, ale wystarczą krótkie odcinki po 160km/h, ostre hamowanie i korki, a beemka puchnie
Rozmawiałem z Bartkiem, zrobił wentylator na stałe, ale w korkach temperatura rośnie. Masz rację, że nie będzie to juz oryginał, ale wolę by wskazówka temperatury była we właściwym miejscu, niż oryginał… To nie będzie widoczne z zewnątrz, a i tak nie mam 100% oryginału ![]()
w sumie jeden tłumik do 635 kosztuje więcej niż 1500 zł, więc i tak warto - jestem ciekaw rezultatów. A szczególnie brzmienia ![]()
W ten sposób właśnie kalkulowałem. Powiedziano w warsztacie, że taki wydech jest na kilkanaście lat, a do tego gwarantują wzrost mocy do 6 kucyków. Brzmienie będzie z możliwością regulacji, ale przez tenże warsztat. Mam nadzieje, że będę w Toronto, więc posłuchasz sobie dźwięku ![]()
miejmy nadzieję … ![]()
Miejmy nadzieję…
Hmmm, a jakieś specjalne miejsce dla klasyki w Toronto będzie ![]()
nie wydaje mi się
Porozmawiam z Darkiem z M power clubu może coś wymyśli dla nas…
Trochę wiary Marku… ![]()
jak to mówią - wiara czyni cudaaaa
Szóstka to perełka w śród beemek, więc fajnie byłoby stać tylko koło szóstki ![]()
A tak z ciekawości ile będzie e24 z Wawy i okolic ![]()