W moim obecnym E23 mam silnik m30b28, był remontowany w marcu 2004 roku, od tego momentu zrobiłem 60kkm. Jest zalany od remontu olejem Mobil1 0W40.
Od pewnego czasu zauważyłem że na wolnych obrotach silnik drga (a może od zawsze tak było, ale ostatnio oglądałem ładne m30b35 po remoncie i poza dźwiękiem pracy ciężko jest stwierdzić czy silnik pracuje), od 1800 obrotów można na nim położyć szklankę z wodą i nawet nie drgnie.
Zastanawiam się czy bicia nie pochodzą od koła pasowego? Czy też od osprzętu (choć pompę wody mam nową, wspomagania poskładana od nowa, alternator troszkę krzywo siedzi, może on)
Czy ktoś miał podobne objawy, czasem nachodzą mnie czarne myśli że mechanik (złota rączka i złego słowa nie mogę na niego powiedzieć) coś źle poskładał, choć z drugiej strony to już 60kkm, także gdyby coś było nie tak to by się silnik dawno rozleciał, przy jakimś wyprzedzaniu lub starcie ze świateł ![]()
Kazdy M30 czy 2,5 na L-Jetroniku czy 3,5 na Motroniku powinien miec rowniutenkie wolne obroty.
Nie traktuj tego jako zlosliwosc z poprzedniego tematu ale przedewsztkim winil bym instalacje gazowa, zapadajace sie gniazda zaworow powoduja brak mozliwosc prawidlowej regulacji luzu zaworowego - wychodze z zalozenia, ze zawory regulowales ostatnio, przy luzie ponizej 0,30mm na zimnym silniku odczuwalne beda drgania.
Sprawdz sklad mieszanki i ewentualnie skoryguj na przeplywomierzu, w L-Jetroniku wystarczy troche za uboga mieszanka do bardziej nerwowej pracy wolnych obrotow.
0W-40 to moim zdaniem fatalny wybor oleju do M30. Pompa nie jest przystosowana do tak zadkiego oleju, standartowe luzy w silniku tez nie.
Acha, jeszcze jedna typowa mozliwosc jak chodzi o 2,8 to zaplon. Jesli silnik na wolnych obrotach lekko drga i drgania te wraz powolnym podnoszeniem obrotow na 1500-1800 jeszcze rosna i dopiero powyzej ustaja to mozesz miec zbyt szybki zaplon. Ciekawe w 2,8 jest to ze przy troszke zbyt wyprzedzonym zaplonie silnik dostaje dobrych kilku koni mocy maksymalnej wiecej, i lepiej wkreca sie powyzej 4000obr/min.
Jestem sobie w stanie tez wyobrazic ze do takich drgan moze dojsc tak samo przy nieszczelnych wezykach podcisnieniowych przestawiajacych zaplon.
2,8 fabrycznie ustawione jest pod benzyne 98 oktanowa
, moj silnik z lekko podniesionym stopniem sprezania nie wyraza absolutnie zadnej checi przyjaznej wspolpracy z Pb95.
Właśnie wiem bo te ładne które oglądałem były niesamowite, absolutne zero drgań, dotykając ręką silnika nie czuć że pracuje ![]()
Nie traktuję :piwko:
Jestem świadomy że troszkę robię krzywdę autku ![]()
Choć jakby co to mam w zapasach drugą głowicę, nigdy nie jeżdzoną na LPG, także jak skończę oszczędzać to ją wrzucę, ale na razie za daleko do pracy - 47km ![]()
-Pobawię się, rozumiem że jak zwiększam naciąg spreżyny to zubażam miesznkę bo do tej samej ilości powietrza wychył klapki jest mniejszy, tak ![]()
Nad tym zastanawiam się od remontu, wcześniej był 15W40 mineralny.
Po remoncie był zalany 0W40, po 1000km wymieniony, potem już standardowo co 10kkm. szczerze mówiąc co spec to inna opinia
.
Nie odczuwam żadnych negatywnych skutków takiego oleju, w zimie przy mrozach lampkach ciśnienia gaśnie niemal natychmiast tak samo latem, niepokojące jest tylko zużycie, dolewam ok litra na 1500km, pewnie gdybym jeździł na 10W40 to od wymiany do wymiany nie dolewał bym w ogóle. ![]()
Nie drgania, ustają powyżej 1500, tak mi się zdaję żę wymienię koło pasowe i zobaczę, bo dotknąłem go podczas pracy i bicia są spore ![]()
Co do zapłony, to rzeczywiście daje to niesamowite efekty, a jak ładnie wtedy strzela z wydechu przy schodzeniu z obrotów ![]()
Wszystkie są nowiutkie, tak samo jak wszelkie gumy w układzie ssącym ![]()
Także odpada ![]()
Ech, 98 oktanów, mój silnik o tym marzy ![]()
Mój silniczek też drga ale w bardzo przyjemnym rytmie więc mu wybaczam (wrum..wrum..wrum) ![]()
jak odpalę swoją petardę w garażu podziemnym pod domem to do 1 pietra drgają szklanki u sąsiadów, jak trochę przygazuje to włączają się alarmy ( ja tak lubię nawet radia nie montuję ) raz w tygodniu odbieram ze spółdzielni skargi sąsiadów ![]()
Nie naciagaj sprężyny, tylko reguluj kręcąc śrubką ![]()
Wystarczy zerknąć do instrukcji BMW i jest napisane od jakiej wartości można stosować olej do M30… od 10W
60.
Sam sobie odpowiedziałeś ![]()
sprezynka to juz wyzsza szkola jazdy … nie rob tego sam w domu
a przynajmniej zaznacz jej pierwotne polozenie . luzujac wzbogacasz mieszanke (klapa latwiej sie wychyla . naciagajac zubazasz
Jak napisal Adam, nie ruszaj sprezyny, przy w miare niewyjezdzonym w pelni sprawnym przeplywomierzu kazde przestawienie o zabek pogorszy w jakis sposob sytuacje, przynajmniej tak mowi moje doswiadczenie.
w 2,8 od gory masz dziurke, czasem zaslepiona plastikiem, w srodku jest sruba. Regulujesz nia zasadniczo wolne obroty i podwyzszone bez obciazenia (nie wysokosc obrotow tylko sklad mieszanki) . Ma tez bardzo maly wplyw na regualacje calego zakresu obciazen.
Dokrecasz - wzbogacasz
Odkrecasz - zubazasz
W Twoim przypadku jest to jak najbardziej dopuszczalne. Mam nadzieje , ze do Kamienia wpadniesz szucha bo mam chec zobaczyc jak chodzi wrum wrum swierzo po remoncie ![]()
w kilku przyadkach pomogla zmiana naciagu sprezyny oczywiscie wraz z korekta “wskazowki” . silnik zaczal pracowac rowno i miarowo . oczywiscie warto przed tym zaznaczyc polozenie elementow aby moc wrocic do pierwotnego polozenia w razie niepowodzenia . rowniez nie zapomnij o czujniku polozenia przepustnicy . przy puszczaniu gazu na koncu “drogi” przepustnicy musi byc sluchac delikatne “klik”
Rozkładałem jakieś 2 miesiące temu 735i, najpierw sprzedałem kompletny wydech, a potem przyjechał gość po silnik. Koniecznie chciał sprawdzić jak chodzi, choć miałem sfilmowane badanie kompresji i wrażenia z jazdy, odpaliłem to bez wydechu u siebie w garażu, uszy nam :u:
Piękny efekt, było widać który gar właśnie pali ![]()
A potem jazda próbna po przedmieściach Krakowa ![]()
Do Adama:
Dzięki za wskazówki, uznałem że wtedy nie było takich oleji, co nie oznacza że nie były by najlepsze do mojego silnika, czy jeżdzenie na takim oleju może mieć jakieś negatywne skutki dla silnika, dolewanie mi nie przeszkadza ![]()
i tym sposobem dolaczyles do ‘tych kierowcow bmw’. czemu nie masz tlumikow?
Pewnie że wpadne 6 inaczej napewno zapomniałbym o połowie spraw, a tak pare razy ją obejdziemy i wszystko będzie jasne ![]()
Motor M30 nie jest tak precyzyjny jak silniki współczesne i nie powinno stosować się rzadkiego oleju ![]()
Adamie, a jaki olej byś zalecał, silnik mam nóweczkę (tak jak pisałem remont marzec 2004)
Chcę jeździć na czymś najlepszym dla mojego biedactwa, może 10W50 Mobila (akurat do tej firmy mam dostęp taniej)
Czym były te silniki zalewane jako nowe, czy teraz może jest coś lepszego specjalnie dla takich silników ![]()
Polecam lektore tematu, tu juz raz klucilismy sie i na ten temat ![]()
Bardzo dobry wybór. Jest jeszcze VALVOLINE 10W60, który jest w przystepnej cenie. Mam u siebie w warsztacie auto z motorem M30 zalany tym olejem i podoba mi się praca tego silnika…na wiosnę swoją szunię zaleje takim olejem ![]()
Chyba, że zdradzisz w jakiej cenie możesz załatwić MOBIL 10W50 ![]()
Ja mam teraz zalany Valvoline 10W/60 i narazie jestem zadowolony.
Zapytam, o cenę. 0W40 MObil 1 kupowałem po 28zł za litr.
Teraz zmieniam olej, także zaeksperymentuję ![]()
Raczej nic negatywnego się nie powinno stać, mam nadzieję ![]()
Zdam relację w każdym razie :pa:
ja zapłaciłem 210 zł za cały olej przy wymianie czyli 6l jeśli się nie myle.