[e23]Czy śruba kolektora może rozwalić kanały olejowe?

Ostatnio zauważyłem jakby nieco większe ubytki oleju. Dziś rzuciłem okiem pod autko - a tam całkiem solidna plama. A że niedawno wyrwałem kolektor wydechowy na tyle efektownie,że głowica pękła nieco wzdłuż otworu na jedną ze śrub (kolektor pękł przed ostatnim cylindrem, pociągnęło śruby, jedna się aż wygięła, a w silniku wzdłuż gwintu pęknięcie :frowning: ).
I zastanawiam się, czy to pęknięcie mogłoby być aż tak poważne i głębokie (plama jest w tej mniej więcej okolicy), żeby leciał tamtędy olej, czy raczej szukać gdzie indziej (jeszcze nie przyglądałem się temu dokładniej)? Bo coś mi się widzi, że może mnie czekać zdejmowanie głowicy, a to już spora przykrość, zwłaszcza że następny długi week za pasem.

mozliwe bo o ile pamietam w okolicy szpilek kolektora jest kanal splywu oleju z glowicy .

Niestety jest taka szansa :neutral_face:
Głowica do wymiany :frowning:

jakby co mam kilka na stanie :confused:

Ja też mam na stanie tylko, że po regeneracji i lekkim tuningu…

Wczoraj zajrzałem pod autko -i w pęknięciu nie widze za bardzo oleju, wiec może jednak nie to (oby). Za to całkiem ładnie leje z okolic czujnika ciśnienia oleju - i to jakby nie tylko z uszczelki, ale i z samego czujnika, koło konektorka. Czujnik może się rozszczelnić?

Taka wymiana głowicy (gdyby okazało się, że to jednak nie tylko czujnik) - to duży koszt?

Przyroda zna takie przypadki :grin:

Znaczy niesolidny produkt :slightly_smiling_face:

Czy zna ktoś może taką firmę FACET (głupia nazwa- facet produkuje czujniki). Bo w intercarsie mają zamienniki czujnika właśnie tego producenta, i nie wiem co to warte. Na stronie mają jeszcze FAE, FEBI BILSTEIN i VERNET (ten ostatni w podejrzanie niskiej cenie, nie wiem co to za firma ale trochę się boję, może jego działanie ogranicza się do zatkania otworu w głowicy :slightly_smiling_face: ), jednak nie ma w tej chwili na składzie, więc wybór jest w sumie uproszczony.