[e23] Czym się różnią przepływomierze od 732, 733, 735?

Mój przepływomierz jest nieco zmęczony, i podejrzewam że może mieć to wpływ na parametry jezdne (czy przepływomierz bierze udział w “obliczaniu” zapłonu, czy tylko dawki paliwa?). Mogę więc albo go spróbować naprawić - rozwiązanie tańsze, ale bez gwarancji powodzenia, albo wymienić. Ale cos nie widzę do mojego (732), za to widziałem całkiem tanio do 735 (silnik większy, ale podobny) a także chyba do 733 (a to już z tego co wiem ten sam silnik, w sumie nie wiem czym sie od 732 różni). I tu pytanie - czy te przepływomierze czymś się istotnie różnią, czy tylko ewentualnie nastawami i można by je podmienić?

różnią się charakterystyką.

732 ma inne sterowanie silnikem niz 733

Czy to oznacza, że nie da się pogrzebać w przepływomierzu od innego silnika, żeby działał w 3,2, i sprawa przegrana, bo różnice w budowie są zbyt duże? Że tak po prostu włożyć raczej sie nie da, to jasne , ale myślałem że może da sie jakoś w miarę prosto zmodyfikować, grzebiąc w jego elektronice?

włóż przepłwykę od 3.5 końcówka 018 z tego co pamiętam i będzie chodziło.

018 to jest właśnie u mnie - może chodziło Ci o końcówkę 027? Bo to jest chyba od 3,5.

z tego co znalazlem w innym watku to 018 to 3.5 a do 3.2 016

to co zalew pisze jest prawdą :wink: 016 trudno dostać wiec już kiedyś była eksplozja i założył 018 :laughing: 027 także jest od 3.5 ale on jest zasilany zasilany 5V, a 018 jak i 016 może być zasilany 12V. Sprawdź to jak zasilany jest 5V to mogę poradzić coś na to :smiling_imp:

Przepływomierz do 3.3 jest 7-pinowy, bo to jest stary L-jet. 3.2 przepływomierz z końcówka 016 (sterownik 040/44. 3.5 ze sterownikiem 011 (bez silniczka krokowego) - przepływomierz 018. 3.5 z silniczkiem krokowym sterowany ECU 059/60/61 - przepływomierz 027. Do 3.2 mozna zastosować 018 lecz wolne obroty będą nerwowe.

To by było nawet nieźle, bo o ile coś nie widziałem za bardzo 018 - to 016 i owszem (choć w Stanach :slightly_smiling_face: ). Ale wczoraj w sieci wyczytałem ( http://www.unofficialbmw.com/all/motronic/all_motronic_part_numbers.html _ ) i ETK zdawało się potwierdzać, że o ile 018 były stosowane od 732, przez 733, aż do 735, to 016 tylko w 733, stąd i moje wątpliwości. Ale skoro mówicie że 016 będzie OK, to chyba przemyślę ewentualny zakup, jak trafie na dobrą cenę :slightly_smiling_face: Bo jak z tego rozumiem, 027 raczej nie podpasuje (a takie tez bywają).

Sterownik rzeczywiście mam 040. A wolne obroty za równe nie są - choć przyczyny mogą być różne.