[e23] Gasnie po odpaleniu

Mam chyba problem z zasilaniem benzyna. Jakis czas temu zaczely sie problemy - po zapaleniu moment dzialal i gasl. Wystarczylo jednak po zapaleniu od razu dac gazu, potrzymac moment na ok. 2000 obrotow - i juz bylo OK. Poniewaz mialem troche innych problemow, niestety sie tym nie zajalem, i teraz jest znacznie gorzej (moze to przez niskie temp., albo cos sie bardziej uszkodzilo). Odpalam, po paru chwilach gasnie. Probuje dodac starym sposobem gazu - nie daje rady dojsc do 2000, gasnie. Po paru odpalach odalo mi sie, zaczal chodzic (nie dodawalem gazu przy odpale). Chodzi sobie chwile na jalowym, probuje dodac gazu - gasnie. Gdy udalo mi sie odpuscic gaz wystarczajaco szybko zanim zgasl -obroty podskoczyly. Gdy juz sie jednak doprowadzi do tego ze chodzi - nie gasnie. Co to moze byc? Mam podejrzenie ze cos z podawaniem benzyny (troche wyglada, jakby dostawal za malo). Czy moze to byc przytkany przewod, albo raczej filtr? I w efekcie nie zdaza na poczatku wystarczajaco duzo podpompowac? A moze cos innego zupelnie?

A to może ten czujnik “zimnego startu” ?

nie spotkałem jeszcze przypadku, że to czujnik :sunglasses: raczej wtryskiwacz rozruchowy…

Myslalem o wtryskiwaczu rozruchowym- ale czy to by sie raczej nie objawialo trudnosciami w odpaleniu, a nie gasnieciem potem?

wtryskiwacz “rozruchowy” nie działa tylko przy rozruchu. steruje nim czujnik temperatury w obudowie termostatu

Dokładnie :bulb: Działa do +35.C lub 8s.

Do +35 lub 8s - znaczy wylacza sie gdy oba te warunki sa spelnione, czy przynajmniej jeden z nich? Czyli gdy silnik nie osiagnie 35, ale minelo ponad 8s, to wtryskiwacz sie wylaczy?

Ja tylko tak strzelałem… ucze się :face_with_rolling_eyes:

Pewnie działa tak jak jest 35stopni to wyłącza sie przy 8s, w innym wypadku działa powyżej 8sekund do osiągnięcia 35stopni :bulb: dobrze myśle :v: :question:

Mam ten sam problem :frowning:

Ile około kosztuje czujnik lub ten wtryskiwacz rozruchowy ?

I jak sie to wymienia ?

wtrącę swoje dwa słowa, ja jeździłem na kolektorze z E34 gdzie po prostu nie ma wtryskiwacza rozruchowego i nie miałem problemów wyżej opisywanych, jedyne co to dłużej kręcił i pierwsze 3 sekundy nierównej pracy, potem chodził normalnie, zresztą Adam słyszał niejednokrotnie

bo E34 ma silniczek krokowy, więc wtryskiwacz rozruchowy jest niepotrzebny :grin:

Silnik M30 z 85 roku oprócz wtrysku rozruchowego ma także silnik krokowy z tego co sie orientuję :sunglasses:

Wlasnie wczoraj sie dowiedzialem ze w moim silniku nie ma podobniez wtryskiwacza rozruchowego - poprostu komputer Motronica puszcza zwyklymi wtryskami wiecej paliwa (silnik 3200). Wymienilem kompa dla proby - niestety zadnej poprawy.
Dodatkowym objawem ktory zauwazylem jest to, ze gdy jednak juz zacznie chodzic na benzynie (da sie mu gaz i wejdzie na obroty) - chodzi bardzo nierowno, jakby belkotal.
A inna rzecz - gdy tak kilka razy pod rzad odpalam (bez dodawania gazu, chodzi na jalowym) - wyglada jakby za kazdym razem chodzil troche dluzej. Najpierw moment, potem dwa momenty, potem juz pewnie z 10 sekund albo i dluzej itd.

Nie spotkałem ECU do motoru 3.2, który zamiast wtrysku rozruchowego puszczał więcej wtryskami :face_with_rolling_eyes: Sprawdź przepływomierz, antywybuchy i inne niepotrzebne ustrojstwa :bulb:

:smiling_imp: znam jedyny sposób na tego naprawę..

Widać ze problem dosc popularny po tym i starszych tematach ale nigdzie nie doczytałem ile kosztuje czujnik ile wtrysk rozruchowy i jak sie to wogole naprawia

Czujnik termiczny - około 300pln
Wtrysk rozruchowy - około 400pln
A naprawia się poprzez wymianę :grin:

:grin: miałem na mysli ktory to jest ten wtrysk i ktory to ten czujnik mimo ze mam etk nie wiem ktory w silniku to ten wtrysk

a uzywane po ile chodzą ??? są ogólnie spotykane??

Używki po 50pln
Czujnik znajduje się za termostatem, to ten najrubszy na brązową wtyczkę a wtrysk rozruchowy znajduje się na dole kolektora ssącego pomiędzy 3 a 4 cylindrem.

:grinning: dzieki Adam o to wlasnie mi chodziło :sunglasses: