[e23]Jak wymontować szyby przód tył aby ich nie uszkodzić?

Chodzi mi o instruktarz krok po kroku.

Czy po wyjeciu szyby uszczelki bedą się nadawać czy są jednorazowe??

Ile kosztuje nowa/?zamiennik? uszczelka do szyby(przede wszystkim przód)?

ty się bardziej martw o szybę niż o uszczelkę :face_with_rolling_eyes:

tzn?

Szyba po wyjeciu jest do wyrzucenia/czy pęka??

Na swojej mam maciupka dziurke ktora zapewne bedzie sie powiekszac a znalazlem szybe używaną w takim kolorze jak moja.

uszczelkę na pewno odzyskasz, a szybę…, to zależy ile masz szczęścia w dniu w którym wyjmujesz :laughing:

najprościej przy pomocy gwoździ wsadzanych od środka pod uszczelkę…
a póżniej… są dwie szkoły:

1. od środka delikatnie i stopniowo wypychasz na zewnątrz, albo
  2. siadacie z asystentem na fotelach, zapieracie się nogami o górny brzeg szyby i na trzy cztery wypychacie ją tak szybko, aby nie zdążyła pęknąć…

Podoba mi się to zdanie :laughing: niczym jedz tak szybko, że radar nie zdążył zrobić fotki :laughing:

:grin: hehe czyli czym szybciej tym lepiej :v: dobre dobre
myslalem ze to jak w autobusach jest jakas guma zabezpieczajaca wyciagasz i cala reszta wychodzi…naszcześćie tą co mam u siebie przy wyjmowaniu pęc może :wink: oby nie pękła kolesiowi od ktorego chće kupic szybe a jest ona nadal włożona :grinning:

Dzięki wielkie za instruktarz :piwko: o to chodzi pkt 1,2,3 + fotki i wiadomo jak się do tego zabrać :sunglasses:

O rany MAcias ale dałeś :laughing:

Cztery szyby (dwie przednie, dwie tylne) sam wykopałem nogami - nie ma szans aby pękła :slightly_smiling_face:

Trzeba tylko podwazyc uszczelkę dookoła, tzn “odkleić ją” i ew wybrać uszczelnienia, dodatkowo można psiknąć smarem :grin:

P.S. zdemontuj najpier wycieraczki i poproś dwóch kumpli żeby łapali :laughing: :laughing:

przecież się kiedyś chwaliłeś, że nie wszystkie ocalały :v:

Ja robię tak:

1. Zdejmuje wycieraczki
  2. Wyjmę kliny, podważając je na jak największej długości (szpachelka malarska jest idealna do tego)
  3. Czyszczę powierzchnie między uszczelką a szybą,
  4. Podważam uszczelkę za pomocą szpachelek od strony zewnętrznej
  5. Szpachelki ustawiam w jednym rogu
  6. Powoli pcham całą powierzchnią dłoni i patrze jak wychodzi.
  7. Jak jeden róg wyskoczy to robie tak drugi
    :sunglasses: Jak ma dwa rogi na zewnątrz to szyba moja :grin:

PS
Kupujesz szybę od Lesia :question: :sunglasses:

Wszystkie 4 sztuki ocalały - pytaj Radość-i są u niego.

Grigorij, nie ma po co wyciągać klinów.

Poważnie wystarczy przelecieć dookoła śrubokrętem z dwóch stron, wydłubac ew. uszczelnienie, troszke smaru, usiąść w środku, położyć stopy na szybie dość szeroko i zdecydowanym jednym ruchem kopnąć. :grin:

Tak lesio ma brązowe szyby w swojej bmw jak będą w bardzo dobrym stanie to wezmę.

A znacie się z Lesiem?? :wink:

sorry za ot, ale michal, szybe zmieniasz zamiast ja odpalic :)?

nie rozumiem o co tobie chodzi?

brazowe szyby to raczej żadkość w mojej jest dziurka ok pol minimetra ale woda sie przedostaje do srodka kropla dwie ale wyglada to fatalnie

Michał, szyby zaklejają bezśladowo !! :face_with_rolling_eyes:

:astonished: :astonished: :astonished: to dobiero teraz o tym panowie piszecie ??? :grin:

Z drugiej strony 250 złoty za komplet 6 szyb brązowych to chyba nie drogo

cos wspominales ze jeszcze furka nie jezdzi, wiec pytam po co zmieniasz szybe zamiast ja doprowadzic do stanu jezdzacego :slightly_smiling_face: ot tak, z troski :stuck_out_tongue: juz nie przeszkadzam.

Nad furka caly czas pracuje(prace bez finansowe) wymontowalem dywan i wyciszenie wszedzia woooda ogolnie wszystko sie zazebia :frowning: zeby zrobic a trzeba zrobic b zeby to to c ale zei to zrobic to trzeba zrobic a :v:

Zalew caly czas walcze walcze :grin:

Jak chcesz wymienic swoja szybe, to uratuj uszczelke z twojego auta.
Szybe ktora chcesz odzyskac,
wez nuz do tapet i wytnij uszczelke a szyba na 100% bedzie cała. :laughing: