Niestety muszę wymienić środkowy tłumik, bo już sie nie nadaje (rury wylotowe sobie latają w obudowie
) Jakiś czas temu byłem na Harfowej i tam powiedzieli, że wymienią, i to niedrogo. Ale z rozmów majstrów zrozumiałem, że chcą wsadzić tłumik z jedna rurą (oryginalnie są dwie). I tu pytanie- czy to jednak nie “wpłynie ujemnie”? Może lepiej jeszcze poszukać jakiejś podróbki z dwiema rurami ? A może ktoś wie gdzie można cos takiego niedrogo dostać?
spytaj w ASO ile kosztuje nowy … ceny euro poszły w dół … ![]()
Napewno nie mniej niż 2 - 3 razy tyle, co tutaj z robocizna
Sądząc choćby po cenie Bosala w Intercarsie
pytanie : ile razy wymieniasz tłumik … z reguły rzadko … oryginał (BOYSEN) da ci pewność że nie bedzie pogorszona akustyka i parametry … i spokojnie parę lat wytrzyma …
nie lubię druciarstwa … ![]()
Druciarstwem byłoby wiązanie tego co jest drutem, zatykanie kitem itd.
A akurat Harfową wiele osób na forum polecało, więc nie sądzę żeby to było druciarstwo (nie uważam za druciarstwo wstawianie dobrego odpowiednika zamiast oryginału). Zresztą tłumik nie tylko się “wypala” - z doświadczenia własnego wiem że często dostaje “mechanicznie” - mam niskie zawieszenie i zdarzało się. Wolę więc taniej (nawet jeśli nieco częściej). Reasumując - ma być możliwie tanio - ale przede wszystkim dobrze.
JA MAM ŚRODEK Z HARFOWEJ. MAM 2 RURY I 2 TŁUMIKI NA NICH. NIE ZAŁWAZYŁEM RÓŻNICY W DŻWIEKU CZY OSIĄGACH.
1 MINUS TO ZAPACH. TŁUMIKI WYPALAŁY SIĘ ZE 2 MIESIĄCE…
No to będę musiał się do nich odezwać - może cos źle zrozumiałem i właśnie o to im chodziło
Choć wolałbym tak jak w oryginale - tylko coś nie widzę zamienników w niskich cenach. Ale w sumie to ma działać, a nie wyglądać ![]()
Nie mozliwe, poza tym zawsze możesz sobie zarzyczyć dwie rureczki ![]()
Masz na mysli harfową ![]()
Też nie lubie druciarstwa czego harfowa nie robi.
Generalnie w swoim klasyku załozyłbym oryginał. Ale jesli ktoś taki samochód użytkuje na codzień i nie trajtuje jak klasyka, to harfowa jak najbardziej jest ok.
jak słyszę pomysł, żeby tłumik który ma dwa wejścia i dwa wyjścia - zastąpić “czymś” o jednym wejściu i wyjściu to jakość jedno słowa mi się kojarzy …
Wiem, że chwalicie Harfową, ale takie dziwne pomysły jakoś dziwnie brzmią … chyba, że Adjar coś żle ich zrozumiał… :piwko: bez obrazy.
Dlaczego nie sprawdzić ile kosztuje oryginał … skoro mamy najlepszą i najmocniejszą walutę na świecie to ceny części winne ulec zmiejszeniu .. może akurat wyjdzie, że różnica bedzie tak mała, że warto będzie się pokusić na oryginał ![]()
Coś Mu się popitoliło, na pewno…
Mimo to wydech jest jeszcze drogi, ale to juz kwestia kieszeni i rozsadku właściciela auta ![]()
albo źródła dewiz ![]()
albo stopnia perwersji
“…jedna czy dwie rury?” ![]()
mati
chyba dziury nie “rury” ![]()
jak kto woli ![]()
normalnie Mati dziś nienasycony jakiś … czyżby do Twojej kobiety - ciocia zajechała czerownym cadilakiem w odwiedziny ![]()
No przecie napisałem, że mogło mi się popitolić
Ewentualnie to mogły być takie swobodne rozważania - bo i tak od ręki mi tego zrobić nie mogli (trzeba podstawić autko na cały dzionek, a to juz było późnawo). Chciałem się upewnić przed podstawieniem właśnie, czy moje obawy że takie rozwiązanie byłoby niezdrowe są słuszne - myślę że odpowiedź uzyskałem ![]()
Jakiś miesiąc temu zrobiłem na Harfowej cały tłumik. Są oczywiście dwie rury.
Jest troszkę głośniejszy od oryginału ale cenę ma dużo cichszą- 600zł całość.
No i fakt że pośmierduje nieco.
Ogólnie bardzo ok.
Cały tłumik czy cały wydech?
cały układ wydechowy- trzy tłumiki.
no to spytajcie kolege z Harfowej czy by oddziału w Poznaniu nie otworzył