[E23] Zobaczyłem jedna taka i sie zakochałem!!!

Witam.
Dzisiaj na miescie u mnie w wiosce zobaczylem jedna taka 735, kolor granacik, automat - po prostu cudo na kołach. Jak jeszcze zobaczyłem jak ona jedwabiscie pracuje, rusza, jedzie, hamuje to wogóle mi odbiło.
Popatrzyłem troche po Waszym (a moze niedługo bede mogł powiedziec Naszym) forum i zobaczyłem ją:

i wogóle dostałem szajby na punkcie BMW E23. Ta linia, kształty, wnetrze, prestiż, poprostu ideał samochodu.
I tu pojawiaja sie moje pytania:

1. Za ile najtaniej mozna trafic taka beemeczke (ojciec za oceny nie chce mi dac na samochód wiec budzet bedzie bardzo skromny)? Mówiac taką mam na mysli E23 z niewazne jakim silnikiem (nie chodzi mi w przypadku tego samochodu o osiagi tylko o linie) byle by była na chodzie i zarejetrowana.
  2. Czy duzo problemów jest z doposazeniem jej? (elektryczne szyby, lusterka, klima, automat itp.) Z jakim kosztem sie by to wiazało?
  3. Jak jest z dostepem do czesci?
  4. Z jakim kosztem by sie wiazało doprowadzenie karoserii do stanu takiego jak na tej stronce?
  5. Co za lampy tylne ma ta becia, bo nie sa one standardowe?

PS. Zadałem to pytanko na bmw-klub.pl, polecili mi zebym zapytał sie tutaj gdyz jest tu wiecej fachowcow od E23

to auto jest straszne :wink: boje sie go :wink: nie widzialem nigdy czegos piekniejszego

Jest w czym się zakochać. Ceny rózne od 1500 pln do 20000 pln. Na pewno któryś z fachowców z forum coś napisze.
A tak w ogóle to Gratuluję :bulb:

Witaj guziq
Ja jestem raczej od E24, ale w ogólnych założeniach sprawa ma się podobnie, a widzę że pchasz się w tą samą pułapkę co ja w tamtym roku.
Kupiłem najtaniej - cieszyłem się parę miesięcy i cały czas dokładałem sporeo pieniędzy a potem poszła do blacharza i tak jest do teraz. Autoa nigdy nie doprowadzę do super stanu, a za te pieniądze, które włożę mógłbym kupić coś duuuużo lepszego (ale się zakochałem w tej jednej trudno)
Uważaj!!
Wejdź pod zimny prysznic, i dokładnie przemyśl co chcesz mieć:

1. ceny za jeżdżące auta zaczynają się w okolicach 3 tysi Ważne jest z jakim silnikiem bo jest spora różnica między 2,8 a 3,5 turbo - przemyśl czego oczekujesz od swojej miłości :slightly_smiling_face:
  2. Chyba prościej i taniej jest kupić od razu dobrze wyposażoną bo potem jest i drożej i trudniej. przemyśl to dobrze, poznaj wszystkie możliwości.
  3. Lepiej niż do E24, jest na forum kilka kontaktów i ogólnie chyba prościej,
  4. to zależy od jakiego stanu zaczniesz
  5. raczej nie są. to tak zwany tuning za którym ja osobiście nie przepadam, ale na taki delikatny jeszcze nie klnę :laughing:

I nie wspomniałeś nic o tym, czy chcesz ją traktować jak youngtimera, dążyć do żółtych tablic itd. wtedy bardzo ważna jest historia

Napisz jeszcze jaka kwotą dysponujesz :question: Moja maksyma brzmi ** tanio kupujesz drogo na tym wychodzisz** I tak na prawdę nie chodzi tak do końca o kasę. Chodzi o to czy dany egzemplaż nadaje się do zrobienia na bustwo. Uważam, że można trafić e23 za około 3 tyś które można doprowadić do ładnego stanu z tym, że musisz się liczyć, że blacha z lakierem może wyjść w przypadku siódemki od 4-8 tyś. Wówczas robi się w najlepszym przypadku 7tyś ale tak nigdy nie wychodzi, bo zawsze coś dojdzie. Reasumując e23 oferowane do sprzedaży w niezłym stanie trudniej trafić niż e24. Co nie oznacza, że mało jest beemek e23…

na silniku naprawde mi nie zalezy, bardziej chodzi mi o wygląd/wyposazenie

zapomniałbym: ta która jest w linku odemnie jest w najbogatrzej wersji? Jakie jest podstawowe wyposazenie takiej beemy? Na co mozna liczyc w najbogatrzej?

Zwazywszy , ze wszystkie silniki zawieraja sie w przedziale od 184 do 252 KM to mula w E23 nie znajdziesz (to nie VW zeby do Passata 1,6D wsadzic :slightly_smiling_face: ), chyba ze silnik zagazowany lub niesprawny.

kurcze.
silniki od 2,8 do 3,5
skrzynia manual/auto
tapicerka skóra/welur
klimatyzacja

to są chya najważniejsze rzeczy , ale pisanie o wersjach podstawowej i najbogatszej w przypadku tych samochodów to stąpanie po kruchym lodzie.
Są jeszcze w opcji wycieraczki świateł, spryskiwacze intensywne, prawdopodobnie elektrycznie sterwane fotele i podgrzewane.
Szyby i lusterka elektrycne to raczej standard
Niech mnie ktoś wesprze. ja sie znam na wyposażeniu 6 :slightly_smiling_face:
I jeszcze kolorki

pooglądaj sobie paletę kolorów od 6. powinny się pokrywać w miarę

Zdarzaja sie naweg gole 7demki ze zwykla materialowa tapicerka, szybami na korbki itd… wyposarzenie E23 zawieralo sie w znacznie szerszych widelkach niz w E24 - w E24 jest praktycznie zawsze bardzo bogate a 7 moze byc zarowno z wyposazeniem seryjnej 5tki jak rowniez bogatszym niz E24 w pelnej wersji.

Dokładnie :bulb:
Każdy golas ma wspomaganie i regulację kierownicy.

czyli jak rozumiem zamiast kupowac okazyjnie, tanio taka bejce w ubogiej wersji i potem sykcesywnie doposazac lepiej dozbierac troche kasy i kupic juz wyposazona odpowiednio?

zdecydowanie tak
wyobraź sobie po prostu że masz gołą blachę i wymyśl po kolei w co chcesz ją ubrać. kolor, całe wyposażenie, silnik Stwórz sobie w myślach ideał i potem szukaj czegoś jak najbardziej zbliżonego za przyzwoitą stawkę.
(ja ostatnio mam problemy z kolorem przyciemnień szyb, bo mam jakąś mozaikę połowa niebieska, połowa brązowa) oszczędzałem przy zakupie to teraz mam :confused:

tylko ze do szukania takiego “wzorca” to trzeba miec troche kapuchy a ojciec skapi, oj skapi. A w zasadzie dla mnie ideałem i wymazoną e23 była by taka jak na zdjeciach. Jedynie silnik moze byc inny (jakikolwiek)

błagam. nie pisz jakikolwiek bo podaruję Ci silnik z trabanta i będziesz miał.
Też nie mam kasy ale się staram. :slightly_smiling_face:
może to potrwa pare lat ale wmajdruje ten gaźnik :smiling_imp:

Dlaczego??

Oczywiscie , ze chodzi mu o jakikolwiek montowany do tego samochodu, nie liczac wersji Turbo a tej z pewnoscia przy jego podejsciu do tematu bym mu nie polecil (745i to samochod dla tych ktorzy chca miec wlasnie ta jedyna elitarna wersje a nie inna).

Pozatym montowano tylko i wylacznie silniki tej samej konstrukcji , na tym samym bloku i glowicy M30 a roznica mocy maksymalnej miedzy najslabszym i najmocniejszym siega kosmicznych 15%

Jako klasyka na zloty bardzo chetnie mialbym pieknie utrzymane 745i i nie dlatego , ze ma kilka koni wiecej, tylko dlatego, ze jest zadkie, elitarne, inne.

Jesli mialbym na dzien dzisiejszy kupic E23 po to zeby jezdzic, to ostatnim wyznacznikiem jaki bralkbym pod uwage bylaby pojemnosc silnika M30.

ale kolega nie napisał że nie będzie jeździł na zloty. :slightly_smiling_face:
dobra odpuszczam :grinning:
po prostu chcę skłonić go do zastanowienia się nad wszystkimi detalami. Nie napisał czy ma to być auto na co dzień czy chce mieć gaz czy może chce jeździć na 1/4 mili.
Im więcej określi przed zakupem tym łatwiej będzie mu się z tym zyło jak już się “ożeni” :slightly_smiling_face:

a siniki mają różne spalanie i bardziej o to mi chodziło.

No dobra.
Autem mam zamiar jezdzic na zloty ale bardziej z checi obcowania, pogadania, wymianu pogladów z innymi “żonatymi” niz z checi pokazania sie z jakims rarytasem. Autem tym bede jak najbardziej poruszał sie na codzien dlatego chciałbym miec ja w jak najbogatrzej wersji. Gazu nigdy w zyciu w zadnym samochodzie nie chce i nie bede chciał miec - a beemka to juz wogóle powinna byc tylko i wyłacznie w benzynie.

i dwa samochody…
Chyba jednak kasy Ci nie brakuje :confused:

Własnie kasy MI brakuje najbardziej. Rodzicom nie ale mi, przez moje niezbyt wygórowane oceny jak nabardziej tak. A Samochody sa rodziców, mam je wpisane bo jezdze nimi jak mam potrzebe

Trochę źle to naisałem. przepraszam, nic mi do tego tak naprawdę.