Witam,
tak jak w temacie : zastanawiam się jak podpiąć tranzystor dmuchawy? Kupilem omawainy na forum 2N3773. W oryginale, ktory widac ze byl juz motany - sa dolutowane 1 kondensator i jakis nastepny tranz… Mam 3 kabelki i 3 dziury w plytce, a 2N3773 ma 2 nozki z czego kolektor jest na masie. Jak opiac kabelki? niebieski, zielony z bialym (wsuwany do “uchwytu”- zlaczki) i cienki zielony z bialym (wpinany “uchwytem”)?
Dzieki z gory!
mam jeszcze 1 pytanie,
mam chece, tak jak kilku innych uzytkownikow, z ogrzewaniem.
Przez dluzszy czas mialem 0, 1-owy tryb czyli min=brak, a wszystko powyzej min dawalo max ogrzewania. Teraz mam juz tylko max caly czas. Juz sie boje lata…gdzie szukac skuchy?
Dzieki
Elektrozawor ogrzewania, znajduje sie przy scianie grodziowej po lewej stronie od komory silnika przy wejsciu wezy do nagrzewnicy. W 90% przypadkow to on wyswiechtany nie wytrzymuje cisnienia wody i otwiera sie bez wzgledu na sterowanie. DOdatkowo w kabinie pod kolumna kierownicy z lewej strony jest czujnik temperatury ale jak on jest walniety to w pozycji skrajnie minmalnej ogrzewanie by nie dzailalo.
Mozna powiedziec temat rzeka, a problemy ma wielu uzytkownikow CS/1. Ja osobiscie mam juz dokladnie 5ty slownie “piaty” elektrozawor ktory zaczal mi w to lato pod koniec grzac razem z klimatyzacja.
Juz myslalem , ze moze problem jednak lezy gdzieindziej, zmienilem na 2 miesiace z E28 ktorym akurat w tym czasie nie jezdzilem i wszystko bylo gitara.
Generalnie uzywane elektrozawory sa drogie i w grupie wysokiego ryzyka, a nowe bandycko drogie.
jedno mnie tylko zastanawia bo najslabszym elementem zaworu jest ta gumeczka i powinna byc dostepny za grosze, ale nie jest przynajmniej ja nie sprawdzalem:D gdyby byla to wiesc by sie rozeszla
nie da rady niczego podpasowac zamiast niej??
…Juz sam sobie odpowiedzialem - po wylutowaniu widac ze jest tylko 1 pozycja, w ktorej tranz pasuje, a zlacza maja takie koncowki ze nie ma mozliwosci ich pomylenia.