Elektryczna antena

Brakuje mi w mojej samego teleskopowego środka? Reperował to ktoś, czy raczej do wymiany? Wie ktoś na jakiej zasadzie działała?

Pozdrawiam
radek

A warto sie bawic w naprawe? Ja kupilem za 90 pln nowa, pasuje i dziala :slightly_smiling_face: No i wymiana trwala 11 minut.

Oryginalną? Ja tak nieśmiało chciałem na 100% orygianł ją zrobić :wink: Zmotywowała mnie nalepka na szybie z informacją o docieraniu samochodu. Ze też to przetrwało 20 lat i nikomu nie przyszło do głowy co by się tego pozbyć :laughing:

Pozdrawiam
radosc

Nie, niestety to uniwerslana antena. Też preferuję takie auta w oryginale, ale na pewne odstepstwa jestem w stanie pójść :slightly_smiling_face:

No tak:) W sumie to na czasie mi nie zalerzy a znalazłem na ebay.com wklad do anteny za 10$ więc się chyba szarpnę.

Pozdrawiam
radosc

Witam. Odgrzebałem old topic. Mam pytanie w jaki sposób dobrać się do wymiany anteny automatycznej umieszczonej - UWAGA - na przednim błotniku? Czy cała operacja wymaga demontażu błotnika :smiling_imp: ? Z góry dzięki za szybkie info.

1. skręcasz koła w lewą stronę (lub aby było wygodniej zdejmujesz lewe koło),
  2. jak wsadzisz głowę pod głotnik, to zauważysz przykręconą wkrętemi blachę zakola,
  3. odkręcasz trzy wkręty i wyciągasz blachę (z reguły jest ona przyklejona gumową uszczelką do błotnika oraz czasami ma jescze jeden wkręt od spodu),
  4. witasz się z anteną :grin: ,
  5. odkręcesz jej górną nakrętkę (na górze błotnika),
  6. odkręcasz korpus anteny od dolnego płaskownika przytrzymującego,
  7. odkręcasz przewód od anteny (a jeśli nie jest odkręcany musisz jeszcze odkręcić lewy głośnik i wypchnąć uszczelnicz pzewadu, aby wyjąć go bez odcinania wtyczki),
  8. wyciągasz antenę :sunglasses:

oczywiście zakładam, iż antena jest we właściwym miejscu, na lewym błotniku :smiling_imp:

Antena jest na właściwym błotniku :slightly_smiling_face: THX za szybkie info. Wesołych!!!

A kliknę Maciasowi pomógł w imieniu Jamesa :slightly_smiling_face: W sumie mi tez się to info przyda :grinning:

Witam.

Tak zeby wyjasnic …zalezy od uszkodzenia ale ogolnie da sie naprawic taka antene (reanimowalem plastykowy rdzen-czytaj ciegno, ktory przechodzi przez cala antene az do jej czubka). Zdazaja sie tez anteny bardzo mocno zasniedziale na polaczeniach poszczegolnych rurek a ze sprawna w 100% elektryka-takie cos ciezko ruszyc i potrfi sie na nowo zacinac.

Ogolnie mozna zreperowac lub zlozyc z dwoch lub kilku jedna :slightly_smiling_face: Polak potrfi :v:

Pozdrawiam

Ja otrzymałem do E30 oryginał. Zacinał się. Rozkręciłem na części pierwsze i mechanizm i teleskop. Teleskopik prostowałem każdy na stole. Potem smarowanie , czyszczenie itp. W sumie zajęło mi to ze 4h. Działa drugi rok bez najmniejszego problemu :grin: