ET - ki diabeł ????

Miłosz kiedyś napisał:
“Co do tego czy oponki sie w blotniku zmieszcza czy nie zmieszcza to szerokosc felgi gra tylko polowiczna role, najwazniejsza jest glebokosc osadzenia w feldze plaszczyzny przychodzacej na tarcze hamulcowa, tak zwany wspolczynnik ET ( z reguly wyszczegolniony na felgach) , innymi slowy moga byc takie felgi 10J ktore sie zmieszcza i takie 7J ktore beda zahaczac”

Czu ktoś, mógłby rozwinąć temat o co chodzi z ET.
Wczoraj teść założył zimówki do e32, z et 47 i kupa, został na podniśniku.
A miało być tak pięknie. Tył ok, a przód stoi.
O co chodzi ?

ET 47 to felgi od E36. Do E32 felga powinna mieć ET od 20 do zera.

Ogólnie mówiąc ET określa przesunięcie mocowania felgi względem płaszczyzny.

dnx.
a mniej ogólnie ?

• mocowanie felgi - rozumiem że chodzi o płaszczyznę w feldze która przylega do bębna/tarczy ?
  • względnie jakiej płaszczyzny ???
  • co wyraża ET ? mm, cale, pluszowe misie :sunglasses: ???

Tak na chłopski rozum gdy ET=0 to np. w feldze 8" to płaszczyzna mocowania felgi z piastą znajduje się dokładnie w połowie szerokości felgi. Czyli 4". Gdy ET jest ujemne płaszczyzna ta przybliża się do wewnętrznej części felgi gdy + to analogicznie w drugą stronę :laughing:

w mm

“Wymiar ten mierzony jest od osi felgi do płaszczyzny styku felgi z piastą.”
jesli ktos widzi co prezentuje ten rysunek (bo ja ni cholery) to moze to pomoze http://amnet.pl/~daniel/tuning/obrazy/et2.jpg

jesli ta podpowiedz cos da, to do e23 pasuja felgi z e34.. ja mam z 540i seryjne 17’'..

Rysunek bardzo dobry.

Ja na przykład założyłem z tyłu felgę z ET 9,5 i oparła się o amortyzator, :wink: ponieważ jej zewnętrzny płaszcz był przysunięty zbyt bardzo do niego bo z kolei mocowanie felgi do piasty było zbyt blisko w stronę samochodu, a nie “ulicy” wsiadły 4 persony na pokład i powstał kłopot - aby rozwiązać problem założyłem (dzięki Maniusiowi oczywiście) :sunglasses: dystanse po 25 mm na stronę, oddalając tym samym felgę od amorka - wygląda pysznie :sunglasses: tera trze o rant błotnika, ale przy oponie tak szerokiej wszystko się może zdarzyć :laughing:
czy teraz łatwiej :question:

et 9,5? 95mm? czy mowisz o feldze o szerokosci 9.5’'?

wielki dnx.
temat chyba wyczerpany. rysunek bomba !!!

Oczywiście o popieprzyłem bo chciałem tak rozłożyć na czynniki pierwsze, że sam się zakręciłem :flushed: Dzięki Zalew za zwrócenie uwagi :wink: Oczywiście Felga szerokości 9,5, a ET 21 z tego co pamiętam - oczywiście zmienia to trochę sens mojego postu, ale generalnie już chyba wiadomo, że ET mówi o tym, w którą stronę przesunięte jest mocowanie felgi do piasty względem jej rantów/parapetów - zewnętrzego (od “ulicy”, jak za dalego to trze o błotnik) i wewnętrznego (opiera się o amor, sprawę załatwia dystans - przy dużym trza zmienić szpilki) :bulb:
Sam dowiedziałem się wszystkiego dopiero jak zacząłem mieć z tym problemy u siebie :wink:

ja kupilem felgi na przypal :slightly_smiling_face:
a ja z kolei obrazek zczailem jak leci, bo mi pare kresek tam macilo :wink: