ale nie myślicie nad zmiana źródła zasilania z PB na Gaz. Jest bardziej niz realne, ze do końca roku paliwo dojdzie do 5 PLn a na przyszłe wakacje istnieje obawa, przekroczy 5 PLN !!!.
Wiadomo, 6 malo nie pala i przy takiej cenie paliwa jazda nimi staje sie naprawdę “ekskluzywna”
Wiec tutaj rodzi sie moje pytanie, czy 6 posiadaja katalizator i sondę lambda tak aby można bylo zainstalować gaz sekwencyjny. Teoretycznie osiągi nie powinny spać a przy założeniu ceny gazu 2 Pln to i tak 20L wyjdzie 40 PLN da sie żyć
ceny paliwa bija rekordy prawie 100 PLN za 100km
Kolega przerobil 750 na gaz i auto mu smiga, nie czuc roznicy w osiagach a pali 20L gazu
cena LPG też jest zależna od cen ropy - w końcu to jej odpad przy rafinacji. Więc jak ceny paliw będą szły w górę to LPG też
W niemczech bardziej popularny jest CNG - gaz ziemny - podobno litr wychodzi 1 zł :shock:- czytałem gdzieś, że w Rzeszowie auta pocztowe jeżdżą na skroplony CNG.
Ja osobiście traktuję e24 jako drugie auto. Więc gazowni to auto wąchać i spalać nie będzie Ale przy tych rosnących cenach trzeba niedługo będzie kalkulować czy nie zakładać gazowni do e34
Temat wraca jak bumerang!!! Że gaz w szóstce to zło to chyba każdy o tym dobrze wie Ale niestety zło konieczne dla wiekszosci, takajest przykra prawda.
Ja wpadłem na inny pomysł. W związku z tym iż moja 6 od tego roku to też drugie auto, to wymysliłem sobie cos takiego ze odłącze jej gaz, założe drugą przepływke która nie wąchałą gazu i po miescie będe pomykał na benzynce, a jak bedzie np wyjazd dalszy jak do koszałkowa podepne stara przepływke i pojade na tańszym gazie.
Do zalozenia naprawde porzadnej bezimpulsowej sekwencji gazu nie jest potrzebna sonda lambda, wystarczy ze silnik ma wielopunktowy wtrysk benzyny, wszystkie parametry od przepustnicy przez czasy i momenty wtrysku benzyny po wskazania przeplywomierza sa przejmowane przez instalacje i po przeliczeniu na parametry gazu, paliwo jest wtryskiwane poprzez wtryskiwacze gazowe.
Sonada lambda jest konieczna przy montazu tradycyjnej instalacji z mikserem, bo instalacja bez komputera na tzw srubke zamiast silnika krokowego to kompletna porazka (niestety takich w polsce najwiecej, takze w 6)
Ze wzgledu na specyfike silnika M30 oraz chec posiadania 6 w stanie orginalnym, bez zadnych zbiornikow itd. dalem sie przekonac do kupna drugiego auta na codzien i moje 6 jezdzi na Pb98, pomimo ze zajmuje sie wlasnie montazem instalacji gazowych
na szczęście w mojej nie mam i mam nadzieję że nie będę musiał, bo z gazem są problemy różnej natury. Ale jeśli chodzi o moc to w 320 90r. udawało mi się tak wyregulować że spadku nie było rzadnego ale wtedy jak mu dawałem to potrafił brać 20l.
jak mozna zalozyc dobra instalacje to czemu nie jestem naprawde pod wrazeniem tej 7, smiga na gazie jak na benzynie i nie mowie tutaj z przesadyzmem a sporo PLN zostaje w kieszeni np na jakies Endurko BMW
Panowie, moze zyczmy sobie, zeby nasze szuchy zawsze byly drugimi samochodami (te od lepszej pogody), a kazdy z nas mial maly “kuwejcik” w domu :!:, i ze zacytuje: GAZ TYLKO TEN OBOK HAMULCA
sluchaj myslisz ze w V12 i ponad 300KM wyczujesz jakies duze spadki mocy spowodowane instalacja gazowa napewno nie a jak rzadko sie ma do czynienia z takim autem to ciezko jest subiektywnie ocenic jakie sa osiagi na gazie zreszta co ja sie tu bede wypowiadal jak nigdy nie mialem samochodu na gaz wiec co ja tam wiem
Panowie myslicie ciagle pojecia, instalacja gazowa podcisnieniowa (jeszcze nie daj borze bez elektroniki) a dobry powtarzam DOBRY a nie najtanszy wygrzebany gdzies spod ogona wtrysk gazu to jest przepasc jak miedzy czolgiem a bolidem formuly 1.
W instalacji podcisnieniowej przy dobrej elektronice i zastosowaniu adekwatnych do modelu silnika czesci mozna oczekiwac braku roznicy w mocy miedzy benzyna i gazem ale w obu przypadkach w M30 auto bedzie o wiele za slabe (glownie za sprawa ograniczajacego przeplyw powietrza miksera)
Przy wtrysku gazu spadek mocy jest praktycznie bzdura, po wielu testach na roznych samochodach sredni spadek mocy wynosil okolo 3%, ale tu chodzilo o auta prawie nowe, przy starszych czesto osigi na gazie sda lepsze bo system benzynowy nie jest juz nowy a gazowy TAK.
Inna sprawa jest posiadanie w aucie zbiornika z gazem, roznych rurek, dziur w kolektorze, WLOSKICH czesci i co za tym idzie ich zywotnosci i awaryjnosci, ZYWOTNOSCI SILNIKA itd itd… dlatego z 6 na gaz wyleczylem sie w 100%, ale nie moge sluchac ciagle tych albo gaz albo moc bo to juz od bardzo dawna NIEPRAWDA.