Gaz w 6stce to zlo!!!

ale nie myślicie nad zmiana źródła zasilania z PB na Gaz. Jest bardziej niz realne, ze do końca roku paliwo dojdzie do 5 PLn a na przyszłe wakacje istnieje obawa, przekroczy 5 PLN !!!.

Wiadomo, 6 malo nie pala i przy takiej cenie paliwa jazda nimi staje sie naprawdę “ekskluzywna”

Wiec tutaj rodzi sie moje pytanie, czy 6 posiadaja katalizator i sondę lambda tak aby można bylo zainstalować gaz sekwencyjny. Teoretycznie osiągi nie powinny spać a przy założeniu ceny gazu 2 Pln to i tak 20L wyjdzie 40 PLN da sie żyć :wink:

ceny paliwa bija rekordy prawie 100 PLN za 100km :cry:

Kolega przerobil 750 na gaz i auto mu smiga, nie czuc roznicy w osiagach a pali 20L gazu

cena LPG też jest zależna od cen ropy - w końcu to jej odpad przy rafinacji. Więc jak ceny paliw będą szły w górę to LPG też
W niemczech bardziej popularny jest CNG - gaz ziemny - podobno litr wychodzi 1 zł :shock:- czytałem gdzieś, że w Rzeszowie auta pocztowe jeżdżą na skroplony CNG. :sunglasses:

No temat jest przykry z tymi cenami…
Ja jednak swojej spowrotem pod macki gazowni nie oddam!!
Nie rzucim, ziemi skąd nasz ród…

Ja osobiście traktuję e24 jako drugie auto. Więc gazowni to auto wąchać i spalać nie będzie :exclamation: Ale przy tych rosnących cenach trzeba niedługo będzie kalkulować czy nie zakładać gazowni do e34 :confused:

Temat wraca jak bumerang!!! Że gaz w szóstce to zło to chyba każdy o tym dobrze wie :smiling_imp: Ale niestety zło konieczne dla wiekszosci, takajest przykra prawda. :cry:
Ja wpadłem na inny pomysł. W związku z tym iż moja 6 od tego roku to też drugie auto, to wymysliłem sobie cos takiego ze odłącze jej gaz, założe drugą przepływke która nie wąchałą gazu i po miescie będe pomykał na benzynce, a jak bedzie np wyjazd dalszy jak do koszałkowa podepne stara przepływke i pojade na tańszym gazie.

Czy poczta to niewiem ale Miejska komunikacja - autobusy - to na 100% coraz wiecej tego widać

http://www.landi-renzo.com.pl/

http://infobus.com.pl/text.php?id=187 - komunikacja we Wrocławiu

http://www.infogaz.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=1351 - aa tu pisze o tym w rzeszowie

Niechciało mi się czytać o tym gazie :wink: – gaz w aucie tylko ten koło hamulca :sunglasses:

Na codzień poruszam się klekotem + ukraińskie paliwo = max 15 zł za 100 km.

A 6 - wiadomo najlepiej jako niesprowanowane gazem drugie auto :grinning:

Do zalozenia naprawde porzadnej bezimpulsowej sekwencji gazu nie jest potrzebna sonda lambda, wystarczy ze silnik ma wielopunktowy wtrysk benzyny, wszystkie parametry od przepustnicy przez czasy i momenty wtrysku benzyny po wskazania przeplywomierza sa przejmowane przez instalacje i po przeliczeniu na parametry gazu, paliwo jest wtryskiwane poprzez wtryskiwacze gazowe.

Sonada lambda jest konieczna przy montazu tradycyjnej instalacji z mikserem, bo instalacja bez komputera na tzw srubke zamiast silnika krokowego to kompletna porazka (niestety takich w polsce najwiecej, takze w 6)

Ze wzgledu na specyfike silnika M30 oraz chec posiadania 6 w stanie orginalnym, bez zadnych zbiornikow itd. dalem sie przekonac do kupna drugiego auta na codzien i moje 6 jezdzi na Pb98, pomimo ze zajmuje sie wlasnie montazem instalacji gazowych :slightly_smiling_face:

nie róbcie kichy panowie :astonished: albo economic, albo POWER (nie mylić z LPGPOWER :wink: )

Bez komentarza!
No chyba, że szóstka to auto rodzinne :wink:

na szczęście w mojej nie mam i mam nadzieję że nie będę musiał, bo z gazem są problemy różnej natury. Ale jeśli chodzi o moc to w 320 90r. udawało mi się tak wyregulować że spadku nie było rzadnego ale wtedy jak mu dawałem to potrafił brać 20l.

jak mozna zalozyc dobra instalacje to czemu nie :question: jestem naprawde pod wrazeniem tej 7, smiga na gazie jak na benzynie i nie mowie tutaj z przesadyzmem a sporo PLN zostaje w kieszeni np na jakies Endurko BMW :smiling_imp:

Jeśli stać Cię na szóstkę, to po co w ogóle ten temat :question:

pojecie wzgledne stać…stać aby kupic stac aby utrzymac :wink:

zreszta nie o tym temat, chcialem sie zapytac czy to 6 mozna zalozyc gaz sekwencyjny i uzyskalem odp od Milosza thx

Równie dobrze mogłeś spytać się "czy zimą może padać śnieg :question: " Szóstka to nie czołg :wink:

Panowie, moze zyczmy sobie, zeby nasze szuchy zawsze byly drugimi samochodami (te od lepszej pogody), a kazdy z nas mial maly “kuwejcik” w domu :!:, i ze zacytuje: GAZ :question: :exclamation: TYLKO TEN OBOK HAMULCA :exclamation:

sluchaj myslisz ze w V12 i ponad 300KM wyczujesz jakies duze spadki mocy spowodowane instalacja gazowa :question: napewno nie a jak rzadko sie ma do czynienia z takim autem to ciezko jest subiektywnie ocenic jakie sa osiagi na gazie :confused: zreszta co ja sie tu bede wypowiadal jak nigdy nie mialem samochodu na gaz :face_with_rolling_eyes: wiec co ja tam wiem :sunglasses:

O cholera!
Pomylilem Was :astonished:

:laughing: no to dzien rozpoczolem dobrze bo odrazu sie rozbawilem z samego rana :wink:

Panowie myslicie ciagle pojecia, instalacja gazowa podcisnieniowa (jeszcze nie daj borze bez elektroniki) a dobry powtarzam DOBRY a nie najtanszy wygrzebany gdzies spod ogona wtrysk gazu to jest przepasc jak miedzy czolgiem a bolidem formuly 1.

W instalacji podcisnieniowej przy dobrej elektronice i zastosowaniu adekwatnych do modelu silnika czesci mozna oczekiwac braku roznicy w mocy miedzy benzyna i gazem ale w obu przypadkach w M30 auto bedzie o wiele za slabe (glownie za sprawa ograniczajacego przeplyw powietrza miksera)

Przy wtrysku gazu spadek mocy jest praktycznie bzdura, po wielu testach na roznych samochodach sredni spadek mocy wynosil okolo 3%, ale tu chodzilo o auta prawie nowe, przy starszych czesto osigi na gazie sda lepsze bo system benzynowy nie jest juz nowy a gazowy TAK.

Inna sprawa jest posiadanie w aucie zbiornika z gazem, roznych rurek, dziur w kolektorze, WLOSKICH czesci i co za tym idzie ich zywotnosci i awaryjnosci, ZYWOTNOSCI SILNIKA itd itd… dlatego z 6 na gaz wyleczylem sie w 100%, ale nie moge sluchac ciagle tych albo gaz albo moc bo to juz od bardzo dawna NIEPRAWDA.

W Naszym przypadku nie to jest ideą…