Witam. Nie od dziś wiadomo, że miejsca w 6 na duże głośniki nie ma. Wczoraj sprawdziłem w swojej 6 stan głośników, no i kaplica z nimi. Działają, ale pierdzą jak mój poprzedni wydech
W związku z tym chcę zakupić komplet i pociągnąć nowe kable do nich. I tu prośba do Was. Na jakie, jeżeli oczywiście wymienialiście, się zdecydowaliście? Oczywiście pasujące do e24 bez cięcia blachy
6 ma przecież mało miejsca w głąb, czyli głośnik musi być w miarę płaski. Z góry dzięki za info.
a moze 2-drożny Blaupunkt GTx 462 (rozmiar 4"x6") o mocy 150 Wat ??
podobno pasuje bardzo dobrze ![]()
Na allegro.pl są jeszcze takie:
Alpine SXE4625 4x6" 150 W
6 x 4" Magnat Car Fit 915
Zakładał ktoś z Was w/w?
Ja z przodu włożyłem PIONEER TS-H467 - dwudrożne - dostałem od kolegi. Kupił je dwa lata temu za 270zł. Radyjko zamontowałem ALPINE CDE-9846RM Z tyłu na razie fabryczne. Powiem krótko: **KIBEL a nie dźwięk. **
To samo radio mam w Baurze z głośnikami HERTZ ESK 165 i gra bajecznie.
Przy takiej wielkości w 6 słychać średnie i wysokie tony i jakimkolwiek basie można zapomnieć. Jak się zwiększy głośność to uszy bolą bo dźwięk jest cholernie płaski, nie ma głębi. Odczuwa się naraz niedosyt natężenia i ból uszu od jakośc :lup:
Kombinuję dorobić z MDF-u jakąć konstrukcję w POD-y (nic nie niszcząc!) i włożyć tam właśnie HERTZ ESK 165 - jak wejdzie, a wysokotonowy w miejsce głośnika 4x6. Ponieważ im wyższe tony tym dźwięk bardziej kierunkowy nie powinno bardziej przeszkadzać schowanie w poda dużego głośnika - w końcu kratka w podzie nie będzie prawie zasłonięta.
Drugi pomysł to 4x6 w fabryczne miejsce POD-a a Subwoofery 20cm w poda… ale to rczaej odpada…
Sub w 6 w bagażniku raczej nie spełni zadania: blacha dzieląca komorę, plastikowe siedzenia… pozatym jakoś to nie pasuje - większość kojarzy błędnie subwoofer z muzyką łup-łup.
:pa:
Kocie, można zawsze kompromisowo podejść do sprawy. Wyszukać na tył pody z sound sytemem. Ty masz auto z roku 86 a w 87 na pewno już sound system był jako opcja. Oryginalne pody zabezpieczyć i odłożyć. Wtedy nic nie tniesz i możesz bez problemu wstawić 2 pełnowymiarowe głośniki. Co do suba to jest realny problem. Mam np tylny podłokietnik który ma otwór co by przepuszczać basy z bagażnika (po jego złożeniu nie widać nic). Nie pomoże to jeśli nie zrobisz dziury za nim. zależy na jaki kompromis jesteś gotowy bo w takim wypadku wystarczy zmienić ten podlokietnik i analogicznie odłożyć oryginalny. Z przodu jest problem, mało miejsca i tapicerkę ciąć bez najmniejszego sensu. Pewnym rozwiązaniem jest znów sięgnięcie do sound systemu. W opcji tej w drzwiach w tej grubej czarnej winylowej belce podszybia jest estetycznie umieszczony głośniczek wysokotonowy. Warto by było znaleźć taki element i wstawić tam tytanowy wysokonotowy głośnik a pod nogami zainstalować w miarę możliwości coś co da niezłe basy. Powinno pomóc w przestrzenności dźwięku. Do tego dobry wzmacniacz, nie głośny ale dobry i dobra kable i powinno pomóc.
Ja również doświadczyłem dźwięku w sześć jako płaskiego i trudnego do ustawienia, zmieniałem już kilka głośników i chyba jedynie instalacja Mac audio w aucie łoja (polarisie) była dobra ale tam były z tyło 200mm głośniki w podach. Moje ulubione głośniki to MB Quart ale może dlatego że mam takie kolumny w domu i z lampami grają jak kolumny za 10-15 tyś (porównanie do ProAc) a kosztowały mnie 400zł na allegro.
Zdecydowanie nie miałbym oporów przed włożeniem z tyłu podów soundsystem.. jakbym znalazł… ale to chyba mało realne ![]()
Co do dziury w przegrodzie - wiesz że to za duże wyrzeczenie by było - jak dla mnie ![]()
Jak nie pytasz to faktycznie mało realne ![]()
Acha, z przodu nie ma szans dorobić z MDF-u ringu żeby w fabryczny otwór na głośnik wykorzystać do większego głośnika. W przeciwieństwie do E30 - jest za mało miejsca miedzy boczkiem a schowkiem ![]()