08.X.2006 Miałem swój debiut w rajdzie pojazdów zabytkowych. Trasa liczyła około 35 kilometrów i była dosyć prosta, o czym może swiadczyć , że mimo braku pilota i licznika przejechanych kilometrów ani razu się nie zgubiłem.
W rajdzie wzięło udział ponad 20 załóg z czego najstarsze to ford T pana Skrzelińskiego z Warszawy i BMW dixi Apolinarego Bartnickiego (dobrze znane z mistrzostw polski sportowe czerwone małe BMW) - zwycięzcy tego rajdu. A poza tym było wiele interesujących aut, ale to postaram się pokazać na zdjęciach(zostawiłem aparat w knajpie, ale powinien się znaleźć).
Pytania z historii motoryzacji były trudne, a dodatkową komplikacją była forma testu wielokrotnego wyboru(o czym nikt nie powiadomił) co podobno nie zdarza się w testach z historii|(zazwyczaj jednokrotnego wyboru). BRD do przełknięcia choć miałem dużo błędów.
Poza tym na trasie należało znaleźć 6 obiektów ze zdjęć.
Odbyły się trzy próby sportowe z czego dwie to dość pogmatwane jeżdżenie na ciasnym placu między trzema słupkami a trzecia to próba startu i hamowania na odcinku około 100 metrów (trochę bez sensu moim zdaniem, nudne). Puchar za najlepiej wykonane próby sportowe dość niespodziewanie zgarnął Zbigniew Lewandowski na BMW 630 CS.
Ogólnie w klasyfikacji byłem gdzieś pod koniec ale wynikało to głównie z braku pilota i drobnego nieporozumienia z organizatorem w sprawie czasu udzielenia odpowiedzi (moim zdaniem niesłusznie dostałem 5 punktów karnych co wywaliło mne chyba z pierwszej dziesiątki ale papiery zostały razem z aparatem). Ogólnie bardzo fajny miałem debiut.
PS. Na trasie urwał mi się przewód paliwowy i benzynka poleciała wprost na wydech i dalej na asfalt bardzo obfitym strumieniem. Dzięki Adamowi po krótkiej konsultacji telefonicznej udało się opanować sytuację (w nerwach nie wpadłem nawet na to że wystarczy wyjąć bezpiecznik). Jeszcze raz dzięki Adam.
Drobiazg ![]()
[quote=“scszm82, post:1, topic:1029”]
. Puchar za najlepiej wykonane próby sportowe dość niespodziewanie zgarnął Zbigniew Lewandowski na BMW 630 CS.
BRAWO
![]()
dziękuję, dziękuję
[quote=“Gruby, post:3, topic:1029”]
Brawo Jasiu!!! ![]()