Ile kilogramów waży E24?

Proszę posiadaczy e24 o podanie mi wagi serii 6 z silnikiem 3.5, jest to podane w książeczce pod koniec :slightly_smiling_face:

1430kg / 1450kg (automat) rocznik 85’

Jest aż tak ciężka :astonished:
735i waży 1500kg :astonished:
Myślałem że różnica jest większa :face_with_rolling_eyes:
W takim razie skąd się bierze różnica w przyspieszeniu:
735i ma 8s do setki
635Csi ma 7.6s do setki :??:
Przecież to ten sam silnik, skrzynia, most.

Ale różne nadwozie :sunglasses: Na pierwszy rzut oka widać ze 6 jest szybkie :smiling_imp: :grin:

No więc w cartescie szóstka w manualu z dyfrem 3.07 i wagą 1430kg ma przyśpieszenie 0-100km 7.1s

Teraz zmieniam tylko parametry długości, oporu powietrza i ciężaru:

• Zmiana samego ciężaru do 1500kg:

7.5s do 100km/h

• Zmiana współczynnika oporu powietrza z 0.36 dla szóstki do 0.42 dla siódemki i rozmiarów.

7.6s do 100km/h (tu zmiana jest istotna bardziej przy wyższych prędkościach)

Teraz w automacie:

standard 8.2s do 100km/h (bez kat’a)
po zmianach 8.7s do 100km/h

Reasumując różnica kg i oporu powietrza i urywasz 0,5s. Oczywiście było kilkanaście różnych wersji silnikowo dyfrowych szóstki różniących się osiągami, podobnie pewnie z 7 ale wydaje mi się że nie powinna ta różnica przekroczyć właśnie 0,5s.

90kg to wystarczajaca roznica, no i kwestia przelozen. zmierz czas jadac sam, a zmierz czas z dobrze odzywionym kolega i pelnym bakiem to sie zdziwisz.

W sumie macie racje, jak rozbierałem 528i, zmierzyłem mu czas przed rozbiórką - 10s, po zdemontownaiu: wnętrza (tylko fotel kierowcy był), wygłuszeń, nagrzewnicy, maski, klapy, drzwi, zderzaków - 9s
Droga ta sama, pora roku podobna (różnica miesiaca).
Odchudziłem go ponad 150kg, może więcej nie wiem nie ważyłem.

od zawsze wszystko sie rozchodzi o stosunek mocy do masy, to chyba nie nowosc dla ciebie? :slightly_smiling_face:

Trzeba było to jakoś uwiecznić :slightly_smiling_face: hehe Napewno nieźle wyglądała !

Kiedyś się ścigałem z Corollą E11 na 1/4, odelżona na wyścigi w Modlinie a ja miałem na pokładzie 90kg kolegę… i tak została sporo w tyle :wink: