ile powinna brac oleju e23

wiem ze silnik e30 bierze olej tylko mam pytanie jaka jest norma od wymiany do wymiany , ile bierze oleju , bo moja ostatnio troszke przydymia i sie tak zastanawiam czy sie juz martwic i szykowac drugi silnik czy jest w notrmie ? przy ostrej zeździe wzieła 1l na 1000 km
dodam ze srednio jeżdziłem 150km\h na autostradzie , i na swiatłach jej nie oszczedzałem , teraz staram sie jeździc wolniej i zobacze czy tez weźmie 1l na 1000 km

M30 :wink:

MMMMMMMMMMMMMMM30 zgadza sie pomyłka :flushed: :slightly_smiling_face: :wink:
no ale moze ktos mi powiedziec ile ?bierze tego oleju???

Ja cię pocieszę mi bierze litr na tankowanie jak jej dość ostro podaje, ale niektórym na forum od wymiany do wymiany nic nie biorą :wink:

a ile robisz na baku 1000km?
ja teraz staram sie jezdzic wolno :wink: i zobacze ile weźmie
i czy wogóle , moze wzieła dlatrego ze jezdziłem dosc szybko i ja piłowałem na obrotach :wink:

400km, jak kiedyś spróbowałem delikatnie to litr na 1000

Ciezki temat, zalezy co jest przyczyna brania oleju, mi bierze troche ponad 0,5 na 1000km a jak spokojnie jezdze to nawet zrobie 3000km na jednym litrze , a przy ostrej jezdzie kopci. Znam okazy ktore biora ponad 1 litr na 1000km i nie kopca ani troche. Fabryczna norma w ksiazeczce serwisowej to max 1,5L na 1000km :astonished:

W srebrnej strzale na 10 tyś km dolewałem 0,5l w 728 1l i żadna z nich nie kopci.

Podobno ta norma 1,5 l na 1000 km obowiązuje nadal, jak spartolą jakiś silnik i klient przychodzi z reklamacją to oni odkurzają norme i machają mu ją przed oczami. :laughing:

U mnie , kiedy jeździłem na Lotosie , to wciągała mi około 1,5 - 1,7 l na 10000 km i jeździłem na tym oleju około 3 lata . Natomiast teraz przy wymianie zalałem ją Mobilem ; przejechałem ok. 6000 km i wzięła mi jakieś 0,5l :astonished: .

czyli spokes nie ma sie czym martwic niech sobie dymi :sunglasses:
ale w garage 2 motor zaczne powoli szykowac :laughing:
dzieki za info

Jak kopci to tak zrob.

Samo zuzycie oleju nie jest w sumie takim jednoznacznym wyznacznikiem co sie tam dzieje. Silnik moze byc po proszu calkiem zwyczajnie rownomiernie podeksploatowany, powiedzmy zaluzmy hipotetycznie niech zuzywa 0,1 Litra oleju na kazdym cylindrze na pierscieniach, po 0,05 litra na uszczelniczaczach i prowadnicach zaworowych kazdego cylindra i powiedzymy jeszcze grosik gubi na simmeringach walu korbowego. Juz mamy 1 Litr na 1000km a silnik wcale nie musi kopcic ani byc slabszy. Po prostu jest juz troche wyeksploatowany, ale jesli wlasciciel nie chce miec za wszelka cene igly i dolewanie oleju nie wyprowadzilo go jeszcze z rownowagi to mozna spokojnie jezdzic i z tad to maxymalne dozwolone zuzycie w ksiazeczce serwisowej.

Teraz dla porownania inny silnik nic nie gubi na wale ani na 5ciu cylindrach, ma maly przebieg ale na jednym cylindrze cos sie stalo i gubi tam 0,5L na kazdy 1000km. Bedzie wtedy kopcil jak opetany, moze nie rowno chodzic , moze gubi tu a moze tam…

Mysle wiec , ze w silnikach w ktorych zaczynaja sie jakies inne problemy w parze ze zuzyciem oleju raczej nie ma co przechodzic do porzadku dziennego tylko cos z tym zrobic.

zgadzam sie z toba dlatego zrobie remoncik poprzedniego motoru :slightly_smiling_face:
narazie nie jest tak tragicznie sezon powinienem objeździc :slightly_smiling_face:
no chyba ze zacznie tak strasznie dymic ze za mna nie bedzie nic widac :confused:

u mnie to samo, tyle że po wymianie pierscieni i uszczelniaczy :laughing:

a ja wlałem 2 lata temu 5l przejechałem kilkanaście tyś i nic nie dolewałem . nierozumiem jak można dolewać 1 litr oleju na 1000km.
pozdrawiam (silnik m30 3,5L, olej 15w40)

5 litrow to troche malo jak na 3.5 :face_with_rolling_eyes: mi prawie nie brala tez od wymiany do wymiany ale po zmianie skrzyni sporo sie zmienilo :grinning: mialem wrazenie ze bieze go bardzo duzo :confused: ale po drugiej wymianie wszystko wrocilo do normy i miesci sie od min. do max. wiec mysle ze jest dobrze :sunglasses:

kilkanaście tysi… tiaaa, a później się dziwią, że ich coraz mniej :face_with_rolling_eyes:
przecież olej to nie wydatek, na czym tu oszczędzać :question:
człek zawsze jak szuka ma nadzieję na pożądnie serwisowany, może i u nas wprowadzą kiedyś ADAC i DECRE bedzie jasność sytuacji, a starsze będą się dłużej trzymały… :face_with_rolling_eyes:
a swoją drogą, im ich mniej tym lepiej, w końcu zostaną Ci co mają zostać na drobiazgach nie oszczędzający :sunglasses:

nooo. co racja to racja :face_with_rolling_eyes: :exclamation:

1litr na 1000 :grinning: … sluchajcie to jest naprawde nie wiele …

moja prawdopodobnie nie ma jzu w ogole uszczelniaczy i puszcza takze pierscieniami … kopci przy wysokich obrotach …

hym 1litr to zalewam za"czesto" :wink:

albo bede remontowal albo wymienei na jakis w idealnym stanie …

widzialem na ebayu nie dawno m30b35 za 1200 Euro po 90 tys przebiegu …
od wymiany do wymiany ani kropli … pelna moc na wykresie .. i jeszcze w aucie … 635 z 82 roku

i to albo bedzie cos takiego albo chccialbym dorwac silnik od m-ki e28 …
moze tez delikatnie palic olej te 0.5 na 1000 .. duzo autem nie jezdze …
wiec jego stan drastycznie sie nie bedzie pogaraszal …
przez ostatni rok zrobilem mniej niz 2000 km :wink: + zima w garazu :wink: i delikatne hasanko po sniegu :slightly_smiling_face:

gdzie taki znalezc nie mam pojecia…