jak zaczac

wiatm jak juz wczesniej pislame jestem tu nowy niedawno nabylem 628. niektorzy wiedza o jaki samochod chodzi. samochod jest w niezlym stanie ale chcialbym go poddac grontownej renowacji . chcialbym zasiegnac infomacji od czego zaczac jak krok po kroku rozebrac naprawic i zlozyc szuche. szukam rowniez specjalistow w poludniowo wschodniej czesci polski (blacharzy, specow od silnika ,zawieszenia, tapicera,) z gor dziekuje za info .
na dzien dzisiajszy wiem ze bede potrzebowal.klamki od strony kierowcy albo cale drzwi emblmaty przod tyl. spoiler pod przedni zderzak i pewnie wiele innch.
przy zmianie tapicerki moglbym sprzedac(bezowa skorka) swoja gdyz na przednich siedzenoiach jest troche poptrzeciarana za to tylna kanapa jest w bardzo dobrym stanie . i kupic jakis welur i obic janowa skorka
czekam na opinie rady i kontaktu dzieki z gory

Moim zdaniem to emblematy, spoilery, i wnętrze lepiej zostawic na koniec, bo może się nagle okazac ze ładna skórka bedzie tylko stała w garażu. :frowning: czego oczywiście nie życze żadnej 6 na świecie.
Ja zacząłem od wymiany płynów i pojeżdżenia sobie tu i tam :slightly_smiling_face: a teraz blacharz i jak zostanie coś kasy(na razie jestem sporo pod kreską :confused: ) to zawieszenie. potem planuje pare rzeczy których nikt nie rozumie (solex 4A1) a na koniec detale jak ten znaczek o którym juz duzo napisałem.
A jak masz kase to znajdż może warsztat gdzie zrobią renowację od a do z ale to chyba bardzo dużo kosztuje, nawet nie chce wiedzieć.

wlasnie czekam na opinie ekspertow taka jak ta co ile mnie bedzie kosztowac prosilbym o sumu na codzin pracuje i mieszkam za granica i pewne sumy moge przeznaczyc na moja upragniona szuche
pytanie tylko jak zaczac gdzie szuakc kogo pytac
wiem ze na szrotach za graniac mozna szuakc czesci wlasnie tam sie udaja w niedlugim czasie wiemze niedaleko miejsca gdzie mieszkam jest duzy szrot samochodowy moze znajde jakas szuche (choc wolal bym zeby zadnej tam nie bylo)
przez najblizsze kilka tygodni chce zasiagnac duzo info na temat tego samochodu i potem z jakims kapitalem zaczac renowacje

Niestety expertem to nie jestem i raczej długo nie będę :confused:
a koszty są chyba równe zasobności portfela albo wyższe (za belke na przód można dać 300 na allegro albo 4700 w ASO) :slightly_smiling_face:

Bez 20 tys nie ma co brać się za komleksową renowację, bo staniesz z robotą.

A z drugiej strony za 20 to już można się pokusić na e9 :sunglasses:

i dołożyć 20k na renowację :laughing:

albo lepiej, duuużo lepiej. Co do pieniędzy to wszystko zależy od stanu auta. Są na pewno gdzieś takie, że nie warto nawet zaczynać przy nich pracy i one najczęściej są do kupienia za b. małe pieniądze za granicą - moim zdaniem lepiej poszukać egzeplarza nie tykanego jeszcze przez naprawy, ale jak już się stało to dalej powoli żeby zobaczyć co w środku się dzieje :sunglasses:
Jak już pewnie wiesz, nowy zderzak przód kosztuje ok 5 tysi, tył kompletny ok 2, uszczelka drzwi 1000, klamki o k tóre pytasz to wydatek raptem 200 pln więc niedużo. Dalej błotnik tył to wydatek ok 4000 tysi (reperatur nie ma), lampa tył kompletna - chyba coś około 3 tysi, szyba przód poniżej 1000, uszczelki szyby przód, tył i bagażnika - niecałe tysiąc łącznie. Dywan niedostępny jak wiele innych rzeczy… :confused: atrapa sztuka ok 430, nerka - ok 200, lusterko zew ok 1000… i wiele wiele innych :sunglasses:

Powodzenia i wytrwałości :exclamation:

Generalnie E24 to nie E9 i na rynku niemieckim znajdziesz egzemplarze w stanie prawie idealnym, w kazdym razie nadwoziowo idealnym jak dobrze poszukasz za jakies 3 - 6 tys EUR, polecam obejrzec nadwozie kolegi Majka w forum ;). Bedzie to auto w ktore zwykle poprzedni wlasciciel inwestowal w nowe czesci i nie wymaga odrazu ogromnych nakladow. Przy cenie kompleksowego remontu 20tys zl. … dalej mozna odpowiedziec sobie samemu.

Jesli liczysz ze kupiles 6 za kilka tys zl dolozysz jeszcze kilka stow i bedziesz mial super rekina zeby sie pokazac to szybko sie ostudzisz :slightly_smiling_face:

Zostaje jeszcze fakt pewnej przyjemnosci remontowania szukania czesci itd… ale mnie to juz jak mam gorszy dzien troche slabi.

to ja cie dobije :grinning: pierwsze 6 kupilem w polsce za prawie 8000 pln, a po tzw. ogledzinach juz w domu na spokojnie, rozkrecilem ja cala w pyl i teraz mam duzo czesci do drugiej po ktora pojechalem na bawarie i ogladajac ja zastanawialem sie czy w domu mam te czesci ktorych jej brak - oczywiscie przez telefon byla idealna. Rezultat jest taki: Kuba ogladna fachowym okiem i stwierdzil ze jeszcze tylko blacharka i lakier bedzie auto. Czyli jak znajde jakiegos chetnego to mysle ze w 5000 pln sie zamkne. Pocieszajace jest ze mam 628 na maksa wypasione i bedzie mnie kosztowalo z 20 tys. taniej sie poprostu nie da, jezeli ktos ma nadajce sie 6 to za mniej jak 20 tys napewno nie sprzeda. Dodam jeszcze ze na poczatku mojej przygody ogladalem idealne 6 za 4tys euro, ale idealne ono bylo tylko na zdjeciach w mobile i przez tel. bo namiejscu czekal straszny szrot po lakierowaniu i kto wie ilu tonach szpachli. Reasumujac szukanie mojej szesc to kupa czasu i pieniedzy na paliwo i telefony - pociesza mnie tylko fakt ze inni tez tak mieli :grinning:

Srodkowa część zderzaka 900 zł :laughing: ..o tylnym mówie. I generalnie nie chodzi o to że drogo ale że w końcu można zamówić!!

To i ja coś dodam. Ja swoją kupiłem 8 lat temu za 15 tys. pln w stanie prawie idealnym tzn. brak śladów korozji, lakierek lśnił w słońcu, kółeczka 16 BBS szpryszki z chromowanym parapetem, klima, tempomat, recaro itd. itp. 3,5 litra (bez gazu :smiling_imp: ), szpera, manual, chromy super, we wnętrzu tylko lekkie przetarcie na siedzeniu. Przy 160 km/h nic nie świstało (tak jak w każdej e24) było ciszej niż przy 120 km/h. Ale to już przeszłość. Chciałem ją rok temu sprzedać za 6000 tys, ale chętnych nie było także po wypowiedzi pewnego z forumowiczów (niestety nie pamiętam którego :flushed: ) a mianowicie “NAJŁATWIEJ TO PORĄBAĆ ALE SZTUKĄ JEST URATOWAĆ” (może troszkę pokręciłem, ale sens mam nadzieję naświetliłem) postanowiłem ją odrestaurować. Myślę, że potrwa to minimum trzy lata ale co tam myślę niech sobie trwa. Kasy to i 20 pln będzie mało, a nawet i 30 pln. Ale co tam dla chcącego nic trudnego. ŻYCZĘ WSZYSTKIM WYTRWAŁOŚCI W ODRESTAUROWANIU JAK NAJLEPSZYM E24. To tyle. :wink:

piekna wypowiedz :wink: wlasciwie to jezeli ktos chce miec kultowe auto to kasa sie znajdzie, przeciez za matiza trzeba dac tez sporo, a lampa chyba z 7 stow do niego kosztuje. Ja jestem szczesliwy ze prawie wszystkie czesci mozna kupic i skompletowac sobie ladne autko na dlugie lata do podrozowania

co do postow powyzej podzielam zdanie innych ze trzeba wytrwalosci i duzego wkladu finansowego.liczylem sie z tym . wiem ze idrestaurowanie takiego samochodu wiaze sie z kosztami i duzym zaangoazowaniem w szukanie czesci .ale oto mi wlasnie chodzi chce zbudowac moja 6 od podsawa lice sie z kosztami i czasem mieszkam na codzinien za granica a samochod jest w polsce mam czas i peniadze na jego renowacje. moglem sobie kupic w dobrym stanie za kilkanascie tys ale wole zrobic gosam po swojemu ,uwielbiam klasyczne sam0chody , jetemw trakcie remowacji seata 850 a za kilka dni jesli wszystko bedzie po mojej mysli stane sie wlascicielel mercedesa 450slc w bardzo kiepkim stanie , ale za klka lat bedzie jak nowy
jestem mlodym zapalencem , a moja szucha jestmoim szlagierowym wozkiem bardziej sie ciesze z niej niz z rezty samochodow juz sie nie moge doczekac jak zaczne na wiosne renowacje
a jesli chodzi o kase nie ma chyba nic przyjemniejszego niz wydawanie kasy na to co sie lubi i kocha
szukam specjalistow i porad najlepiej (poludniowy wschod)
moj znajomy ma warsztat blacharski (zna sie chlopak na rzeczy robil wozki za kilkaset tys zl i takie za kilka i zawsze klienci sa zadowoleni ) moze mi zrobic calosc blacharke za jakies 2,5-3tyszl
rozmawialem z czlowiekiem ktory ma firme tapicerska za skorke do bmw moze wziasc 3-3,6tys wiec nie ejst zle
ale jesli ktos ma namiary na specjalistow czekam na sygnaly wiem ze blacharka i tapicerka to dopiero poczqtek jescze cala mechanika (silnik zawieszenie ,elektryka) ale mam nadzieje ze znajde kogos
czekam na rady i kontakty jak komu i gdzie robic

postawe masz jak nalezy :grinning: tylko pogratulowac

Ja zastanowiłbym się tylko czy ładować w coś kase co formalnie jest 7, no chyba że da się to zmienić.

Mi sie w mojej najbardziej spodobal papier na 630CS.
A reszta tak naprawde da się zrobić z czasem, choć szalenie trudno dojsc do ladu z wyposażeniem na przykład.
Może ma ktoś bavarie na zbyciu?? :slightly_smiling_face:

Nie z epoki, ale z e34 to mam.

szukam właśnie powoli i nieśmiało ale z epoki. na allegro sie pojawiło, ale chcą 130 zeta chyba i nie działa odtwarzacz kaset… a szukam zdecydowanie taniej

No wlasnie nie chcialem tego napisac, ale jak Ty napisales… troche dla mnie by to bylo problematyczne. Mam na 635CSi papier “BMW 635 3,5” to juz wystarczy zebym chcial sie go pozbyc a co dopiero na 7 :slightly_smiling_face: