jak w temacie… nie moge znaleźć takiego postu, a wymieniam, więc nie chcę mieć wątpliwości.
Olej normalny przekładniowy , czy jakieś inne ustrojstwo. No i co wy na taki patent jaki usłyszałem, żeby lać do manula olej do automatu ![]()
Patent sprawdzony, odnosnie oleju od automatu do skrzyni manualnej, a do dyfra
Jesli jest szpera to spytaj Marcina jaki proponuje…
Calkiem niedawno przerabialem ten temat. Wedlug zalecen castrola oraz serwisu BMW do dyferencjalu o ograniczonym przesuwie powinien byc lany olej CASTROL SAF-XJ. Okazuje sie ze jest on na tyle specyficzny ze mozna go kupic jedynie w 25 litrowych beczkach. Ja kupilem w ASO BMW -koszt 180zl za 2 litry (odlali mi go z beczki).
No wlasnie a co z ta skrzynia biegow, u mojego ojca we wszystkich E32 jest faktycznie czerwony, bylem w niemczech w jednym sklepie i z katalogu castrola tez zalecaja czerwony domanuala, ja mam zwykly juz nie pierwszej swierzosci,rano na mrozie bardzo ciezko zmieniaja mi sie biegi, co wlac?? ma ktos wieksze doswiadczenie??
Mi o tym patencie opowiedzial Marcin-mechanik (kolega Kuby) u ktorego obecnie przezywa reanimacje moje autko.
Za: w czasie zimy brak problemow z ciezko wchodzacymi biegami, no i brak maslenia oleju, lepsza penetracja, i sklad oleju przeznaczonego do pracy pod duzymi obciazeniami (automaty itp.) Marcin zalal kilka skrzyn i jak na razie zadnych problemow. Po dyskusji z Marcinem ja pozostaje przy gestym ze wzgledu na wiek skrzyni, i mozliwe wycieki przy zadszym oleju.
Zdecydowanie do mostu ze szperą musi być olej CASTROL SAF-X - mi jeden most poległ - po tym jak prawdopodobnie poprzedni właściciel-konował wlał chyba hipol ![]()
Dodam tylko ze wg castola SAF-XO bez szpery, a SAF-XJ do szpery. Natomiast do skrzyni zalecane sa 3 rodzaje:
- TAF-X syntetyczny, GL4 GL5 (uniwersalny)
- EP 80W mineralny GL5
- SMX-S syntetyczny GL4
i tu mam dylemat co wybrac, chyba zdecyduje sie na ten ostatni…
Ja do skrzyni manualnej zawsze lałem czerwony olej i zawsze było super…
Panowie, na prawdę nikt nie ma książki serwisowej
Przecież to musi być ujednolicone i chyba precyzyjnie określone
Czerwony, zielony, biały, spalony, pachnący - przecież to ma spore znaczenie - też się szykuje do wymiany, ale chyba najpierw znajdę jakiś katalog (albo zrobie jak Marcin powie - komuś trza wierzyć) ![]()
a swoją drogą to 8 dyszek za literka to drożej niż finka
Trza to przekalkulować… ![]()