Jakiej firmy lakier?

Lakieruje teraz moją szwajcareczkę i mam możliwość wyboru firmy produkującej lakier. Chciałbym taką co by miała w bazie lakiery BMW i arctic blue z sześć. Nie chce nadziać się na minę i mieć jakiś dziwny odcień a aktualnie to ona jest dość spłowiałą więc sam nie wiem jak wyglądała jak nowa. Możecie coś doradzić?

Z mojej , co prawda skromnej wiedzy lakierniczej wynika że:

ciężko kupic lakier Pb - a takie pewnie były na sześć.

Jak nie ma dobrej próbki (może przepolerować kawałek?) to nie będzie identycznego koloru.

Przy metaliku są dwa rodzaje lakierowania.Zauważyłem że zakłady typu ASO i inne zakłądy , które wydają mi się że są dość dobre (ceny, podejście) nie lakierują metalika po elemencie, tylko cieniowaniem. (Wyjątek - plastiki, np. sam zderzak) Ponieważ kolor - jak mówią nigdy nie będzie IDENTYCZNY.

Odcień (podobno) w metaliku zależy od sposobo samego nakładania , ułożenia się “wiórów” metalika i jeszcze paru czynników. Na co podobno ma wpływ osoba lakierująca.

Żeby tu nie wyrabiać zbyt wielkich teorii, sprawa podobno wygląda tak że jak kupisz 10 puszek lakieru i dasz 10 lakiernikom do pomalowania identyczny JEDNE element i powiesz : Panie polakieruj mi Pan TO, TYM lakierem, to wyjdzie pewnie z 7 różnych odcieni.

Oczywiście te różnice chyba w większości tylko widać jak sie pomaluje jeden element na aucie, nikt nie powie o kurcze Ty masz delphin? Mój delpin jest inny! Ale jak staną dwie sześć i otworzy się drzwi żeby dotykały - to będzie widać.

Radoś: Wal na biało i już.

Dupont czy Dupoint, mam już kilka lat na mojej 6 i jest super. Klar również tej firmy. Mój lakiernik dorabiał na podstawie miejsca…pod spojlerem-płetwą na klapie :grin:

Wszystko to prawda jednak pamiętaj że kolorem się nie jeździ. Przy metaliku najważniejszy jest lakier bezbarwny. To on jest narażony na wszystkie warunki atmosf., uderzenia itp. ale i on potrafi zmienić kolor bazy a szczególnie te z dolnej półki.

Mundek ty jesteś specjalistą. Doradź coś.

OK nie ma sprawy ale nie ma zabardzo w czym doradzać, bo co niby miał bym Ci podać konkretną firmę? Ja pracuję między innymi na NexaAutocolor i dobrze ją znam a więc z pewnością mogę Ci ją polecić i wiem że niczym przykrym nie zaskoczy i masz spokój na lata. Po za tym osobiście też sobie bym ją zastosował, ale na 5 ASO jest pięć różnych firm np. wspomniany Dupont, RM, Standox i są równie dobre a może nie które lepsze (czyt. droższe). W ASO jest jeszcze jedna kwestia że np. francuski Citroen nie będzie używał niemieckich czy angielskich lakierów i odwrotnie.
Jedno jest pewne radzę Ci kupić dobry lakier (najlepiej tej samej firmy co baza w systemie HS czyli o większej twardości).
Gdybyś jeszcze coś potrzebował to wal jak w dym.