Kontrola Aut (Faktur) Sprowadzonych z EU

Auta z UE: Ministerstwo skontroluje faktury
“Rzeczpospolita”: Ministerstwo finansów zamierza skontrolować wszystkie faktury VAT, na podstawie których po 1. maja Polacy sprowadzili do kraju używane samochody kupione w krajach Unii Europejskiej.
“Rzeczpospolita” pisze, że powodem jest zaniżanie wartości sprowadzonych pojazdów w celu płacenia mniejszej akcyzy.

Jak dowiedział się dziennik, na pierwszy ogień poszły faktury, w których wartość sprowadzonego do Polski samochodu jest rażąco niska. Urzędy celne poczyniły już pierwsze kroki w tej sprawie. Wszyscy, którzy zaniżyli cenę sprowadzonego pojazdu, mogą w każdej chwili spodziewać się wezwania do urzędu. Nie musi to jednak nastąpić od razu, gdyż na zweryfikowanie wysokości zapłaconej akcyzy urząd ma 5 lat.

“Rzeczpospolita” radzi, by ci, którzy chcą uniknąć kary i płacenia ewentualnych odsetek za zwłokę, złożyli korektę deklaracji podatkowej zanim zostanie przeciwko nim wszczęte postępowanie.

Dziennik przypuszcza, że polskie służby celne wystąpiły już o pomoc do odpowiednich służb w Niemczech i w innych państwach Unii Europejskiej.

“Był przekręt - będzie kontrola” - artykuł na stronach prawnych “Rzeczpospolitej”.

No to ładnie!!!

niech sobie sprawdzają - jak niemiec będzie miał kopię umowy potwierdzającą wartość sprzedaży np. 1 euro - to nasi kontrolerzy nic nie mogą zrobić - za tyle było sprzedane auto i za tyle odrowadzono należną akcyze :smiling_imp:

o chciałbym żebyś miał rację. Wiem jedno: fiskus jak chce to się do wszystkich i do wszystkiego dobierze. Mam firmę od 3 lat i chcę mieć z nimi jak najmniej do czynienia:)

ja już o tym wcześniej czytałem - oni będą weryfikować faktury i rachunki - jak kwoty będą się zgadzały to nic nie mogą zrobić. Gorzej jak u niemca będzie kwota wyższa - no to wtedy posypią się kary. :smiling_imp:
W każdym bądź razie tak czy siak innej mozliwości weryfikacji nie mają :sunglasses:

Niech się martwią Ci którzy przerabiali umowy kupna-sprzedaży :bulb: