Lakierowanie "Co i jak?"

Poźno wiosną, może latem moje autko przejdzie kurację odmładzającą :grinning:
Od dziś zaczynam interesować się tematem, prosze o rady:

1. Jak przygotowac auto do lakieru:
    a) Cześci z lakierem fabrycznym i złażącym bezbarwnym
    b) Cześci powtórnie lakierowane dwa lata temu
    c) Części po szpachlowaniu (na razie takie sa na aucie, ale może wogóle nie będzie)
  2. Jakie lakiery, podkłady, chemię wybrać?
  3. Co można zrobić samemu, jak przygotować auto do lakierowania, pomijając demontaż wszystkiego co napewno zrobię sam, głównie chodzi mi o to czy samemu kłaść podkład, czy wyrównywać wgniotki?
  4. Czy ustawiać elementy blachy przed czy po lakierze?
  5. Jak szukać wad po robocie lakiernika (przed odbiorem prac)
  6. Jak zadbać o lakier w pierwszych dniach po lakierowaniu, aby cieszył oko długie lata?
    Dzieki za pomoc z góry :grinning:

Witam :slightly_smiling_face:
Ja równiez posłucham dobrych rad :slightly_smiling_face: chociaż moja jest już po malowaniu ale z dbaniem o lakier i sprawdzeniu pracy lakiernika to moze okazać się ciekawe

pozdrawiam Piotr0077

proponuje zajrzec
tutaj , co prawda nie wszystko o co pytasz jest tam napisane, ale zawsze cos. Jak wyzdrowieje mi reka to napisze cos wiecej. Pozdrawiam.

Moze przyda wam sie jakas moja rada.
Zaczne od tego, ze mozna samemu w garage przygotowac auto do lakiernika,
jest pare zasad, ktore warto przestrzegac aby efekt koncowy był lepszy niz oczekiwalismy.

Przed rozebraniem dobrze jest umyc podwozie i z zewnatrz.
Na w miare czystym lakierze widac wiecej, i szukamy nierownosci,
i tak z kazdej strony zaznaczajac czyms trwałym na lakierze.
Pozniej demontaz.
Przy wymianie drzwi, błotnikow lub innych nalezy pasowac przed naprawami lub naprawiac je na samochodziku i do lakierowania zdemontowac.
Lakier gdzie ma obicia, rysy, pekniecia szpachli zdzieramy do czystej blachy
( na cheblu min 50cm papierem 100 ) aby uzyskac tak zwane słoje ( warstwy z klaru, bazy, podkładu )
po nich widac gdzie i czy w ogole musimy szpachlowac.
Jezeli nierownosci sa niewielkie proponuje ( szpachle natryskowa ) pistoletem z dysza min 1,5,
ktora wyciera sie na sucho papierem 180/220 i dopiero podkład.
Uzyskanie rownej powierzchni zawdzieczamy (cheblowi i czary mat) nakładajac niewielka ilosc matu na szpachle natryskowa, ktora jest zołta otrzymamy kontrast, ktory bedzie sie zacieral az do uzyskania prostej lub w miare prostej powierzchni, mat musi byc z tarty całkowicie nawet za cene przetarcia szpachli, powierzchnie mozemy jeszcze dopracowac na podkladzie, gdzie powtarzamy manewr z matem, ale papier na mokro pod metalik lub perłe 1000 pod akryl 800. Podkład obojetnie pod jaki kolor samochodu zawsze szary.
Nie dajemy zadnej bazy pod spod w podobnym kolorze na zaoszczedzenie materiału.
Baza z RM np. ja na niej robie, jest ok 2l wystarczy na całosc, z rozcieczalnikiem bedzie 3,2l
Do lakierow nie dodajemy nitro stosowane na warsztatach jako rozcieczalnik, wytraca ziarno w metalikach.
Klar Diamontop czy jak sie to pisze to minimum jaki zalecam dla waszych aut tez z RM..
Wszystkie materiały zalecam RM sa ok.
Bede konczył bo mozna pisac i pisac, dodam ze warto połozyc klar (lakier bezbarwny) 3 warstwy 2 razy, czyli po pierwszych 3 warstwach po 3 dniach papierem 1500 lub 2000 zmatowac całe autko, na nowo okleic co trzeba i znowu dac 3 warstwy.
Moze na jakies krotsze pytania postaram sie odpowiedziec bardziej czytelnie.
A co do odebrania samochodu od lakiernika, ja nie widzialem jak zyje, aby ktos zrobil perfekt,
to nie fabryka.
pozdrawiam Rafał