Nie wiem jakim olejem zalac dyfer… Po czym poznac czy ma czy nie ma ??Gdzies ma numery nabite ??Jakie sa roznice w wygladzie ??
Podnieś jedno koło jak pojdzie zakręcic to szpery nie ma.
pod jedną ze śrub powinna byc taka blaszka z wybitym przełożeniem, jeśli przełożenie poprzedza literka S to masz szpere. Jeśli masz S a jednak sposób matiego wskazuje że szpery nie ma to znaczy że się skończyła ![]()
Jak podniesiesz auto z jednej strony bez szpery to na biegu tez nie ukrecisz kolem w gorze…tak dziala zwykla roznicowka…
stań na sfalcie i kręć - jeden pas: nie ma szpery, dwa pasy: szpera, trzy pasy: walec, cztery pasy: przejście dla pieszych…
na blaszce jest 3,07v384 przy probie palenia 2 pasy…
Na luz na luzie…
Ok
To jeszcze jeden test. Podnieś obydwa tylne koła, wrzuć luz, i kręć jednym. Jeśli drugie kręci się w przeciwnym kierunku to znaczy że szpery nie ma, jesli kręci się w tym samym kierunku to szpera jest.
A najlepiej wpadnij na spotkanie jak będize to potestujemy ![]()
Też miałem taki problem i rozwiązałem go tak: wjechałem po ulewach w grząski grunt i się zakopałem jednym kołem. Drugie się nie zakopało bo się nie kręciło więc szpery nie ma. Test ten zajął mi 20 s zakopywanie się oraz 3 h wyciągania samochodu z dołu jaki sobie wykopał.
dobra auto w gorze luz-kreci sie jedno kolo!!!drugie stoi. krece walem za skrzynia kreca sie w ta sama strone!!! zaraz podnioslem nowy samochod(bez szpery)i na luzie tez tylko jedno sie kreci ,na biegu kreci sie ale w przeciwna strone.U mnie to samo wiec SZPERY BRAK
Dokładnie, jak stoi albo kreci sie w przeciwnym kierunku na luzie to szpery brak, jak na biegu kręcą się w tą samą stronę to też szpery brak.
a ma ktos moze zdrowizne?? ![]()
wyjeżdżasz z podporządkowanej, patrzysz w lewo, potem w prawo, jeszcze raz w lewo, i pełen but, jeśli w ulice którą zamierzałeś skręcić spoglądasz przez którąś z bocznych szyb to szpera jest, a jeśli zostawiłeś tylko kłęby dymu to nie ma ![]()
Wasze testy są genialne
U mnie wszystko wyjaśnił sposób z podniesieniem tyłu (jeszcze raz dzięki Adam).
a ktos wie jaka jest roznica pomiedzu olejem do szpery a olejem nie do szpery ??oprocz ceny oczywiscie.szpera-75W140, bez szpery 75W90.Co jesli naleje np oleju 75W140 do zwyklego dyfra???W druga strone nie pytam…
Sam sobie odpowiem
(ale moze komus sie przyda) MOZNA nalac 75w140 do zwyklego dyfra.
Mozna się uśmiać po same pachy
![]()
A generalnie; bez szpery nie ma bajery, Czarny…
wiem wiem…pytalem troche wczesniej czy ktos ma zdrowa ??![]()
chyba ktos ostatnio wrzucał linka coś za 700 zł