Ma szpere nie ma szpery ???po czym poznac??

Nie wiem jakim olejem zalac dyfer… Po czym poznac czy ma czy nie ma ??Gdzies ma numery nabite ??Jakie sa roznice w wygladzie ??

Podnieś jedno koło jak pojdzie zakręcic to szpery nie ma.

pod jedną ze śrub powinna byc taka blaszka z wybitym przełożeniem, jeśli przełożenie poprzedza literka S to masz szpere. Jeśli masz S a jednak sposób matiego wskazuje że szpery nie ma to znaczy że się skończyła :slightly_smiling_face:

Jak podniesiesz auto z jednej strony bez szpery to na biegu tez nie ukrecisz kolem w gorze…tak dziala zwykla roznicowka…

stań na sfalcie i kręć - jeden pas: nie ma szpery, dwa pasy: szpera, trzy pasy: walec, cztery pasy: przejście dla pieszych…

na blaszce jest 3,07v384 przy probie palenia 2 pasy…

Na luz na luzie…

Ok :slightly_smiling_face: To jeszcze jeden test. Podnieś obydwa tylne koła, wrzuć luz, i kręć jednym. Jeśli drugie kręci się w przeciwnym kierunku to znaczy że szpery nie ma, jesli kręci się w tym samym kierunku to szpera jest.

A najlepiej wpadnij na spotkanie jak będize to potestujemy :smiling_imp:

Też miałem taki problem i rozwiązałem go tak: wjechałem po ulewach w grząski grunt i się zakopałem jednym kołem. Drugie się nie zakopało bo się nie kręciło więc szpery nie ma. Test ten zajął mi 20 s zakopywanie się oraz 3 h wyciągania samochodu z dołu jaki sobie wykopał.

dobra auto w gorze luz-kreci sie jedno kolo!!!drugie stoi. krece walem za skrzynia kreca sie w ta sama strone!!! zaraz podnioslem nowy samochod(bez szpery)i na luzie tez tylko jedno sie kreci ,na biegu kreci sie ale w przeciwna strone.U mnie to samo wiec SZPERY BRAK

Dokładnie, jak stoi albo kreci sie w przeciwnym kierunku na luzie to szpery brak, jak na biegu kręcą się w tą samą stronę to też szpery brak.

a ma ktos moze zdrowizne?? :smiling_imp:

wyjeżdżasz z podporządkowanej, patrzysz w lewo, potem w prawo, jeszcze raz w lewo, i pełen but, jeśli w ulice którą zamierzałeś skręcić spoglądasz przez którąś z bocznych szyb to szpera jest, a jeśli zostawiłeś tylko kłęby dymu to nie ma :smiling_imp:

Wasze testy są genialne :grinning: U mnie wszystko wyjaśnił sposób z podniesieniem tyłu (jeszcze raz dzięki Adam).

a ktos wie jaka jest roznica pomiedzu olejem do szpery a olejem nie do szpery ??oprocz ceny oczywiscie.szpera-75W140, bez szpery 75W90.Co jesli naleje np oleju 75W140 do zwyklego dyfra???W druga strone nie pytam…

Sam sobie odpowiem :slightly_smiling_face: (ale moze komus sie przyda) MOZNA nalac 75w140 do zwyklego dyfra.

Mozna się uśmiać po same pachy :laughing: :laughing: :laughing:
A generalnie; bez szpery nie ma bajery, Czarny…

wiem wiem…pytalem troche wczesniej czy ktos ma zdrowa ??:slight_smile:

chyba ktos ostatnio wrzucał linka coś za 700 zł