Mało mocy w 635 CSI - jaka przyczyna?

Kupiłem mocno zmęczone 635 CSI z 1981r. Po niespełna roku ciezkiej pracy i pomocy wielu rąk udało się auto doprowadzić do pięknego stanu wizualonego. Niestety teraz przyszła pora na problemy eksploatacyjne. Udało sie z dwóch sterowników o tym samym numerze 0261200002 złożyć jeden na którym silnik zaczął działać równo. Po paru dniach jazdy wymieniłem sprzegło. Na szczęście zawieszenie i hamulce są jak nowe.

Auto stało 6 lat bez odpalania i silnik na mój gust nie robi aż takiego wrażenia
jak się spodziewałem. Tzn przyspieszenie jest takie sobie, wielkiego wrażenia nie robi. (konkretnych pomiarów nie mam). Zastanawiam się czy to normalne i wynika ze zużycia silnika (220tys przebiegu), czy to wynik wieloletniego postoju, możliwie wadliwego sterownika, czy coś jeszcze? Przewody i swiece sa nowe choc nieoryginalne.
Kompresja na garach zmierzona w okolicy 9 bar.

Zastanawiam się też czy ewentualne rozebranie garów ma na tym etapie sens?

220 tysiecy przebiegu ??? toz dopiero dotarty silnik … przyczyn moze byc milion … od zapchanego filtra paliwa po powazniejszer problemy techniczno elektroniczne … musisz po kolei zaczac wykluczac elementy odpowiedzialne za prace silnika bo nikt nie jest jasnowidzem zeby stwierdzic co i jak . i badz pewien ze latwiej zeby 6 dobrze jezdzilo niz zeby dobrze wygladalo wiec polowa drogi juz za toba :slightly_smiling_face:

Jesteś pewien, że sterownik o tym nr powinien być w Twoim aucie :question: Jeśli jest to motronic pierwszej generacji, to powinien tam być komp o nr 0261200011. Można też podłączyć 0261200040 lub 0261200044 z 3.2l. Sprawdź też prawidłowość luzów zaworowych, jeśli są ciasne, to nie będzie mocy.

jesli jest to wersja 1981 to czy tam nie ma L-Jetronika?
zaczalbym od podstaw - czyli filtry, kable, jesli to L-jet to kopulka, palec itd… poprzez glowice. jesli sprezanie ma na poziomie “9” to na dole nie szukalbym drastycznych spadkow mocy…
edit:…
No jak doczytalem na bmw klub w tym temacie to sprezanie powinno byc co najmniej 13 - ech cale zycie czlowiek musi gonic wiedze :slightly_smiling_face:
Przestaje sie wypowiadac w kwestiach “mechanicznych” bo jestem glupi jak but! :grin:

Od końca 1979r w 3.5l był juz motronic.

ja mam taki sam komputer i chodzi rewelacyjnie…

sorry :arrow_right: chodziła, jak jeździła :v:

Wszystkire elemetny typu kable swiece i filtry sa nowe. poniewaz sterownik jest slozony z dwoch zastanwiam sie czy to nie tu przyczyna? ale moim zdaniem gdyby cos mialoby byc nie tak to by w ogole nie chodzil badz wariowa. Na wyzszych obrotach po prostu czuc ze cos mu brakuje badz paliwa badz powietrza. wkreca sie do ktoregos momentu a potem przestaje.

Ale bron Cie Panie Boze - jakiejs instalacji gazowej z mikserem nie masz zamontowanej!?!?!?!?!?!

sorry za namieszanie :exclamation: :flushed: :flushed: :flushed:
Złożony z dwóch, czyli poskładany. Zrozumiałem, że podwójny, czyli taki który steruje przacą motoru i automatyczna skrzynią biegów.

nie nie mam

a gdzieś to wyczytał :question:

wg mnie sprezanie na poziomie 9 barow jest strasznie slabe :confused: i to moze byc przyczyna slabszych osiagow :bulb:

bardzo wazne jest tez dobre zestrojenie przeplywomierza … od niego zalezy bardzo wiele

Kolega napisał wyraźnie, że sterownik jest podwójny.
Wniosek nasuną się czytając opis problemu sterownika automatycznej skrzyni biegów który napisał Radoć - miał właśnie taki sterownik, który wymienił go na dwa osobne…

Być może się mylę :face_with_rolling_eyes:

[ Dodano: 12-10-2006, 07:45 ]

Mimo to i tak powinien kręcić się do 6000

[quote=“Adam, post:14, topic:1024”]

[quote=“Macias, post:11, topic:1024”]

Ciekawe, tak serio to skad ta informacja bo jestem praktycznie pewien ze mam prawidlowy sterownik. coprawda byl uszkodzony ale o tym numerze.

Złożony z dwóch, czyli poskładany. Zrozumiałem, że podwójny, czyli taki który steruje przacą motoru i automatyczna skrzynią biegów.

sorry za pogmatwanie :exclamation: :flushed: :flushed: :flushed:

Nie podwojny ale naprawiony w ten sposob ze plyta sterownika z jednej skrzynki została przelutowana przez elektronika z plyta z modulami dodatkowymi z drugiej skrzynki. Czyli taka zamiana elementów wewnatrz. ale oba sterowniki byly o tym samym numerze 261200002 wiec
ze elektronicznego pktu widzenia wszystko powinni grac.

Skad info z to do skrzyni z autmoatem?

Ze sterownikiem sprawa jasna.
Sprawdź luzy zaworowe, rozdzielać i palec. Brak mocy na wysokich obrotach może też spowodowane być niesprawnym przepływomierzem. A sprawdzałeś ciśnienie paliwa w listwie :question:

Spróbuje pokombinowac z przepływomierzem. Cisnienia paliwa nie sprawdzałem. Jak?

jak zatkasz palcem zciagniety przewod paliwowy i zaczniesz krecici silnikiem (no moze nie ty … bo niedosiegniesz do stacyjki) i jak nie bedziesz mogl utrzymac cisnienia to jest cool :laughing: :laughing: :laughing: … a tak powaznie to trzeba zalozyc na przewod paliwowy(przed listwa wtryskowa) manometr (sporo warsztatow ma takie ustrojstwo) i sprawdzic jakie cisnienie daje pompa i porownac to z danymi (cos chyba okolo 3,5 atmosfer ale nie jestem pewien … moze ktos pamieta ile :question: )