A wiec dzialam wszystko juz przygotowane, z elektryka sobie juz poradzilem, w zasadzie poprzykrecac, wymienic barylki poskrecac przewody i do napelnienia - przynajmniej tak mi sie wydawalo…
A teraz sie wyglupie
Dlaczego do E24 z klima wchodzi 12,5 litra cieczy chlodzacej a do bez klimy 12L?? nie zauwazylem zebym sie mial gdziekolwiek wpinac w wode…
a mi się wydaje że pojemość nagrzewnicy może byc większa niż wersji bez klimy. Przewody w układnie chłodzenia sa wg mnie identyczne - różnicy bym szukał jedynie w nagrzewnicy - bo tylko zespół wentylacyjny pod deską się wymienia. (tak przynajmniej w e30 jest)
A w 6 po 1982 zespol grzewczy i klimatyzacyjny to dwa odrebne elementy, wraz z klima dostalem tez cala nagrzewnice z dmuchawa i element ten na oko wyglada identycznie jak ten ktory juz mam w samochodzie, parownik klimatyzacji pasuje tam z reszta jak ulal bez zadnej przerobki. Kurcze mysle ze nawet jak jest roznica w samej nagrzewnicy wewnatrz tej calej konsoli ogrzewania to jesli z zewnatrz jest identyko, ma te same wtyczki itd… (to juz sprawdzilem) to chyba nie bede sie tym pol litra plynu przejmowal, obawialem sie raczej ze to jakas gruba sprawa a ja jestem glupi , ze nie wiem…
nie wiem jak jest z klima w 6 ale jesli ktos potrzebuje to mam kolege co ma przynajmniej z 6 rozebranych e23 i kompletnych klimatyzacji ze wszysciutkim ze 3
Jak już mówimy o klimie to mam pytanko czy w 6 jak włącze klime i ogrzewanie to powinno działać na raz czy nie, bo umnie to raczej wtedy wogóle nie grzeje.
Nie powinno, w momencie wcisniecia przycisku klimatyzacji przekaznik rozlacza uklad grzewczy a pokretlo ogrzewania steruje teraz czestotliwoscia zalaczania kompresora klimy. Im dasz “cieplej” tym mniejsze dzialanie klimy… male ogrzewania nie wlaczysz - czyli jak rozumiem wszystko masz OK. Zanim nie rozwiklalem wiazki kabli mialem podobny dylemat, nie wiedzialem czy element z pokretlem ogrzewania jest w ogole w wersji z klima taki sam, ale na szczescie jest
No właśnie, czyli nie jest tak jak w nowoczesnych klimach gdzie jak włączysz klime w zimie to ładnie osuszy samochód ale ogrzewanie nadal działa, tylko trochę gożej bo jest chłodzone klimą.
zapraszam do lektury aktualnego czasopisma Auto-Technika- Motoryzacyjna (czy jakoś tak) - tam jest bardzo ładnie opisane co i jak i dlaczego należy używać klimy w zimie.
Ja bede szukal niedlugo w zachodnopomorskim bo tam zimuje w suchutkim garazu moje 6 (pierwsza zima w odstawce) , jestem tam tylko co 2 tygodnie i robota sie dosc odwleka, ostatnio spedzilem caly weekend na prozaicznych czynnosciach przygotowywania E28 do zimy i na klime braklo czasu, wiem , ze teraz niechetnie napelniaja stary system bo im nie wolno . A jak juz skoncze i znajde… to napewno nie pojade na szerokich letnich felgach po soli i sniegu do napelnienia - sprawa moze odwlec sie nawet do wiosny.
Oczywiscie jak ktos ma jakis kontakt to bardzo prosze.
Acha prawie zadne auto z normalnym pokretlem ogrzewania, a przynjmniej zadne z tych w ktorych testowalem nie jest w stanie grzac z wlaczona klima, nawet nowki - to chyba tylko domena klimatronica
Ja mam inne doswiadczenia z tego typu samochodami. Czesto wykorzystywalem klimatyzacje w zimie do szybszego odparowania szyb (klimatyzacja oprocz schladzania powietrza rowniez go osusza), jednoczesnie nagrzewajac wnetrze samochodu przez nagrzewnice. Mozna tutaj nadmienic, ze jest to domena “benzyniakow” (krotszy czas grzania silnika).
A wiec wedlug kolegow z niemieckiego forum E24 inna jest chlodnica, ponoc wydajniejsza ze wzgledu na przysloniecie choldnica klimy, i dodatkowo dochodzi jeden czujnik temperaturowy wlaczajacy elektryczny wiatrak.
Miejsce na czujnik zaslepione ale mam, i nie wydaje mi sie zeby chlodnica miala nie wyrobic, nawet na torze wyscigowym w najwieksze upaly wskazowka temperatury stoi idealnie w pionie a w koncu jest dodatkowo elektryczny wentylator i jakby na to nie patrzec to 2,8 - 15% mniejsza moc w porownaniu z 3,5 a chlodnica w koncu ta sama…
No chyba ze ktos ma tanio do opylenia oryginal z czujnikiem w idealnym stanie.
a ja wiem, że poniżej pewnej temperatury klima nie działa chyba, że jest tak zwna pełna klima, która również potrafi grzać (zupełniue inaczej, więcej chłodnic i raczej tylko auta osobowe lub TIR, ale w tym już prędzej vebasto). Normalnie jest tak, że klima pracuje na freonie, który się spręża kompresorem, wysusza owszem, ale dopiero po schłodzeniu (wilgoć jest zatrzymywana do chłodzenia). Nie załącza się poniżej ok 4 - 8 C. Klimatronik ma lepiej bo dzięki czujnikom jest “inteligentny”
Zwykla klima tez ma czujnik temperatury w parowniku (mowie o klimie w 6 po 1982) u mnie zlamany jesli go zewre to pokazuje najwyzsza temperature i po wlaczeniu klimy i pokretle temperatury przekreconym skrajnie w lewo (zimno) kompresor pracuje caly czas, jesli ten czujnik rozlacze to tak jakby pokazywal skrajnie zimno, i wtedy pomimo wlaczonego przycisku klimy kompresor W OGOLE SIE NIE ZALACZA. Rozumiem wiec ze jesli wsiadasz rano do auta i jest -10 ´C to klima i tak sie nie uruchomi…
Dodatkowo zimne powietrze z klimy nawet jesli juz klima dziala dmucha tylko przez kratki srodkowe, na szybe idzie i tak tylko powietrze neutralne lub ogrzewane, wiec z odparowywania klima szyb nici, a w ogole co za problem, nie mialem nigdy problemu w 6 z parujacymi szybami poza jednym okresem jak przerdzewial mi w poprzedniej E24 splyw wody z szyberdachu i wszystkie dywaniki byly mokre.
Klima juz zamontowana tylko nie sprawdzona i nienapelniona, i elektryka pod maska bez oryginalnych wtyczek na krotko spieta, barakuje mi kilku detali jeszcze, w kazdym razie jest wystarczajaco aby zdementowac to co pisalem wczesniej bo jesli przy wlaczonej klimie pokretlo ogrzewania damy calkiem na MAX to ogrzewanie wlacza sie pomimo pracujacej klimy czyli jednak…
nie jestem specem w tej dziedzinie ale myśle że w tym przypadku ogrzewanie się włącza wraz z włączoną klimą - ba - powiedziałbym, że zalecane jest np włączanie klimy w zimie (wtedy z reguły mamy ogrzewanie na maxa) o ile oczywiście czujnik temp pozwoli.
Ale w e24 przed 82 - nie da się włączyc klimy razem z ogrzewaniem - i ogrzewaniem i klimą sterujemy tym samym pokrętłem (ogrzewanie w lewo obrót - klima w prawy) - więc tu klima służy jedynie jako schładzacz w ciepłe dni.
Wiem, przez przypadek nabylem takze klime do starszego modelu, ma wielka zalete, jej sterowanie elektryka i kable sa duzo mniej skomplikowane przy montazu.