Montaż szyberdachu

Moje E23, jest fajnie wyposażone, ale bardzo brakuje mi szyberdachu :grin:
Zastanawiam się nad zamontowaniem, oczywiście w grę wchodzi tylko orginał, prawdopodobnie będe miał całe auto z elektrycznym dachem. Napewno wezmę z niego cały tylni lewy błotnik (idealny) zastanawiam się czy nie przespawać też wtedy dachu?
Czy jest jakieś ryzyko, naprzykład strata sztywności nadwozia? Pękanie? Lanie, korozja na spawach :question:
Czy ktoś takie eksperymenty robił, a może lepiej zmienić auto :grinning:

zostaw oryginal i nie kombinuj . uszlachetnianie tak ale bez ingerencji w konstrukcjie auta . nie ma sensu sie rozwodzic nad za i przeciw ale jesli kochasz swoje auto to nie rob mu tego …

Na spawach na pewno zacznie Ci rdzewieć, zawsze tak jest, albo buda zacznie trzeszczeć. A jak wytniesz dziurę w dachu, to będzie okazja do stworzenia nowych ognisk korozji w okuł … Chyba lepiej sobie odpuścić… choć wiem jaki fajny jest szyberdach…

no fajny jest szyber :slightly_smiling_face: ale ja bym sobie taką operację odpuscil na dobrą sprawę… nawet o niej bym nie pomyślal :sunglasses: lepiej zrób klimę :u:

Poza tym jak z odpływami szyberdachu? Są tam jak go nie ma?

Tak myślałem, w sumie wasze i moje przypuszcenia potwierdził także blacharz :frowning:
Szyber albo orginał z fabryki albo żaden :cry:
Klimę mam, ale tak jakby jej nie było, bo obecnie jest martwa :cry:
Tak pomyślałem o tym dachu, bo przy wymianie tylnego błotnika auto będzie nieźle rozprute, wnętrza nie będzie, szyb także, a błotnik będzie wycięty z tylnym słupkiem.
Musi tak być bo prócz tego że jest na nim rudy (na rancie) to jeszcze jest tyle szpachli że czujnik lakieru nawet się nie przykleja (pomiar jest niemożliwy!)
W sumie auta mi szkoda na jakieś krojenie, bo prócz błotnika, nie ma plamki korozji, a tej zimy przeszedł intesywne szukanie i wyelimynowywanie jakichkolwiek oznak rudego.
Mam do niego książkę, nie jest to żaden szczepan, za 10-20 lat bedzie sporo wart.

Odpływy bym przełożył z dawcy dachy, bo dach razem z słupkami bym kroił, ale chyba tak jednak nie będzie:)

przełożyć dach się da … dla dobrego blacharza nie powinno stanowić problemu … pytanie czy to się opłaca - bo taka robota kosztuje :sunglasses:

Właśnie to muszę policzyć, czy bardziej opłaca mi się teraz:

1. Poszukać idealnego blacharsko E23, za granicą, z szybrem, ładnym lakierem, najlepiej HIGLINERA’a, sprowadzić, zarejestrować, przeżucić mu moje dopieszczone 2.8, mojego przeznaczyć na części.
  2. Czy też, kupić dawcę z ładnym dachem i lewym tylnim błotnikiem, wybebeszyć moje auto, oddać do blacharza, przespawać dach i błotnik, pomalować, i poskładać spowrotem.

Hmm, czysta ekonomia, wtedy wybór byłby łatwy (choć nie wiem na razie jaki), ale jest jeszcze sentyment do mojego zielonego pożeracza autostrad, młodszego odemnie o dwa misiące :grinning:
Te kilometry razem robią swoje :grin:

hmmm… czy ja czegoś nie rozumiem? co jest problemem:
a) brak szyberdachu
b) zgnita karoseria

chyba zawsze kupno całego auta w stanie 5- jest tańsze i napewno bezpieczniejsze
niź remonty i grzebanie.
fabryka to fabryka !
ramont na 1 zaletę: płatność jest rozłozona na dłuższy okres…

a i b :grin:
Błotnik tylny jest zgnity, ponieważ auto bylo w niego kiedyś uderzone, reszta budy ideał.
Podloga sprawdzona tej zimy, zakonserwowana, w kilku miejscach powierzochowna korozja była, plus dwie łatki przy nogach kierowcy, czyli nic.
Teraz mam drugą budę z dobrym błotnikiem i szybrem, ale przód po spotkaniu z tramwajem, wyklepane niby, ale korozyjna porażka. :slightly_smiling_face:
Na razie się zastanawiam ale chyba wygra opcja nowego starego E23 :grin:
Może trafię HIGHLINERA’a :grin:

tyle osob sie zanosi na te highline’y a cos ich na forum masowo nie przybywa

745i … 3,5EUR

http://www.autoscout24.de/home/index/detail.asp?ts=2792292&id=hh2dezae3vy&source=as24_inseratsg_detail_ueberschrift

735i 3,5 EUR

http://www.autoscout24.de/home/index/detail.asp?ts=2811604&id=2twae4aihns&source=as24_inseratsg_detail_ueberschrift

Mało ciekawych sztuk jest, tzn wogóle mało jest…

A te dwa mnie wogóle nie powaliły, nawet grzanych siedzeń nie mają :v:
MOja 728i, ma cztery grzane :grin:
Znalazłem jeszcze kilka na mobile.de, ale też biedne jak na HIGHLINE i ceny w okolicach 5000 Euro :exclamation: