MUZYKA w 635

Muzyka towarzyszy nam bardzo często podczas podróży…

Ciekaw jestem czy wyposażacie swoje auta
w jakieś niezłe zestawy STEREO :question:

Jak np.wygląda kwestia instalacji głośników :question:
( żeby pasowały do starych dziur po wydmuchanych już - jak mniemam - oryginałach ? :wink: )

Co polecacie?

Pozdrowienia

a po co stereo…

Poleciłbym naprawę starych głośników, tez beidze efekty przy niewielkich nakładach i przy okazji zachownaie oryginalności.

Można i tak.
Myślałem po prostu o zmianie głośników na coś mocniejszego,
bo te oryginałki mają słabą moc i dlatego niskie częstotliwości są praktycznie niesłyszalne.. :frowning:
Tylko nie wiedziałem co tam wstawić w miejce starych.
Stąd pytanie czy ktoś już to robił… i co poleca.
Ale widzę, że jak na razie tylko my trzej słuchamy muzyki w aucie,
z tego dwaj w stereo i jeden w mono… :laughing:

Zacznij słuchać “rdzennego” blues’a a głośniczki będą dobre:)

Mam poradnik na temat instalacji głośników w szuchach. Ale po Angielsku, tłumaczę, wrzuce pozniej :slightly_smiling_face:

ja slucham tylko w korkach bo na wyzszych obrotach i tak moje audio wymieka :laughing: radio jest na sztuke zeby gralo cos tam sobie i tyle :wink:

Moja modernizacja audio wygladala nastepujaco.

Jak kupilem auto to radio bylo wymontowane a z przodu orginalne glosniki, z tylu natomist porzadne duze nowoczesne glosniki zamiast klap za tylnymi siedzeniami, bogu dzieki nie bylo nic powiercone tylko elegancko ktos je tam polozyl.

Szybciutko kupilem klapy i zorbilem orginal.

Kupilem nowoczesne radio blaupunkta i muzyczka grala przez rok, niestety wyglad tego radia na desce rozdzielczej E24 wraz z dopieszczaniem i doprowadzaniem do orginalu wszystkich czesci z miesiaca na miesiac coraz bardziej mnie mierzil.

W ta zime kupilem orginalna bawarie elektronic oraz 4 pasujace do 6 glosniki, bo stare zaczely sie wysypywac.

Zmienilem radio, podlaczylem je jedynie do przednich glosnikow bo do tylnych planowalem ciagnac nowe kable , czego do tej pory nie zrobilem i jakos sie nie spiesze…

EFEKT
Kokpit wyglada elegancko i orginalnie, pasuje oswietleniem itd…
Radio ledwie zipie, gra kiepsko na dwoch glosnikach, ciagle gubiac stacje.
Jak tylko szybciej jade lub uchyle okno to juz prawie nic nie slysze.
i… najlepsze , ze w ogole mi to nie przeszkadza, jadac 6 jestem szczesliwy, koncentruje sie na muzyce M30… glosno slucham dobrej muzyki jadac nowymi samochodami, ktore oprucz naglosnienia niczego wiecej mi nie daja, tam bez porzadnego audio bym sie zanudzil, a w 6 jak “patroluje” Berlin nawet zwykle zapominam wlaczyc radia :grinning:

jestem szurniety?? a kto z nas nie jest??

Panowie nie jestem znawcą sprzętu grającego ani melomanem. Jednak jak jadę w długą trasę to lubię jak coś sobie gra. Kupując radio kierowałem się więc tym aby pasowało stylistycznie do deski. I nie uwierzycie udało mi się w 100%. Kupiłem ALPINE CDE-9845RR - kosztowało sporo, ale jest utrzymane w stylistyce przełomu lat 80 i 90, ma wszystkie najnowsze bajery (przynajmniej jak na moje laickie oko i ucho) i CO NAJWAŻNIEJSZE podświetlenie o identycznym kolorze jak tzw. kalkulatorek, czyli ciemno czerwone. Efekt piorunujący, kto widział ten wie. Pozdrawiam

Ja w swojej 6 mam zabudowany bagaznik i po malu kompletuje caly sprzet audio ,jednostka sterujaca juz jest clarion DXZ 718 , sub grlhard -30dB,wmacniacz blaupunkt GTX , glosniki takze blaupunkt , i okablowanie , zostal kondensator nie wiem jaki jeszcze , i kable RCA wiem jakie ale kasy nie ma :wink: , i troche czasu którego tez nie mam

Jest kilka rozwiązań które widziałem. i w zależności od układu “lepiej czy oryginalnie” stosowane są różne podejścia do sprawy. Dla kogoś takiego jak boogi a więc profesjonalnego muzyka, audio w szóstce zapewne jest dość ważne. A więc tak, najprostszym nieingerującym w “substancje” samochodu rozwiązaniem jest wymiana radia i głośników. Tak jak napisał to slaw635csia chyba jedynie Alpine proponuje radia stylistycznie pasujące do aut z 80 lat. Myślę że to dobre choć nie tanie rozwiązanie. Głośniki z przodu i z tyłu można zastąpić i nie ma problemu ze zdobyciem odpowiednich jednak zawsze będzie ograniczona przestrzeń i niezbyt wielkie te głośniczki tam wejdą.

Kolejnym rozwiązaniem to instalacja wzmacniacza. Widziałem wrzucone niewielkie wzmacniacze w okolicach jednostki sterującej OBC między kierownicą a wajchą otwierania maski czy za konsolą. Tam jest sporo miejsca na coś dodatkowego.

Kolejnym rozwiązaniem jest zakupienie (za ciężka kasę i przy masie szczęścia) tylnych podów z głośnikami od CS/2. Wtedy jest oryginalnie a zarazem lepiej trochę. Minusem jest to ze te pody nie wyglądają wcale dobrze a głośniki i tak trzeba wymienić.

Oto jak wygląda taki pod:

Ponieważ takie pody rzadko się spotyka, i generalnie z powodu słońca i wilgoci oryginalne pody niszczą się odklejając od metalu, zdobycie takich właśnie jest mało prawdopodobne, robiono modyfikacje oryginalnych podów. Wiercąc po prostu dziurę i wstawiając większy głośnik. Moim zdaniem dość dobre rozwiązanie. Można to zobaczyć np tu:

To z auta Looja. Na żywo wygląda to bardzo dobrze i myślę że broni się całkiem nieźle a dźwięk jest dużo lepszy od oryginału.

Teraz wkraczamy na wody po których żegluje kokolino. Mianowicie substancjalna ingerencja w auto. Jednym z rozwiązań stosowanych jest umieszczenie suba w bagażniku i jednocześnie wycięcie dziury puszczającej dźwięk pod tylne siedzenia. Tam jest dość dobra izolacja dźwiękowa więc nie tak dobrze słychać bas w środku jeśli sub jest w bagażniku.

Kolejnym rozwiązaniem jest zainstalowanie dużych głośników pod siedzeniami pasażera. Rozwiązanie ma wady i zalety. Zaleta to to że ustawimy dźwięk taki jak nam pasuje, wady to festyniarstwo. Choć przy odrobinie umiejętności i chęci można to ładnie zamaskować. Z ciekawostek powiem że można zrobić tam bass reflex’y i “dostosować” dźwięk układając odpowiednio rurę aby był optymalny. Efekt na pewno będzie bardzo dobry no ale sama modyfikacja znacząca. Można jeszcze kombinować z głośnikiem basowym pod podłokietnikiem z tyłu. Tak żeby można go było łatwo ukryć, gdzieś widziałem fotkę gdzie ktoś tam barek zrobił więc czemu nie audio :slightly_smiling_face: Nie proponuje jednak wpasowania tam miniwieży bo to źle wpływa na zdrowie szczególnie przy spotkaniu innego, mniej liberalnego, użytkownika E24 :slightly_smiling_face:

Pozdrawiam
radosc

Hmm… Wbrew ogólnej opini jestem miło zaskoczony oryginalnym nagłośnieniem wraz ze wzmacniaczem i zwrotnicami w CS/2. Podłączyłem kenwooda i na prawdę rewelacja.
A muzyka jaka słucham :question: Polski rock.

Hmm a ja bym chetnie przejrzal ten poradnik nawet po angielsku bo sam wlasnie sie zastanawiam na audio i przyznam ze zal mi dziur w tapicerce wiercic.

Jest szansa ze podeslesz?

dziury w tapicerce ??? :lup: to nie e30 !!!

poprzedni właściciel mojego polarisa, by zamontować po jednym głoścniczku na stronę
wyciął dziury w drewnianej listwie na podszybiu, posunął sie na tyle daleko,
że przewiercił samą blache… jakiś muzykant pieprzony :pawik:

coz, ja kupilem z glosnikami w boczkach i subem w bagazniku z ujsciem w podlokietnik gdzie jest tylko taki cienki material maskujacy. do tego wzmacniacz 4x100 stary Pionek, ale podobno bardzo udany GM-3000 chyba. Muze zapuszczam stara Alpine ze zmieniarka.
Zaleta jest to ze jak ktos siedzi z tylu to wystarczy schowac podlokietnik żeby stlumic bas.
Jedyna modernizacja jaka przeprowadzilem to zmiana podswietlenia w kolorze 6

Odgrzeję stary temat radia.

Mam takie radyjko:

Czy to radio montuje się w pół kieszeń czy bezpośrednio w miejsce na radio?
Jak bezpośrednio to czy z tyłu coś je przytrzymuje?

Zimno się robi to coś przy szóstce jeszcze zrobię… :grin:

Kiedyś demontowałem coś podobnego to z tyłu był kątownik, zerkne w piwnicy, może jeszcze gdzieś leży

Byłbym BARDZO wdzięczny. Półtora roku temu je wkładałem i pamiętam że się nie trzymało i mierzyłem jakaś półkieszeń i o ile pamiętam się nie mieściło w nią… Stąd moje pytanie… :\