Można i tak.
Myślałem po prostu o zmianie głośników na coś mocniejszego,
bo te oryginałki mają słabą moc i dlatego niskie częstotliwości są praktycznie niesłyszalne..
Tylko nie wiedziałem co tam wstawić w miejce starych.
Stąd pytanie czy ktoś już to robił… i co poleca.
Ale widzę, że jak na razie tylko my trzej słuchamy muzyki w aucie,
z tego dwaj w stereo i jeden w mono…
Jak kupilem auto to radio bylo wymontowane a z przodu orginalne glosniki, z tylu natomist porzadne duze nowoczesne glosniki zamiast klap za tylnymi siedzeniami, bogu dzieki nie bylo nic powiercone tylko elegancko ktos je tam polozyl.
Szybciutko kupilem klapy i zorbilem orginal.
Kupilem nowoczesne radio blaupunkta i muzyczka grala przez rok, niestety wyglad tego radia na desce rozdzielczej E24 wraz z dopieszczaniem i doprowadzaniem do orginalu wszystkich czesci z miesiaca na miesiac coraz bardziej mnie mierzil.
W ta zime kupilem orginalna bawarie elektronic oraz 4 pasujace do 6 glosniki, bo stare zaczely sie wysypywac.
Zmienilem radio, podlaczylem je jedynie do przednich glosnikow bo do tylnych planowalem ciagnac nowe kable , czego do tej pory nie zrobilem i jakos sie nie spiesze…
EFEKT
Kokpit wyglada elegancko i orginalnie, pasuje oswietleniem itd…
Radio ledwie zipie, gra kiepsko na dwoch glosnikach, ciagle gubiac stacje.
Jak tylko szybciej jade lub uchyle okno to juz prawie nic nie slysze.
i… najlepsze , ze w ogole mi to nie przeszkadza, jadac 6 jestem szczesliwy, koncentruje sie na muzyce M30… glosno slucham dobrej muzyki jadac nowymi samochodami, ktore oprucz naglosnienia niczego wiecej mi nie daja, tam bez porzadnego audio bym sie zanudzil, a w 6 jak “patroluje” Berlin nawet zwykle zapominam wlaczyc radia
Panowie nie jestem znawcą sprzętu grającego ani melomanem. Jednak jak jadę w długą trasę to lubię jak coś sobie gra. Kupując radio kierowałem się więc tym aby pasowało stylistycznie do deski. I nie uwierzycie udało mi się w 100%. Kupiłem ALPINE CDE-9845RR - kosztowało sporo, ale jest utrzymane w stylistyce przełomu lat 80 i 90, ma wszystkie najnowsze bajery (przynajmniej jak na moje laickie oko i ucho) i CO NAJWAŻNIEJSZE podświetlenie o identycznym kolorze jak tzw. kalkulatorek, czyli ciemno czerwone. Efekt piorunujący, kto widział ten wie. Pozdrawiam
Ja w swojej 6 mam zabudowany bagaznik i po malu kompletuje caly sprzet audio ,jednostka sterujaca juz jest clarion DXZ 718 , sub grlhard -30dB,wmacniacz blaupunkt GTX , glosniki takze blaupunkt , i okablowanie , zostal kondensator nie wiem jaki jeszcze , i kable RCA wiem jakie ale kasy nie ma , i troche czasu którego tez nie mam
Jest kilka rozwiązań które widziałem. i w zależności od układu “lepiej czy oryginalnie” stosowane są różne podejścia do sprawy. Dla kogoś takiego jak boogi a więc profesjonalnego muzyka, audio w szóstce zapewne jest dość ważne. A więc tak, najprostszym nieingerującym w “substancje” samochodu rozwiązaniem jest wymiana radia i głośników. Tak jak napisał to slaw635csia chyba jedynie Alpine proponuje radia stylistycznie pasujące do aut z 80 lat. Myślę że to dobre choć nie tanie rozwiązanie. Głośniki z przodu i z tyłu można zastąpić i nie ma problemu ze zdobyciem odpowiednich jednak zawsze będzie ograniczona przestrzeń i niezbyt wielkie te głośniczki tam wejdą.
Kolejnym rozwiązaniem to instalacja wzmacniacza. Widziałem wrzucone niewielkie wzmacniacze w okolicach jednostki sterującej OBC między kierownicą a wajchą otwierania maski czy za konsolą. Tam jest sporo miejsca na coś dodatkowego.
Kolejnym rozwiązaniem jest zakupienie (za ciężka kasę i przy masie szczęścia) tylnych podów z głośnikami od CS/2. Wtedy jest oryginalnie a zarazem lepiej trochę. Minusem jest to ze te pody nie wyglądają wcale dobrze a głośniki i tak trzeba wymienić.
Oto jak wygląda taki pod:
Ponieważ takie pody rzadko się spotyka, i generalnie z powodu słońca i wilgoci oryginalne pody niszczą się odklejając od metalu, zdobycie takich właśnie jest mało prawdopodobne, robiono modyfikacje oryginalnych podów. Wiercąc po prostu dziurę i wstawiając większy głośnik. Moim zdaniem dość dobre rozwiązanie. Można to zobaczyć np tu:
To z auta Looja. Na żywo wygląda to bardzo dobrze i myślę że broni się całkiem nieźle a dźwięk jest dużo lepszy od oryginału.
Teraz wkraczamy na wody po których żegluje kokolino. Mianowicie substancjalna ingerencja w auto. Jednym z rozwiązań stosowanych jest umieszczenie suba w bagażniku i jednocześnie wycięcie dziury puszczającej dźwięk pod tylne siedzenia. Tam jest dość dobra izolacja dźwiękowa więc nie tak dobrze słychać bas w środku jeśli sub jest w bagażniku.
Kolejnym rozwiązaniem jest zainstalowanie dużych głośników pod siedzeniami pasażera. Rozwiązanie ma wady i zalety. Zaleta to to że ustawimy dźwięk taki jak nam pasuje, wady to festyniarstwo. Choć przy odrobinie umiejętności i chęci można to ładnie zamaskować. Z ciekawostek powiem że można zrobić tam bass reflex’y i “dostosować” dźwięk układając odpowiednio rurę aby był optymalny. Efekt na pewno będzie bardzo dobry no ale sama modyfikacja znacząca. Można jeszcze kombinować z głośnikiem basowym pod podłokietnikiem z tyłu. Tak żeby można go było łatwo ukryć, gdzieś widziałem fotkę gdzie ktoś tam barek zrobił więc czemu nie audio Nie proponuje jednak wpasowania tam miniwieży bo to źle wpływa na zdrowie szczególnie przy spotkaniu innego, mniej liberalnego, użytkownika E24
Hmm… Wbrew ogólnej opini jestem miło zaskoczony oryginalnym nagłośnieniem wraz ze wzmacniaczem i zwrotnicami w CS/2. Podłączyłem kenwooda i na prawdę rewelacja.
A muzyka jaka słucham Polski rock.
poprzedni właściciel mojego polarisa, by zamontować po jednym głoścniczku na stronę
wyciął dziury w drewnianej listwie na podszybiu, posunął sie na tyle daleko,
że przewiercił samą blache… jakiś muzykant pieprzony :pawik:
coz, ja kupilem z glosnikami w boczkach i subem w bagazniku z ujsciem w podlokietnik gdzie jest tylko taki cienki material maskujacy. do tego wzmacniacz 4x100 stary Pionek, ale podobno bardzo udany GM-3000 chyba. Muze zapuszczam stara Alpine ze zmieniarka.
Zaleta jest to ze jak ktos siedzi z tylu to wystarczy schowac podlokietnik żeby stlumic bas.
Jedyna modernizacja jaka przeprowadzilem to zmiana podswietlenia w kolorze 6
Byłbym BARDZO wdzięczny. Półtora roku temu je wkładałem i pamiętam że się nie trzymało i mierzyłem jakaś półkieszeń i o ile pamiętam się nie mieściło w nią… Stąd moje pytanie… :\