nagrzewnica

635 81r.
Cieknie mi zawór (ciepło-zimno) nagrzewnicy, ogrzewania brak a silnik się mocno grzeje.
Czy ktoś miał taką usterkę? Ile taki zawór może kosztować? Czy w/w przegrzewanie się silnika ma związek z usterką wspomnianego elementu?

Wojtek

Jesli myslisz o tym zaworze elektromagnetycznym z lewej strony przy scianie grodziowej to jesli cieknie to moglby miec tylko tyle wspolnego z opisana przez Ciebie sytuacja, ze caly plyn nim wyciekl i silnik sie grzeje, w co watpie :confused:

Z tego co opisujesz, i dzieje sie tak pomimo tego , ze plynu dolales, to niestety stawiam bym na uszczelke pod glowica lub pekniecie glowicy, przy innych problemach typu niedrozna chlodnica czy zespsute sprzeglo wentylatora chodnicy ogrzewanie powinno dzialac normalnie.

Taki zawor mam, wiec jak cos pisz na PRIV, ale watpie, zeby to byl najwiekszy problem.

Miałem podobną sytuację w siódemce i owszem grzał się silnik, ale po jakimś dłuższym czasie. A w Twoje auto bardzo się grzeje :question: Zawór też bardzo cieknie :question: Nowy kosztuje 290pln, ale widzę, że Miłosz ma, więc…

już ją rozebrałem
ogrzewania nie było ponieważ w obudowie nagrzewnicy było z 0,5kg liści,
zawór cieknie tak powolutku, kilkanaście kropel na godzinę.
Silnik się grzeje tak że wysiadł już czujnik temp. , kilka razy zapaliła się czerwona kontrolka od temperatury.
Tak jak Miłosz wspomniał to może być coś z głowicą (oby to tylko uszczelka)

Musisz zdjąć głowicę i sprawdzić.

nie jeżdzij,sprawdz od razu.Ja w ten sposób załatwiłem swoją głowicę.Trochę się grzało,pojechałem w trasę i wróciłem z pękniętą :confused:

jasne ze nie wolno jezdzic autkiem jesli zapala sie juz kontrolka :exclamation: trzeba przebadac co jest nie tak dla dobra motoru :face_with_rolling_eyes:

Przed zdjeciem glowicy warto jeszcze sprawdzic termostat i pompe wody, ale ten wyciek moze byc spowodowany nadmiernym cisnieniem w uk.chlodzenia spowodowanym przedostawaniem sie gazow z komor spalania.