mam problem z łancuchem rozrzadu w 732i z 84r słychac go na wolnych obrotach dzwonienie, nie wiem czy wymieniac łancuch z napinaczem czy wystarczy wyregulowac napinacz i jesli to mozliwe to jak to zrobic moze ktos może mi pomóc. pozdro
Kiedyś miałem to na wierzchu i z tego co pamiętam, to coś tam sie rozkręcało, a w środku była sprężynka. Może wystarczy ją rozciągnąć - tfu, wymienić na nową. A co do łańcucha to naprawdę musiałaby się tam jakaś tragedia stać, albo przebieg jakiś milionowy. Przecie to nie Skoda 105 tka, żeby go co 10 tys wymieniać ![]()
Ale lepiej niech sie wypowiedzą FACHOWCY ![]()
U mnie tez cos dzwoni (takie dosyc wysokie metaliczne stukanie) ale nie przy obrotach biegu jalowego tylko przy okolo 1100-1200 obr.min. i powyzej jest cisza… pytajac sie ludzi co to za dzwiek spotkalem sie z opinia, ze to moze stukac kolo dwumasowe…czy takie w ogole jest w tym silniku?!
jednomasowe
Luźnego łańcucha nie słyszy się na wolnych obrotach tylko powyżej 1300 i jak schodzi z wysokich obrotów. Moze masz lużne koło pasowe :??:
Zeby sie dobrac do napinacza lancucha musisz odkrecic srube z przodu silnika, z boku , po prawej stronie (patrzac ze srodka auta, czyli po stronie kolektora wylotowego), tak pewnie ok. 10cm, moze troche wiecej ponizej pokrywy zaworow (latwo znalezc, wystaje z silnika dosyc wyraznie). Nie pamietam, chyba to 19mm (oczywiscie chodzi mi o srube
), ale moze mniejsza, szesciokatna. Troche poluzuj kluczem, potem delikatnie odkrec -pod spodem jest napieta sprezyna, uwazaj zeby gdzies nie poleciala :). Sprawdz jej dlugosc -nie jestem pewien czy dobrze pamietam, ale chyba powinna miec 15,5cm.
Za sprezyna jest tloczek - ale mi sam nie wylecial, trzeba sie bylo do niego dobrac od gory. Zdejmij pokrywe zaworow (zalecano jeszcze zdjecie gornej czesci oslony rozrzadu, ale ja sobie darowalem, bo dalo sie dobrac od gory) Zobaczysz tloczek od goru, wypchnij go jakos (ja uzylem kawalka zagietego drutu) i sprawdz, czy dziala w nim zaworek (powinien przepuszczac w jedna strone, w druga blokowac) Jesli nie -trzeba przeczyscic. Potem wloz spowrotem (pilnuj, zeby sie dobrze ulozyl), nastepnie sprezyne i zakrec srube.
W literaturze zalecono wlanie przez otwor najpierw troche oleju. Ja ten olej wlalem od gory, zeby tloczek zostal zalany. Potem nalezy go kilkakrotnie wcisnac, az zacznie stawiac opor.
tak jak pisza koledzy wyzej … i ostroznie . nie grzebcie nic i nie przyrabiajcie nic przy napinaczach lancucha bo moze sie to zle skonczyc . lancuch ktory dzwoni - jesl luzny a tym samym dluzszy . natomiast odstepy zebow na kolach sa wciaz takie same . ogniwa lancucha zaczna wlazic nieprawidlowo na krawedzie zebow kol i bigos gotowy … szkoda roboty i kasy . jesli to faktycznie lancuch to lepiej wymienic na drugi bez kombinacji przy napinaczu .
dzieki za pomoc chyba raczej wymienie go na nowy, i czy wymienic go razem z napinaczem. czy jest to bardzo trudne poniewaz zastanawiam sie czy moj mechanik sobie z tym poradzi :??:
No nie wiem - w koncu napinacz do czegos sluzy. Lancuch od poczatku jest nieco dluzszy, a napinacz go “napina” (w rowerze tez lancuch masz nieco luzny i taki musi byc, gdyby byl napiety, za daleko bys nie pojechal
). Jesli napinacz zle pracuje (bo np. zatkal sie zaworek w tloczku lub sprezyna juz nie jest zbyt “sprezysta”) lancuch moze dzwonic nawet jesli nie jest rozciagniety. Sprawdzenie napinacza to niewielki klopot, wiec chyba warto to zrobic zanim sie wladuje w wymiane lancucha, ustawianie rozrzadu itd. Tak mi podpowiada rozum - no ale ze nie mam doswiadczen z rozlatujacymi sie lancuchami - to jesli ktos ma, nie bede sie sprzeczal ![]()
Oczywiscie nie chodzi mi o jakies kombinacje z napinaczem (rozciaganie sprezyny czy inne takie
) Powinien byc taki jak fabryka dala, a jesli nie wystarcza - to faktycznie moze byc trzeba lancuch wymienic.
Wymiana łańcucha to nie jest duży koszt. Jeżeli nie jesteś pewien czy Twój mechanik poradzi sobie z wymianą łańcucha to radzę zmienić mechanika za nim coś “przerobi” w Twoim samochodzie. Wiekszość silników m30 ma kilkuset tysięczne przebiegi za soba i napewno nie zaszkodzi zainteresować się rozrządem i odświeżyć go inwestując przynajmniej w nowy łańcuch, prowadnice, łyżwe i napinacz. Napewno poprawi to kulturę pracy Twojego silnika.