Naprawa szyberdachu i demontaż tragicznej podsufitki JAK?

Jak w temacie :grin: jako osoba lubiąca majsterkowanie podjąłem sie demontażu szyberdachu.Z powodu braku czasu na analizę sprawy :lup: (topicy o szyberdachu czytałem żadnych konkretnych porad) poszedłem na żywioł i…
podsufitka wygrała :flushed: jest klejona do niektórych elementów i wchodzi pod uszczelkę od szyby przez co w żaden sposób nie moge przeczyścic/ wyjąć mechanizmu zasyfionego starym smarem itp dziadostwem.

Liczę na waszą pomoc i porady.

P.S.szyberdach od spodu jest podbity również podsufitka/materiał u mnie niestety jest w stanie rozkładu i nie nadaje sie do mycia niestety jest przylepiony do krawędzi stelarza :??: to normalne co z tym zrobic? I jak to robić?

Sprawy mają sie tak :
mechanizm
gdzie 1 rurki w ktorych sa “cięgna” 2silnik 3szyba 4 tandetny materiał podsufitka przez ktora nie ma dojścia do reszty rurek

podsufitka i uszczelka szyby

mechanizm z zewnątrz

i to bym chaił wszysko wyjąć jeśli sie da i porzadnie wyczyścic i nasmarować :v:

Mam nadzieje że obrazowość pomoze w zrozumieniu problemu :piwko:

Jeśli masz ochotę podjechać i obejrzeć to u mnie to zapraszam.
Całą podsufitkę wraz z szyberem robiłem sam, łącznie z przeszywaniem nowego materiału pod stelaż i klejeniem do pianki wyciszjącej. Nie jest to trudne lecz pracochłonne.
Zamieszkuję na Grochowie. Może pomogę. Jakby co to na priva.
Pozdro