pierwsze mrozy

no to dzisiaj mialem -3 . auto specjalnie wystawilem na zewnatrz na cala noc i chcialem sprawdzic jak odpala przy ujemnej temp. zwlaszcza z tego wzgledu ze wszystko narazie jest poustawiane na oko (tzn gaznik i zaplon) gdyz wszystko rozbieralem i czyscilem wsiadlem , kilka razy klap klap w pedal gazu … kluczyk … kontrolki … znak krzyza … rozruch … no i mile rozczarowanie … odpalila ze strzalu :laughing: .
wiem ze wikszosc 6 bedzie spala pod kolderka albo bedzie remontowana lub upiekszana no ale zanim do tego dojdzie to jeszcze pare razy mroz przycisnie … a jak temp. spadnie ponizej 0 to wychodzi wiele niedomagan silniczka a zwlaszcza osprzetu . brrrr … nie lubie zimy …

Moja juz zimuje w garazu ale w zeszlym roku jak byly te mega mrozy pod -30 palila od kopa. Oprucz tego ze rozrusznik krecil te 2 sekundy jakby mniej chetnie niz jak jest cieplo to zupelnie ten mroz jej nie ruszal. Ale to nie gaznik :slightly_smiling_face:

524td z lekka dolewka benzyny, moze nie od kopa ale zapalala codziennie rano. Przejezdzajac kolo zaprzajaznionej firmy transportowej ogladalem z cieplego wnetrza stojacych zamrozony caly tabor nowiutkich dieslowskich sprinterow :laughing:

Stare BMW to stare BMW!

dobry temat akurat chcaiłem pytać:)

Ci co zimują autka mogą podzielić sie doświadczeniami bo także mam zamiar to zrobić w przyszłym tygodniu- prawdopodobnie ale niesety nie posiadam takowego doświadczenia…
Generalnie znalazłem garaż(nie posiadam swojego) auto jest całkowicie chronione od warunków atmosferycznych. Garaz jest częściowo docieplony oraz ocieplany jeżeli sytuacja tego wymaga.

Pozdrawiam

a propo temperatur to wczoraj u nas padało i było zimno, a co za tym idzie pięknie mi się pomykało 6 bokami, niczym nową M5 po suchym asfalcie :wink: . Moja kobitka ukradła mi dieselka więc pewnie będę pomykał 6 do pierwszych śniegów (czytaj soli) zanim wstawię do garażu na zasłużony od dwóch lat odwlekany remont.

… bo co sie odwlecze … :laughing:

A ja sie mrozów nie boje :grinning:
co rano wchodze do ciepłego wnętrza mojej 7, bo mam Webasto :sunglasses:
choc nie ukrywam wolał bym przezimowac ja w garage
może za rok sie uda :face_with_rolling_eyes:

ja wchodzę to wyziebionej biedulki… a na początku ogrzewania nie daje.. niech sie sama najpierw wygrzeje.. w tym czasie podgrzewanie foteli dla mnie :slightly_smiling_face: ale na dobrą sprawę ja mrozu sie nie boję :sunglasses:

Szucha w garage więc nie wiem jak się uruchamia w mrozie :face_with_rolling_eyes: Zaś 728iA odpala na dotyk :bulb:

To co przez całą zimę nawet w garage nie odpalisz…??
No chyba, że w garage też ogrzewanko i kafelki :grinning:

To będzie pierwsza zima w której jestem jej posiadaczem :grin:

lub pierwsza zima kiedy ja posiadziesz … :laughing: :laughing: :laughing:

heh moja zimy nie uświadczy, ani soli … stoi sobie rozebrana, naga i przechodzi rewitalizacje :sunglasses:

Też mam :grin: Ale w pierwszy mróz nie ustawiłam a babunia odpaliła na dotyk :bulb:

moje tez bez problemu odpala nawet na mrozie -30 <ale taki rozruch dla silnika to morderstwo ,dlatego co rano wole odpalic webasto

Jako iż nie znalazłem garażu postanowiłem postawić auto i okryć pokrowcem. I tutaj powstaje pytanie, bo są dostępne pokrowce nylonowe i poliestrowe, który będzie lepszy?

zaden …

czyli lepiej zeby hałdy śniegu, lodu były bezpośrednio na aucie?

no właśnie - hałdy śniegu… wystraszyło mnie miesiąc temu i schowałem bunie a teraz cieplutko i się denerwuję. Jak pogoda się nie pogorszy to chyba wyciągnę niunię na święta :face_with_rolling_eyes: