Problem ze wspomaganiem. Co i jak?

Panowe, czego używacie? Jaka jest procedura wymiany? Co mam sprawdzić żeby było ok. Jeszcze nie jeździlem, dopiero co zrobiony silnik mruczy aż miło, teraz czas na wspomaganie. Stojąc w miejscu przy skręcie kierwonicy dochodzę do momentu w którym słychać stukanie. Ma ktoś pomysł?

Pozdrawiam
radosc

Nie doczekałem się odpowiedzi;) A więc, wymiana oleju wspomagania + fitra i naciągnięcie paska pomogło. Zostało mi już tylko sprzęgło.

Pozdrawiam
radosc

sluchaj jesli Ci stuka to wymiana plynu w ukladzie wspomagania Ci nie pomoze :exclamation: musisz zlokalizowac skad to stuka bo moze to zawieszenie ma jakis luz i jak skrecasz na maxa to wtedy on wychodzi :bulb: a tak przy okazji jaki ty chcesz wymienic filtr jak tam zadnego filtra nie ma :face_with_rolling_eyes:

U mnie jest w zbiorniczku pod sitkiem i pokrywką.

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=5351&mospid=47199&btnr=32_0082&hg=32&fg=20

Co do stukania to jak mówię wszystko już ustąpiło, spuściłem cały płyn, napiąłem pasek wspomagania i wszystko jest ok. Nic nie stuka wszystko płynnie :slightly_smiling_face:

Pozdrawiam
radosc

hmm ja tez mam 6 z 85 ale mam zupelnie inny zbiorniczek na plyn do wspomagania :face_with_rolling_eyes:

ale mam wrażenie, że te dane są do IX 81… Jest napisane “Ap To”, a poniżej 09/1981 - cholera, nauczyłbym się jakiegoś obcego języka, ale dla dwóch słów chiba niewarto :laughing:
Ja mam '84, ale mam wrażenie podobnie jak Marcin, że wygląda to trochę inaczej :sunglasses:

Ok, racja, u mnie to wygląda bardziej tak:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=5351&mospid=47199&btnr=32_0146&hg=32&fg=20

Ale filtr tak samo wygląda jak w poprzednim :wink:

Pozdrawiam
radosc

no tera to się zgadza :laughing: Ale powiem Ci, że nie słyszałem żeby ktoś zmieniał ten filtr :sunglasses: Przecie przez niego nie przepływa tylko to bardziej sitko żeby przy dolewkach się nie syf nie dostał… tak mi sięzdaje :face_with_rolling_eyes:

A to numer, sitko sitkiem, ja tez myslalem ze tam nic nie ma ale popatrz na element nr 11, wyglada ze tam jednak jest filtr, a moje wspomaganie na goracym silniku po dluzszym poistoju tez jakby tak troche slabnie/przycina sie , moze tez wymienie to ustrojstwo :bulb:

Z tego co wiem, jeśli filtr jest przytkany pompa nie może wystarczająco szybko zassać lub odprowadzić płynu z wspomagania. Taki objaw można zdiagnozować kiedy na zimnym silniku wspomaganie hałasuje ale jak się rozgrzeje to już jest ok. Ma to związek właśnie z filtrem, ponieważ olej wspomagania jak załapie temperaturę to będzie łatwiej przepływał przez filtr niż gdy jest zimny. U mnie właśnie tak było.

Pozdrawiam
radosc

o to szkoda, bo u mnie dokladnie na odwrot, na zimno chodzi idealnie, jedynie na calkiem goracym jak dlugo stoi zapalony na wolnych obrotach tak 2 - 3 minuty i odrazu chce mocno skrecic, np. nawrocic to wspomaganie sie buntuje, nie halasuje tylko zwyczajnie przynika

witam!
nabyłem niedawno 6 i robię jej gruntowny przegląd
stanąłem właśnie na wspomaganiu. rozebrałem cały ten zbiorniczek na płyn z niby filtrem i okazało się że ten filtr to krążek przypominający gramaturą pumeks. z rysunku zamieszczonego wyżej przez kolegę wynika ze znajduje tam się :
17 oil strainer czyli jakies sitko (nie myle z tym u gury)
11 Filter cartridge czyli wkład
i teraz moje pytanie:
czy takowy wkład rzeczywiście istnieje istnieje czy jest to ten niby pumeks ?
za pomoc z góry dziekuję!

to jest ten niby pumeks i kupuje sie go w BMW

Hmm , wyglada na to ,że ten sam element jest dedykowany również siódemce ( przynajmniej w rocznikach CS1 ) , tylko wg zestawienia w necie cena siódemkowego jest niższa .
To jak u Pawlaków -" My mamy swojego Celsjusza , a u was tam coś na F , ale temperatura ta sama " :wink:

zapomniałem o linku

Cena siodemkowego nizsza??? nr czescio przeciez ten sam

No nie bardzo ten sam - dla e24 jest nr11 ,a dla e23 jest nr2 .O to mi chodziło .

A , bo jedno zestaw. jest w dolarowe , a to moje z euro , to pewnie dlatego .teraz zobaczyłem :wink: .

jak widac 2 pasuje do 7, 6 i 5