Panowe, czego używacie? Jaka jest procedura wymiany? Co mam sprawdzić żeby było ok. Jeszcze nie jeździlem, dopiero co zrobiony silnik mruczy aż miło, teraz czas na wspomaganie. Stojąc w miejscu przy skręcie kierwonicy dochodzę do momentu w którym słychać stukanie. Ma ktoś pomysł?
sluchaj jesli Ci stuka to wymiana plynu w ukladzie wspomagania Ci nie pomoze musisz zlokalizowac skad to stuka bo moze to zawieszenie ma jakis luz i jak skrecasz na maxa to wtedy on wychodzi a tak przy okazji jaki ty chcesz wymienic filtr jak tam zadnego filtra nie ma
ale mam wrażenie, że te dane są do IX 81… Jest napisane “Ap To”, a poniżej 09/1981 - cholera, nauczyłbym się jakiegoś obcego języka, ale dla dwóch słów chiba niewarto
Ja mam '84, ale mam wrażenie podobnie jak Marcin, że wygląda to trochę inaczej
no tera to się zgadza Ale powiem Ci, że nie słyszałem żeby ktoś zmieniał ten filtr Przecie przez niego nie przepływa tylko to bardziej sitko żeby przy dolewkach się nie syf nie dostał… tak mi sięzdaje
A to numer, sitko sitkiem, ja tez myslalem ze tam nic nie ma ale popatrz na element nr 11, wyglada ze tam jednak jest filtr, a moje wspomaganie na goracym silniku po dluzszym poistoju tez jakby tak troche slabnie/przycina sie , moze tez wymienie to ustrojstwo
Z tego co wiem, jeśli filtr jest przytkany pompa nie może wystarczająco szybko zassać lub odprowadzić płynu z wspomagania. Taki objaw można zdiagnozować kiedy na zimnym silniku wspomaganie hałasuje ale jak się rozgrzeje to już jest ok. Ma to związek właśnie z filtrem, ponieważ olej wspomagania jak załapie temperaturę to będzie łatwiej przepływał przez filtr niż gdy jest zimny. U mnie właśnie tak było.
o to szkoda, bo u mnie dokladnie na odwrot, na zimno chodzi idealnie, jedynie na calkiem goracym jak dlugo stoi zapalony na wolnych obrotach tak 2 - 3 minuty i odrazu chce mocno skrecic, np. nawrocic to wspomaganie sie buntuje, nie halasuje tylko zwyczajnie przynika
witam!
nabyłem niedawno 6 i robię jej gruntowny przegląd
stanąłem właśnie na wspomaganiu. rozebrałem cały ten zbiorniczek na płyn z niby filtrem i okazało się że ten filtr to krążek przypominający gramaturą pumeks. z rysunku zamieszczonego wyżej przez kolegę wynika ze znajduje tam się :
17 oil strainer czyli jakies sitko (nie myle z tym u gury)
11 Filter cartridge czyli wkład
i teraz moje pytanie:
czy takowy wkład rzeczywiście istnieje istnieje czy jest to ten niby pumeks ?
za pomoc z góry dziekuję!
Hmm , wyglada na to ,że ten sam element jest dedykowany również siódemce ( przynajmniej w rocznikach CS1 ) , tylko wg zestawienia w necie cena siódemkowego jest niższa .
To jak u Pawlaków -" My mamy swojego Celsjusza , a u was tam coś na F , ale temperatura ta sama "