Zepsuł mi się przekaźnik włączający oświetlenie wnętrza po otwarciu drzwi (na zdjęciu).
Czy on odpowiada tylko za włączenie oświetlenia wnętrza czy za coś więcej (bo jeśli tylko za oświetlenie wnętrza, to czemu on taaaki duży?)
Poza tym jak to się fachowo nazywa, co bym dobrze umial powiedziec, co chce kupic i czy sa zamienniki tego? Wolalbym zamiennik rzecz jasna, bo skoro zwykly przerywacz hella do E24 poza ASO kosztuje 130 zł, to ten pewnikiem jeszcze sporo wiecej :\
I cóż to za dziwny numer na nim sie znajduje - na oko juz obco wygladajacy i na realoem nie do znalezienia?
jest to przekaźnik czasowy , a sprawdzałeś wył. drzwiowy?, to najczęstrza przyczyna nie działania oświetlenia (albo spalona żarówka ). nie pali się jak otwierasz prawe i lewe drzwi??
Żarówka działa
Włącznik drzwiowy działa zarówno w drzwiach lewych, jak i w prawych
Ten przekaźnik zasadniczo też działa, tyle, że coś się w środku sypie przez co od czasu do czasu przy zamkniętych drzwiach słychać, jak w nim “klika”, czyli że włącza światło i jak zewrze się na chwilę dłużej, to nawet lampka zaczyna mi świecić w czsaie jazdy. Dlatego jeżdżę z całkiem wyłączoną.
I nie jest to kwestia tego, że włącznik drzwiowy na wybojach włącza.
Bez cienia wątpliwości to ten przekaźnik.
Średnio jasno coś klaruję, ale uwierz, że macałem, macałem i wymacałem na 100%, że to to
A gdzie ten paskud siedzi ?? Ja tez nie mam oswietlenia wnetrza po otwarciu drzwi,krancowki sa dobre na 100% a lampke mozna wlaczyc przyciskiem na niej ale przy otwarciu drzwi nic …
Najpierw zamontuję drugi przekaźnik i jak problem nie ustąpi to będę się dalej głowił.
Co do alarmu… ja do alarmów to podchodzę, jak do jeża. Pojęcia zielonego o nich nie mam, przerażają i denerwują mnie plątaniną kabli. Najchętniej to bym go wyrzucił. Przynajmniej prundu by nie pożerał, jak nie jeżdzę
Rzeczywiście chodziło o czujniki ruchu od alarmu. Adam miał rację. Nie powiem, żebym rozumiał dlaczego tak jest, ale w każdym razie trzeba wymontować czujki, żeby problem ustał (tzn. to jest wariant prostacki, bo kulturalnie, to pewnie należałoby pogrzebać w centralce alarmu czy cuś takiego). Przekaźnik nie jest tu przyczyną.