Mam pytanie odnośnie przekładki silnika,obecnie w moim pojeździe siedzi 3,5 literka z e28 218 KM,nie rozpisując się zbytnio “trochę” już zmęczony ten motorek,a mam okazję nabyć 3,5 litrowy silniczek z szóstki tyle że w wersji szwajcarskiej 204 KM ,dodam że w automacie latała i stąd moje pytanie,co poza gołym silnikiem będzie potrzebne i jakie ewentualnie niespodzianki mogą się z taką przekładką pojawić ?
z tego co wiem, to masz silnik z e34
, a do przekładki nic wiecej nie potrzebujesz…
he,to dobrze wiedzieć mówiono mi,że z e28,człowiek zacznie coś tytrać to się ciekawych rzeczy dowiaduje ![]()
Znam ten silnik pochodzi z rozbitej szóstki Maćka z tym, że jest to silnik 3.2l 197KM.
Przekładka to bułka z masłem - nie napotkasz żadnych trudności.
W/g dokumentacji do tego auta miał 3,4l i 200 koni. Specjalny booklet bmw do ks serwisowej
wg vinu jest to 635 m30b34
Zerknij na blok powinno być 3.0/3.3
Ile kucy w tej chwili moze miec taki zdrowy silnik m30b34? Podobno niecale 150 tys. przebiegu ma.
Tak mysle czy to nie moj silnik, ale pewnie sie myle, moj był zdrowy i miał nie całe 150tys.
Zawiozlem go do poznania. ![]()
Czyli jest to M30B35
Powiedz jeszcze o jakim nr jest sterownik i przepływomierz a wszysto będzie jasne. I tak nie ma to w tej chwili znaczenia na to ile ten motor posiada KM. Niejedno M30B35 na hamowni wykazuje 170KM
170? To kiepsciutko. Mowisz o najbardziej wymęczonych silnikach?
i na LPGPOWER ![]()
optymista
![]()
LPG Power…a fuj
:lup:
Nooo w końcu znalazłem książke od niej. A właściwie dodatek dla wersji szwajcarskiej do tego BMW.
Oto co następuje:
i na koniec winowajca braku 14 koników:
Czyli dopalanie spalin. Na 100% to jest normalny 218 konny m30 z dodanym tym badziewiem i byćmoże zmianami w sterowniku. Pojemność i stopień sprężenia identyczny z 218 konnym. Znam ten silniczek i na 100% ma taki przebieg. Maciek dostał badania gazów wydechowych z zanotowanym przebiegiem od lat 80. Jeździł w automacie a autem jeździła nim kobieta (dlatego później musiał być malowany :D). Super silniczek, naprawde.
Link do calych 8 stron:
http://picasaweb.google.pl/radosc/635CSiMackaSzwajcarskaWersja?authkey=-FnZjnL2rV4#
Było jeszcze 16 ale to powtórzenie tego samego po włosku i po francusku.
Wielkie dzięki, rewelacja ![]()
A da sie jakos pozbyc tego ustrojstwa? Komputer z chipem od Mati’ego tez chyba cuś da ![]()
P.S. 218-konne nie mialy 3453ccm, czy cos mi sie pier…niczy? ![]()
Matiemu na na bank ![]()
Umiecie mi powiedziec, czy miska z silnika m30 z E34 bedzie pasowac do m30 z E24 (chodzi mi o ten silnik, o ktorym pisze radosc)? To samo ze skrzynia, czy skrzynia z E34 bez problemu przypasi do tego silnika?
skrzynia tak, miska nie, bo masz e12…