Przeróbka z anglika

Witam.

Temat dość luźny, tzn nie kupiłem anglika :face_with_rolling_eyes: .

Na allegro jest lub była 635csi 89 rok anglik. Zastanawiam się jaki byłby koszt przeróbki i jak z dostępnością części:

-deks rozdzielcza (z panelem z nawiewami?)
-pedały
-inne cięgno maski
-wykładzina
-el. wokół drążka skrzyni (guzik wyłączania szyb nie z tej strony)

Do zrobienia
-kable pod deską pozamieniać
-cięgno id maski
-przełożyć sterowanie szybami i lusterkami (trochę kabli)
-podłączyć pedały

Coś jeszcze?

Ja będę przekładał angielską Highline z 89 roku. W firmie to kosztuje podobno 1500zł i zrobił to niejaki Pikulski z forum (na allegro również jakieś graty sprzedaje). Części cierzko dostać i trzeba skompletować. Łatwiej jest przełożyć auto z 85 niż 86 i nowsze ponieważ w starszych była to bardziej przeróbka na prawą stronę na cięgłach więc dużo mniej roboty. Wiem że w nowszych jest już więcej rzeczy do roboty. W aucie z 85 roku otwarcie maski, położenie komputera silnika i sporo różnych drobiazgów było takich samych jak w aucie z kierą po lewej stronie.

W/g mnie taką highline jak z allegro to byłoby warto przekładać, prześliczne auto. Jak bardzo skomplikowane to jest, okazę się mam już tą highline i będę demontował żeby zobaczyć jak bardzo zaawansowane są zmiany. Raport oczywiście na forum :wink:

-deks rozdzielcza (z panelem z nawiewami?) - bez nawiewów, tylko deska razem z kratkami.
-pedały - razem z mocowaniem
-inne cięgno maski - przed 86 nietrzeba
-wykładzina - możba połżyć dywaniki :wink:
-el. wokół drążka skrzyni (guzik wyłączania szyb nie z tej strony) - cała konsola potrzebna, razem ze schowkiem, przekłądnia kierownicza osłona pod kierownicą.

troche zamieszania jest

• deska i tunel to pikus, gdzie znalesc kratke do klimy LHD??
  • pedaly z kolumna kierownicza raczej te same
  • wspomaganie hamulcow jest z lewej strony, tylko pompa z prawej ale tez ta sama
  • instalacja ABSu jest inna ale od biedy moze zostac
  • kable pod deska tez za dlugie
  • potrzebna belka pod silnik z przewodami do wspomagania, ale przekladnia jest taka sama jak LHD
  • mechanizm wycieraczek
  • szkielka w lusterkach mozna pozamieniac, chyba :??: nigdy nie probowalem
  • maska otwiera sie z lewej strony wiec OK
  • klamka drzwi - prawa ma cala elektryke tzn. ryglowanie i grzanie
  • wykladzina dosc inna i mocowanie na pedal gazu w podlodze
  • i kolektor wydechowy inny z poczatkiem ukladu, ale to moze zostac
    to chyba wszystkie nieszczescia jakie dostrzeglem

Kratke możesz kupic w aso za 42$ w/g realoem.

nie wiem czy nie reflektory (swieca w druga strone) , gorne czesci tapicerek drzwi … kurde duzo tego …

Przekładnia kierownicza :face_with_rolling_eyes:

Nie wiem jak w pre 82’ ale w późniejszych nie trzeba zmieniać tapicerki drzwi. Przycisk sterowania lusterkami się przekłada. Ryglowanie i podgrzewanie można przeżyć, zresztą to podgrzewanie podejrzewam że można byłoby przełożyć bo jest takie bardziej uniwersalne w kształcie. Trzeba światła inne na pewno. Silnik wycieraczek jest taki sam tylko inaczej zamontowany, nie pamiętam czy to się dawało przerobić…

no o lampach zapomnialem :frowning: ale tylko krotkie

fakt jest taki … jak ma sie druga na organy to robota bardzo przyjemna ale jesli trza wszystko szukac i kupowac to troche moze zabolec …

[ Dodano: 30-10-2006, 20:53 ]
… ale zawsze mozna pojsc na latwizne …

jestem w trakcie przerabiania 635 RHD z 87r. ale jeszcze nie Highline,

konsole kupiłem chyba za 15eur na niemieckim ebayu, dostałem do tego schowek, za konsole srodkowa z kratka do klimy ok 10eur, + droga do Berlina,

Za 1eur kupiłem (tez ebay) karoserie 628 LHD, z konsola, przekładnia kierownicza, elementami zawieszenia, instalacja elektryczna itd. praktycznie wszystko co potrzeba do przekładki,

brakuje mi tylko wykładziny (jasnej), nowa w ASO ok 800 pln,

Umnie robota sie przeciaga bo przy okazji całe auto bedzie malowane, nowa konserwacja, rurki hamulcowe,zawieszenia itd. W tej chwili jest rozebrane do gołej blachy.

Z powazniejszych prac:

• trzeba w grodzi wywiercic/wyciąc nowe otwory na pedały,

• na podszybiu wyciac nowe otwory na wycieraczke (raczej zmienie całe podszybie)

• wymienic wozek,

• wymienic belke wewnetrza(pod konsola - jest przyspawana do karoserii),

• troche zabawy z instalacja elektryczna,

• otwieranie maski w 87 jest po lewej,

• przekładnia musi byc inna,

• leflektory w Highline da sie przestawic na LHD (soczewki) na obudowie jest regulacja,

Auta z UK sa tansze i zwykle lepiej wyposażone:
el. fotele z pam, klimatyzacja, LSD, szyber.

Sa niestety mocniej skorodowane.

Uważaj,nie wiem jak w UK,ale u nas posiadanie LSD jest nielegalne.
Lepiej wywalić to świństwo :face_with_rolling_eyes:

heh.. głodnemu chleb na mysli ?? :grinning:

jedno z drugim sie nie kloci - wrazenia ponoc o niebo lepsze :smiling_imp:

Koledzy Ci mówili :question: :laughing: :laughing: :laughing: