Radyjo ;-)

W moim Rekinie jest radyjko Grundiga… cud techniki na tamte czasy, facio sobie specjalnie zazyczyl za cale 1600 marek + glosniki :wink: :laughing:
No ale na te czasy jest ze tak powiem nie ten tego :wink: Mam caly schemat podlaczenia dolaczony do ksiazki serwisowej itp ale ja z tego nic nie kapuje hihi A z tego co widze to trzeba cala deche demontowac zeby to wyciagnac.
Czy wymienialiscie u siebie radia i na jakie ? Czy istnieje jakis adapter ktory mozna wsadzic do wtyczki, czy kable sa luzem i trzeba podpinac do kazdego z osobna ? A moze ktos porobowal wlozyc terazniejsze radio BMW… Profesional naprzyklad?

np do e23 włożyłem bmw buisness cd rds (czy jak to się pisze).
kostka pasuje a radio jest napewno nowsze

Ja bym zdecydowanie zostawił oryginał.

Ale ja zostawie oryginal :sunglasses: zamotam go w szmaty i schowam pod lozko :wink:

Moim zdaniem to tam niewiele osob go obejrzy a zabytki sa po to zeby je ogladac

na początek proponuję zerknąć tutaj :smiling_imp:

Ale moje nie jest oryginalne, 19 lat temu oryginalne zostalo wywalone i zamienione na Grundig-a :wink: A o zabytku bedziemy mowic za pare ladnych lat, teraz nie jest dla mnie zabytkiem… jest poprostu starym ladnym autkiem :wink: A to ze jest stare nie znaczy ze mam sie meczyc z trzeszczacym radiem i uciekajacymi falami :laughing:

ogladalam to juz :sunglasses: ale ja nie chce starego radia, bo takie juz mam :wink:

to na początek :grinning: , a radio z reguły demontuje się z zewnątrz. są albo miejsca na jakiś “kluczyk”, albo trzeba zdjąć przednią maskownice i pod nią są zaczepy blokujące.

Ja kupiłem takie - BMW Bavaria Cassette III na tej stronie - które teoretycznie było póżniej montowane, ale powinno się w miarę bezboleśnie wkomponować :slightly_smiling_face:

Oczywiscie ze mozna zmienic i to bez rozbierania dechy! Istnieja tez przejsciowki BMW/ISO widzialem je np na allegro.
PS
Ja po 1,5 roku uzywania pioneera wracam do BMW Bavaria Electronic tylko mam problem bo ktos w nim napis BMW zeskrobal :smiling_imp:

Ja u siebie zrobilem od nowa cala instalacje bo kompletuje caly sprzet car audio na takim wyzszym poziomie , u mnei calosc bedize firmy clarion , osobiscie nie mialem probelmu z tym zeby wyciagnac radio i wasadzic co kolwiek innego , ja mialem blaupunkt a , ale to chyba nei bylo od nowosci radyjko

No to bedziemy probowac wyciagac, moze faktycznie w Grundigu jest jakas blenda ktora zaslania otwory na “kluczyki” albo zaczepy.

Ja mam w piwnicy Bueisness po mojej 3-ce jak zamienialismy na Proffesional, to chyba to wsadze… chociaz wolala bym z kieszenia na CD-ka :smiling_imp:

kiedys dorobilem sobie 2 pręty
z boku ściągasz zaślepki i wkladasz i lekko rozchylasz na boki i wychodzi :laughing:

ja CD mam w bagażniku, co by tak od razu nie rzucało się w oczy :smiling_imp:

Mialem ten sam problem. Chcialem dobre naglosnienie z epoki. Mozliwosci jest kilka:

1. Becker (deck) + wzmacniacz oryginal (pojawiaja sie na allegro) + diskman/mp3 z transmiterem fal radiowych;
  2. BMW Bavaria Casette + diskman/mp3 z transmiterem fal radiowych;
  3. Becker CD :wink: (deck) + wzmacniacz - dosyc rzadki i drogi;
  4. BMW Bavaria CDII na cartridge :sunglasses:

widziałem kiedyś w sklepie taką kasetę, która miała wejście na minijacka + kabelek. To też jakiś sposób.

Po co komu radio ?? Dzwieku silnika trzeba słuchac !!! :grinning:

tiaaa, różne są prawdy życiowe :wink:
ja chcę miećmuzykę bo ją lubię, dźwięk silnika też lubię - ale jak to powiedział kiedyś ktoś, mam wybór :wink:

Wiadomo :slightly_smiling_face:

Radio mam założone. Na razie zwykła Bavaria z e34 i jakies tam głosniki.

a jednak :question: :laughing: