Remont i optymalzacja silnika M30

a ile trzeba podnieść? parę cm czy więcej?

Pare cm..

Miske zdejmiesz, troche zabawy za pierwszym razem , ale odkrecac wal?? A w jakim celu??

Jesli chcesz wyciagnac sam wal, to musisz sciagnac skrzynie biegow, sprzeglo, caly przod - kola pasowe itd… mysle, ze jesli cos bedziesz robil przy silniku to i tak finalnie sciagniesz glowice.

To wszystko robi sie znacznie latwiej i przyjemniej jak silnik lezy “na stole”

Wiem, że z tym wałem się trochę rozpędziłem bo nie muszę go chyba wyjmować, tłoki wyjdą bokiem, a najpierw oczywiście zdejme głowicę, to ma być szybki remont, wymiana pierścionków, zrobienie głowiczki i jazda (tak sobie naiwnie wymyśliłem) a silnika nie chciałbym wyjmować bo w garażu jeszcze nie mam stołu :laughing: :wink: .

No to już poważnie zabieram się do roboty (zdjąłem blache pod miską :wink: ) , i mam pytanka miska olejowa chowa się przy skrzyni pod jeszcze jedną blachą którą też muszę zdjąć?, czym przemyć silnik przed rozpoczęciem roboty by się tak nie brudzić za każdym razem (ludwik?), rozumiem że tłoki napewno wyjdą bokiem bez zdejmowania wału?

Przed odkręceniem miski trzeba odkręcić osłonę przy skrzyni, a tłoki wyjmiesz górą jak odkręcisz mostki korbowodów.

pamietaj zeby sprawdzic panewki i zmierzyc wal … jak uszczelnisz gore moze wtedy umrzec ci dol jesli jest slaby…

No panewki chciałem wymienić (chyba że były by igły, bez fioletowych nalotów, czy to jedyny odnośnik?) co mam pomierzyć na wale?

sprawdz czy trzyma nominalny wymiar oraz czy nie ma owalu na panewkach glownych a zwlaszcza korbowodowych . zrob to za pomoca mikrometra (dokladnie dookola co np. 45 stopni na calej powierzchni ciernej ) oraz porownaj z danymi katalogowymi . jesli trzyma nominal powinny wystarczyc same panewki bez szlifu … sprobuj pomiar skonsultowac z jakim fachowcem ewentualnie wrzuc na forum … :sunglasses: pomozemy :sunglasses:

Ok. nie omieszkam zasięgnąć opinii, mam tylko pytanko dlaczego to ma takie znaczenie, przecież to nie będzie miało wpływu na branie oleju i osiągi, czy się mylę?

chodzi o zuzycie panewek i walu . jesli sa one zuzyte na tyle ze jeszcze nie stukaja ale sa na pograniczu “smierci” doprezenie cylindrow spowoduje wiekszye obciazenie dla walu spowodowane wzrostem kompresji a co za tym idzie mocy . jest to bardzo czesty objaw gdy zrobisz gore przy stosunkowo slabym dole . skutek to ponowne rozbieranie silnika (opcja optymistyczna) lub urwanie korbowodu i dziurwa w bloku (opcja mniej optymistyczna) . nie wiesz w jakim stanie jest wal wiec lepiej dokladnie zmierzyc i wiedziec na czym sie stoi … wtedy zostawiasz lub szlifujesz wal i jest git . oczywiscie jeszcze trza sprawdzic szy jest prosty … niektorzy nawet wywazaja waly … ale to w przypadku gdy silnik byl po jakiejs “katastrofie” …

I np panewki się obrócą :\

po każdym remoncie wału wymagane jest jego wyważenie

Wczoraj poznym wieczorem odebralem pewien gadzet.

Jest nim glowica silnika 2,8 z E28 528i tuningowanego fabrycznie przez niejaka firme MÜLLER. Fotki przesle do Maciasa.

Czy ktos moze zna ta firme i ma moze jakies dane lub katalogi??. Samochod mial inne paski, mase sportowych gadzetow a nawet tabliczke znamionowa tej firmy nabita na deske rozdzielcza. Cos jakby mniejsza niezbyt znana firma na ksztalt Alpiny

Wczoraj ogladalem ja w nocy z latarka, dzis bede troche dokladniej ale ciezko jest mi stwierdzic na oko jakim modyfikacjom glowica zostala poddana. Walek rozrzadu jest sportowy ale obawiam sie czy nie zbytnio sportowy jak do mojego projektu, ogladalem w sieci zdjecia walka Schrick 280 stopni a ten moj robi wrazenie jeszcze bardziej “pekatego”

Ma ktos moze jakies sprytne sposoby na pomierzenie walka??
Na glowicy z tego co wiem powinno byc gdzies oznakowanie po ktorym mozna stwierdzic ile jest splanowana. W ktorym miejscu i jak to sie skaluje??

Wracajac do wywazenia to zalecono mi wywazenie samego walu, i osobno zwazenie kompletnych tlokow z panewkami i pierscieniami oraz wyrownanie ewentualnych roznic.

Powoli glupieje z tym walkiem rozrzadu.

Jest to walek BMW o numerze 1 250 057.1

czyli ani ten mocniejszy 272 stopnie z lat 70tych 2,8 - 3,3L ani taki jak normalnie w 2,8. Obejrzalem zdjecia walkow Dbilas 282 oraz 288 stopni i przy nich moj walek wyglada w ogole jak seryjny.

Przejzalem w ETK chyba z 30 roznach samochodow z silnikami M30 roznej pojemnosci i walka o takim numerze nie znalazlem.

Gdzie tego szukac??

może to oni?

http://web2.cylex.de/firma-home/wessels---mueller-ag-2874421.html

co do mierzenia kątów wałka, to widziałem taki mikromter w kształcie cyrkla,
który mierzy kąt rozwarcia danego przedmoitu.

Ja też nie wiem jak to sprawdzić :question: A zainteresowany jestem bardzo, bo mam do stuningowania 3.5l
Gdzie można zamówić wałek 300 stopni :question:

najmocniejszy bezproblemowy 288 stopni mozna kupic w niemczech bez problemu, chocby na ebay, koszt okolo 300 EUR.

300 stopni wymaga bardzo profesionalnych lub nawet podwojnych sprezynek, specjalnych krzywek itd… normalna sprezynka zaworowa robi na takim walku okolo 1000km (dane z E30.de) Jechalem raz w zyciu na walku 304 stopnie w 3,5. Silnik do 3500 obr gubi zaplony i jedzie jak by mial moze z 30KM pozniej zaczyna ciagnac, ale tak naprawde wlacza sie okolo 4500 - 5000 obr/min i wyrywa asfalt spod siebie do ponad 8000tys. Musi byc zastosowany specjalny sterownik bez odciecia z wolnymi obrotami na poziomie 1500obr/min bo inaczej nie ma to zupelnie zadnego sensu. Wszystko musi byc polaczone z mocnym doprezeniem silnika, inaczej nie przyniesie sensownego efektu. Zywotnosc dolu silnika tak czy tak mocno sie skraca.

W literaturze gazet poradnikow i sieci walek 288 stanowi granice do zastosowania ulicznego M30, wiecej tylko na tor. Prawdopodobnie z tego powodu nie ma ich dostepnych tez w zwyklej komercyjnej sprzedarzy.

Alpina B6 2,8 na L Jecie miała wałek 280 stopni, 218 KM i 265 Nm/5000. Mam też pewne informacje nt. producenta ówczesnych wałków dla Alpiny, ale nie chcę “śmiecić” w tym temacie. Miłosz jeśli uznasz, że to coś może komus pomóc to napiszę.

Smiec smialo :slightly_smiling_face:

Temat walkow rozrzadu jest jednym z przewodnich w optymalizacji mojego silnika, a moja wiedza niezwykle mala.