RIP 2.8i

w sumie chyba pierwszy powazny zawod.. zawsze wychodzila calo z opresji wszelakich.. dzis sie dowiedzialem, ze 5 cylinder nie zyje, kompresji zero, zapieczone zawory prawdopodobnie i nie oplaca mi sie tego robic wiec 3.0 od manka wleci…
zawiedziony jestem bo chcialem zrobic swap po wakacjach na spokojnie a tu mi brzydka niespodzianke zrobila i musze to zrobic na szybko przed wyjazdem :confused: moze slyszala jak gadam ze chce wypirzyc ten silnik i sie obrazila :frowning:
wynagrodze jej to nowszym silniczkiem i blachareczka, ktora tez nastapi na tygodniach mam nadzieje :slightly_smiling_face:

Rozumiem, że wybierasz się na zlocik :sunglasses:

współczuję, ale nic nie jest wieczne - ja u siebie też musiałem zrobić wszystko - choć czasem jak widzę FSO i inne szroty na drodze to sobie myślę, że moja nie była tragiczna i jeszcze pewnie by z 5 lat pojeździła :bulb: :laughing:

Generalnie niema złęgo co by na dobre jej nie wyszło :laughing:

nad morze, 2 wyjazdow nie dam rady :confused:

ogolniem taka opcja: za podobna kase (silnik + robota) mam nowsze 3.0 z e32 z przebiegiem 160 (czyli jeszcze dziecko) od manka, i 3.5 z e23 z przelotem 340 choc szturcu mowi, ze ponoc w dobrym stanie…
poki co stawiam na opcje nowszego 3.0, bo w koncu 160 dla m30 to jak okres dotarcia.. ale na pewniaka chcialbym zdeklarowac opcje i zaplanowac robote po weekendzie, wiec bede wdzieczny za wasze opinie… mi sie wydaje, ze lepiej postawic na mlodosc niz na pojemnosc, a wy? tx

a jak wygląda porównanie cenowe?

Mysle dokladnie tak samo, realna roznica w osiogach silnikow M30 odczuwalna w trakcie jazdy jest symboliczna od 2,8 po 3,5 ten sam dzwiek i prawie ta sama jazda, jezdze bardzo czesto E32 klientow, auta maja w koncu po 15 lat i z autopsji powiem Ci ze co trzecie 730i chodzi lepiej niz 735i pomimo ze obydwa chodza dobrze nie biora oleju itd itd…

Na papierze roznica niespelna 20KM, co to jest w siedem??

Jedyne co mialo by mnie sklonic do kupna za podobne pieniadze 3,5 z wiekszym przebiegiem, to szpan, ze mam wiekszy silnik, a na powaznie to conajwyzej fakt nieorginalnosci, ze ten silnik z tym osprzetem w E23 nie wystepowal…

a ile momentu ma ten 3.0 wie ktos moze :question:

m30 3.0 / e32
188HP (138KW) / 5.800
260Nm / 4.000

m30 2.8 / e23
184HP (135 kW) / 5.800
240Nm / 4.200

m30 3.5 / e23
218HP (160 kW) / 5.200
310Nm / 4.000

zrodlo:
http://www.7-forum.com/modelle/e23/e23-technik.php

3.0 z 160k mam okazyjnie za poldarmo czyli 500pln, za to roboty + czesci przy nim zeby go zaadaptowac jest ok 2k…

3.5 z 340k stoi w bialej u szturca na placu za 1.5k, a roboty przy nim skrajnie mniej, ok 500pln…

reasumujac laczny koszt przy nowszym 3.0 jest ok 500pln wiekszy jezeli dobrze pamietam rozmowy z marcinem..
zalezy mi na tym zeby juz sie z silnikiem, ze tak powiem delikatnie, nie pitolic.. jezeli bym szedl w wieksze moce to z gory bym zalozyl wiecej wydatku, ale to w przyszlosci.. poki co chce spokojnie powyjezdzac sobie w rozne miejsca i nie miec telepania samochodu, oddawania do warsztatu itd, a bron boze holowania…
co prawda szturcu reklamuje mi ten 3.5 ze mimo przebiegu jest i tak zajebisty, ale to samo mozna bylo powiedziec do niedawna o moim, a tu niespodzianka :confused:
tylko ta moc i moment troche kusza:)

ogolnie jak mowilem poki co jestem psychicznie za 3.0/e32, ale moze ktos z was ma jakies doswiadczenia z nowszym silnikiem badz odrebne zdanie, stad chetnie was sie pytam o porade :slightly_smiling_face:

Jabby w swojej e23 ma włozony nowsze M30 tylko, że 3.5

nie rozumiem powyzszege zdania nic a nic :slightly_smiling_face:
tak czy siak jesli jutro wpadne do szturca to jeszcze pewnie potruje ten watek, bo musze w tym tygodniu zdecydowac :confused:

bo Adas napisal to troche szyfrem :wink: chodzilo mu o to ze jednen z klubowiczow w swojej e23 ma wlozony nowszy silnik 3.5 kilo od e34 albo e32 nie jestem pewien :sunglasses:

**Dokładnie :exclamation: **

M30 to typ motoru który wytępuje w e12, e23, e24 i e28 o pojemnościach 2.5/2.8, 3.0/3.3 i 3.2/3.5 oraz w e32 i e34 o pojemnosci 3.0 i 3.5

co Ty Adas bys zrobil bez takiego tlumacza jak ja :question: postawisz mi piwko i bedzie git :sunglasses:

tak, ale i mi i mankowi mister marcin szturc powiedzial ‘cos’ co kaze do tego silnika zmieniac osprzet.. dzis wieczorem powie to i tobie zapewne, bo porusze temat motoru, wiec tez uslyszysz to ‘cos’, tzn objasnienie :slightly_smiling_face:

generalnie temat tak juz zmeczylem, ze sam juz nic nie wiem :confused: i im dluzej o tym gadam tym mniej juz zaczynam rozumiec, musze zrobic to i ochlanac z tego :slightly_smiling_face:

no wkoncu meska decyzja :sunglasses: jestesmy z Ciebie dumni zalew :exclamation: :wink:

ok, jak zawsze chetnie marcin pod otwartymi maskami mi pokazywal i naopowiadal czym sie te motory roznia i wychodzi na to… ze.. kompletnie sie roznia :slightly_smiling_face: i ze, cytuje, ‘za duzo pierdolenia sie’ z adaptacja m30 '92 z e32 :confused:

ps. adam :slightly_smiling_face:

a nie mowilem ze tak mowiles :)?

Mówiłeś nie mówiłeś… Sprawa jest prosta i tak naprawdę nie da się tylko kaleson przez głowę włożyć. Jesli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kasę..
Nowszy motor za małe pieniądze, ale z adaptacją gorzej, wiec uważam, że najprostrzym rozwiązaniem jest motor 3.5 z Jacka siódemy. Pogadaj moze chociaż 100zeta urwiesz :wink:

:wink: obowiazkowa rekompensata na opone, bo cos czuje, ze jak to 3.5 zaloze to beda w poczatkowej fazie uciechy jakos tak szybciej sie zuzywac :slightly_smiling_face:

a poki co jeszcze 3 tygodnie sie bede poruszac ekologicznie :slightly_smiling_face: