Prosze o fachowe opinie na temat katalizatora. Zeby nie szufladkowac, mowmy o tym fabrycznym i tym dokladanym.
Osobiscie mam dokaldany po '90. Zostawic, wywalic? i ewentualnie co wstawic w jego miejsce.
Temat był poruszany, ale nie został zakończony podsumowaniem zainteresowanego lyzwy.
Czy dokonales tej zmiany?
nie. ilu forumowiczów tyle opinii
no to kicha, bylem u tlumikowcow i powiedzieli ze kat jest juz przypchany troche. Zobacze co powie moj balcharz fan starych aut o nieprzecietnej wiedzy.
Ja bym zostawił puchę, a środek wybebeszył. Rezonans spalin pozostanie, a opór nie. Nie jestem fanem wycinania katalizatorów, bo w większości przypadków ich usunięcie pogarsza pracę silnika. BMW to nie kosiarka i tam wszystko ma swój porządek.
Witam po dlugiej absencji ![]()
Kat dokladany - wg moich informacji (raczej ksiazkowych niz praktycznych) przy wkladaniu kata wymienia sie rowniez kompa
, nowe mapki zaplonow oraz wtryskow itd przez co tracimy na mocy. Wnioskujac z tego nalezy wywalic kata i wymienic jednostke sterujaca.
Z tym drugim rozumie, ze mamy problem, to tez radze Ci poczekac gdyz mam zamiar przetestowac 6 po wyciagnieciu z niej kata. Niestety nie wiem kiedy bede mogl to zrealizowac, gdyz w niedziele moja mala odjezdza dopiero do blacharza ![]()
Co do sposobu wyciagania katalizatora z bryki mam dwa pomysly:
- zastapienie go dwiema rurami z czego na jednej zamocanie sondy;
- poszukanie podobnej puszki (co moze okazac sie trudne), badz jej dorobienie i zamocowanie sondy w odpowiednim miejscu
Nie jestem zwolennikiem niszczenia monolitu (oczywiscie jezeli tam jest)
Pozdrawiam
dla mnie to jest zbedna rzecz
a caly czas go jeszcze nie wywalilem
pewnie mi teraz tylko blokuje przeplyw spalinek o ile cos tam jeszcze jest w nim ![]()
masz racje ![]()
Poczekajmy na sprawozdanie rafala
ja wyprulem swojego, roznicy nie odczuwam. troche bardziej warczy. Ogolnie to ciezko ocenic stan kata i to w jakim stopniu zamula. U mnie bez rewelacji po oproznieniu puszki
Będąc wczoraj u Szturca, widziałem jak wycinali katalizator w M5 e34, jak będę miał info, to dam znać jaka jest róznica…
u Niemców kiedy chce się płacić nizszy podatek to trzeba sobie założyć katalizator i nową kasetę .Kupuję się taki zestaw pucha + komputer , zaklada w specjalistycznym zakladzie i juz.Ale spadek mocy jest bardzo wyrazny w przypadku auta takiego jak szócha,czyli o dużej mocy.: D
Jezeli wywalac to moim skromnym zdaniem włożyć komputer taki jak sie nalezy do tego silnika,systemu wtrysku itd. w miejsce katalizatora to co było tam fabrycznie.
ale może głupi jestem tylko…
Nie jestes glupi, albo jestesmy obydwaj, tez juz troche testowalem i mam identyczne zdanie, jesli zostawia sie kasete od KATA to trzeba zostawic KATA, a jak wyciagnac to wrzucic kasete od wersji bez kata. Moje 628CSi (nigdy nie miala KATA) reguluje na analizatorze po prostu perfekcyjnie. Jak do tej pory wszystkie auta z jakimi mialem do czynienia z wywalonym KATem i zostawionym komputerem, nawet z wspawana lambda, dawaly na analizatorze tragiczne efekty, a to sie na jazde i spalanie dokladnie przeklada.
po mojej drobnej interwencji w uklad jechalem do Torunia i back to Elblag no i spalanie ok 11 l/100 wiec chyba wszystko si. Co macie dokladnie na mysli mowiac kaseta? U mnie nad schowkiem jest motronik a nad nim jakies cos doklejone–to moze to jest od kata. jak powrocic do oryginalu, bo u mnie kat jest dokladany. Wiem ze w jego miejscu byl tłumik, a co z elektornika? Szkoda ze nie badalem spalin przedtem, ale zrobie to przy najblizszej okazji.
Jaki masz nr komputera tego w schowku ![]()
0 261 200 061 a kolejny to 1 288 138.9. A to badziewie nad Motronikiem, to mam na zdjęciu, ale nie wiem jak tu je wkleić. Ciekawe czy to jest wlasnie od kata. Wszoraj wyciagnąlem całą środkową część deski żeby wysiągnąć bordkomp. Zostawiłem auto tacie żeby zaznal troche przyjemności wracając w nocy znad morza. Mały szkopuł w tym, że jak wykreciłem regulacje wentylacji i inne to zniknęły kierunki i pozycje tylne.
To mu dostarczyłem radości ![]()
A jeszcze jedno, jednostka sterująca od Borda to to coś mocowane pod check controlem? ma to naklejke sachs wiec troche zdurniałem. Na ebayu widziałem ze to był siemens i nie bylo to czarne.
No to masz kompa do motoru bez kata…
Po Briefie wiem ze byl dodawany. Komp kompem, ale czy jakieś ingerencje w oprogramowanie były czynione przy kacie?
Jutro bede u najlepszego magika od elektroniki w moim miescie. Specjalizuje sie w BMW nie wiem jak z tym modelem. Jak powie coś mądrego to dam to na forum.
To masz szczescie, dodatkowa elektronike masz wiec w osobnej puszce, i bez wiekszych szkod da sie to wszystko wymontowac. Jedna z wiekszych firm sprzedajacych KITY do przebodowy na KAT z sanda Lambda to GAT-KAT, zobacz czy nie masz przypadkiem pudeleczka z taka nazwa…, albo zobacz najzwyczajnie gdzie ida kable z sondy.
No to super extra, gites majonez
na tym jest napisane GAT-TRONIC czyli to bedzie to. Zbędny szajs.
http://www.supersprint.com/a_prodotti.asp?modello=bmwE242
Co WY na to? pewnie za całosc ok 5tysi ale lechta mnie to.
Pewnie cena samego barana 1000euro:(