Mam pytanie,
zamowilem olej i dostane go w nie orginalnym opakowaniu.
Czy jest mozliwe, rozpoznanie po np ( moze kolor )
nie chcial bym zalac jakiegos szajsu.
Ryzykant z Ciebie.
Nie sądzę żebyś był w stanie określić czy dostałeś to co trzeba. Może jeszcze poszczególne rodzaje, marki olejów by się czymś różniły, ale jeśli dostaniesz koktajl lepszego z jakimś tańszym, albo po prostu tańszy wyglądający podobnie - bez analizy chemicznej by sie chyba nie obeszło. Sam bym raczej tak nie kupił - pewnie jest taniej, ale ryzyko nie jest moim zdaniem tego warte (chyba że z pewnego źródła, ostatnio tak kupiłem -ale z warsztatu mech., gdzie pracował kumpel).
Porównaj go ze zwykłym przez wrzucenie metalowej kulki i porównanie czasu spadania. Będziesz miał już jakąś podstawę…
myślę, że to nie jest dobry pomysł, bo skąd można wiedzieć czy olej do szpery powinien być gęstrzy, czy żadszy od normalnego i w jakiej temperaturze to sprawdzać ![]()
Dobre ![]()
ja tylko to z teorii znam
(były student fizyki
, może dlatego był
) w praktykę sie jeszcze nie bawiłem ![]()
a co myslicie o (saf-x 75w140) z inter carsu za 2l-118zl po rabacie :v;
widze ze maja 3l na stanie.
Olej do mostu z ogrniczonym poślizgiem jest sprzedawany w serwisach BMW “luzem” tzn. rozlewany na litry, więc to normalne że dostałeś olej w nieoryginalnych opakowaniach. Jeżeli podpieli ci fakturę na ten olej to chyba powinieneś być pewien, że dostałeś taki olej jaki zamawiałeś. Tak naprawdę to nigdy nie można mieć 100% pewności, nawet super zabezpieczony potecjalnie oryginalny produkt w oryginalnym opakowaniu może okazać się zwykłym bublem, bo wkońcu mieszkamy w Polsce, w kraju dużych możliwości i dlatego wszystko jest możliwe zwłaszcza cuda.
Życzę wszystkim udanych zakupów “oryginalnych produktów”.
może to nieidealnie na temat, ale poniekąd - byłem dziś w Bavaria Motors i niestetyż odmówili sprzedania na litry Castrola SAF-XJ
trza będzie gdzie indziej spróbować - ktoś kupował może ostatnimi czasy?
Jezeli bedzie kilka osob chetnych moge kupic w hurcie beke castrola
Do mostów ze szperą z naszej epoki stosuje się 75W90 limited slip. Mam taki w 1l butelkach po 50pln w oryginalnych opakowaniach valvoline.
A bez szpery? 80w90?
Można jakoś łatwo rozpoznać czy jest szpera czy nie? Różnią się jakoś wizualnie te mosty?
Wystarczy podnieść tył, i zakręcic kołem. Oś musi być w powietrzu.
Jeżeli drugie koło obraca się w drugą strone niż to co krecisz, lub nie rusza sie, to nie masz szpery.
Jeżeeli kreci sie w tą sama stronę, to masz szpere.
:piwko:
Ale fajna ikonka.
a jakbyś miał problem z podniesieniem całego tyłu (obu kół na raz), to starczy podnieść jedną stronę i jeśli nie uda się zakręcić kołem (tym, które jest w powietrzu rzecz jasna
) to też znaczy, że jest szpera
Do skrzyni biegów też.
To mamy tu rozbieznosc ![]()
do szpery zalałem 75w140
I tak ma być
Nie tanio ![]()
Zawsze są rozbierzności pomiedzy praktyką a teorią ![]()
Do szpery płytkowej 75W140
Do szpery tarczkowej 75W90
Ha, człowiek uczy sie całe zycie i głupi umiera ![]()
płytkowa a tarczowa, jak rozpoznac?
po roczniku, nr., czy…?
Płytkowa “włącza” się gdy jedno koło traci przyczepność.
Tarczkowa działa cały czas.
A tu sklep w którym można kupić castrola w litrowych pojemnikach
http://automotoshop.com.pl/index.php?cPath=5_6_7_34
I tak nie jestem w stanie tego sprawdzic, czy jestem?