Silnik, głowica, uszczelki, wałki i inne przypadki ...

Z powodu notorycznego wypływu oleju z pod uszczelki pod głowicą - silnik został rozgrzebany, ale jest w lepszej kondycji niż oczekiwałem … tłoki ciasne, nie ma progów… jest dobrze…

głowica ściągnięta i rozebrana - okazało się że była założona “frajerska” uszczelka pod głowicą, najgorsza z możliwych- i nic wiecej nie było robione

Więc zostały gniazda i zawory dotarte - głowica wymyta, kupione zostały nowe wszystkie uszczelki, (Bartek mech. - stwierdził, że chyba naprawde mnie wkurwiał ten wyciek skoro chce wymieniać wszystko) uszczelniacze i zimeringi - stare były twarde i do dupy. (fotki przed planowaniem) -

i wczoraj zacząłem się przyglądać mojemu wałkowi rozrządu i wałkom pomocniczym (ze tak to nazwe) … co mogą oznaczać te cyferki … na głowicy 2 (drugi sort ??)

… na wałku odlane 6682 ??, czerwona kropa i nabita 7,

sprężyna jest oznaczona kolorem zielonym… widać tez odlane M90 na głowicy :astonished:

Zastanawiają mnie wałki pomocnicze… są ryski i lekkie zatarcia ale to chyba nie sa miejsca gdzie pracują dźwigienki… zostawic czy wymieniac :face_with_rolling_eyes:

Ale jajca plaskie tloki!!! co to jest M90???, blok od turbo??? Wiedzialem ze to nie jest normalny silnik… zeby kosic wszystkich 3 biegowym automatem.

Oznaczeniami na walku sie nie przejmuj, walek masz seryjny 264 stopnie, w motroniku z cyferka 2 nie ma innej mozliwosci.

Jak rozebrales juz to pierscienie i panewy tez bym profilaktycznie zmienil.

Zobaczymy podczas wizji jak bedziemy wymieniac uszczelke pod miską, Dawid, Maniek i inni twierdzą żeby dołu nie ruszać … :sunglasses:

nie zmieniac … ale pod warunkiem ze kompozycja na panewkach bedzie igla … bo jak okaze sie ze sa pocharatane lub “przeswituje zolte” to niestety do kosza …

Ale jak to jest silnik M90 to pierścienie i panewki tylko z oryginału …
:confused:

rozebrałem swoje dwa silniki i oba miały płaskie tłoki…

A ja z 15 sztuk przez ostatnie lata albo i wiecej i jak zyje jeszcze plaskich tlokow w M30 nie widzialem.

Skąd takie zaskoczenie :question: Ja też spotkałem się kilkukrotnie z płaskimi tłokami.

nowy dzień - nowe niespodzianki … wyczyszczony tłok ukazał swoja średnicę … 93,35mm

Bartek znalazł tłok od e34 535 89’ - średnica 91,98mm

zakupiona uszczelka pod głowice poszła do zwrotu - jest do nowszego 3,5. o mniejszej średnicy …
średnice zaworów - dolot 46mm - wydech 37

Palec zapłonowy - kupiłem przykręcany 3 śrubkami …a mam stary typ - wciskany. Czy da się zmienić podstawę-mocowanie palca na wałku ??
mam nadzieje że kopułka jest taka sama dla obu palców.

kopułka jest inna - czyli masz taki silnik jak ja :sunglasses:

a czym sie różni - pomijająć brak bolców w gniazdach na przewody :??:

ma bolce na przewody, tylko jest “głębsza”, bo palec wciskany jest nacznie wyższy niż przykręcany…

ożesz … a nie można przełóżyć mocowania palca (przykręcić od nowszego wałka)…

nie wiem, nie sprawdzałem, ale po co kombinować nie możesz kupić takiej kopułki jak jest :question:
jak ja kupowałem w ubiegłym roku to było jeszcze ich 5 szt. w BMW. moja była ściągana z australii bo tam mieli 3 szt. :grin:

Musiałbyś założyć nowszy wałek, ale po co kombinować, można kupić kopułkę i palec. Taki typ występował do 83r.

Mozna, mozna. Nawet ost bylem w ciezkim szoku jak znajomy w inter-carsie mi powiedzial ze wystepuje rowniez tani (czyt. nie wiadomo jakiej jakosci) zamiennik procz oryginalnej (bosch’a) :slightly_smiling_face: po tym jak slyszalem wczesniej z roznych zrodel ze sa dostepne ale niestety tylko w… FUSie

myk jest taki, że kupiłem zanim sprawdziłem… czyli mam kpl - kopułkę, palec i przewody od nowszego typu …i się zdziwiłem … :confused:
ktoś zainteresowany ?? palec, kopułka boscha i przewody NGK…

ten nędzny zamiennik to EPS, te kopułki mają aluminowe nie miedziane styki, więc bardzo szybko się one wypalają. jednym słowem totalna kicha :face_with_rolling_eyes:

http://www.allegro.pl/item275281858_kopulka_palec_aparatu_zaplonowego_vw_audi_bmw.html

gdybym nie wymieniał całej instalacji w turing’u to bym zapupił…

p.s.
trzeba było zasięgnąć przed zakupem języka :v:

Ten nedzny zamiennik jest producenta FACET :astonished: . Co to jest to nie mam pojecia, jest niewiele tansze od BOSCH’a i praktycznie rozni sie kolorem plastiku z ktorego jest wykonana sama kopulka i kolorem srubek :D. Tak to z tego co pamietam obydwie maja miedziane styki. Ot taki pic :grinning:

Oj, Mareczku, Mareczku… Zadzwoniłbyś do mnie i już byś miał :grin: