Z powodu notorycznego wypływu oleju z pod uszczelki pod głowicą - silnik został rozgrzebany, ale jest w lepszej kondycji niż oczekiwałem … tłoki ciasne, nie ma progów… jest dobrze…
głowica ściągnięta i rozebrana - okazało się że była założona “frajerska” uszczelka pod głowicą, najgorsza z możliwych- i nic wiecej nie było robione
Więc zostały gniazda i zawory dotarte - głowica wymyta, kupione zostały nowe wszystkie uszczelki, (Bartek mech. - stwierdził, że chyba naprawde mnie wkurwiał ten wyciek skoro chce wymieniać wszystko) uszczelniacze i zimeringi - stare były twarde i do dupy. (fotki przed planowaniem) -
i wczoraj zacząłem się przyglądać mojemu wałkowi rozrządu i wałkom pomocniczym (ze tak to nazwe) … co mogą oznaczać te cyferki … na głowicy 2 (drugi sort ??)
… na wałku odlane 6682 ??, czerwona kropa i nabita 7,
sprężyna jest oznaczona kolorem zielonym… widać tez odlane M90 na głowicy
Zastanawiają mnie wałki pomocnicze… są ryski i lekkie zatarcia ale to chyba nie sa miejsca gdzie pracują dźwigienki… zostawic czy wymieniac
nie zmieniac … ale pod warunkiem ze kompozycja na panewkach bedzie igla … bo jak okaze sie ze sa pocharatane lub “przeswituje zolte” to niestety do kosza …
nowy dzień - nowe niespodzianki … wyczyszczony tłok ukazał swoja średnicę … 93,35mm
Bartek znalazł tłok od e34 535 89’ - średnica 91,98mm
zakupiona uszczelka pod głowice poszła do zwrotu - jest do nowszego 3,5. o mniejszej średnicy …
średnice zaworów - dolot 46mm - wydech 37
Palec zapłonowy - kupiłem przykręcany 3 śrubkami …a mam stary typ - wciskany. Czy da się zmienić podstawę-mocowanie palca na wałku ??
mam nadzieje że kopułka jest taka sama dla obu palców.
nie wiem, nie sprawdzałem, ale po co kombinować nie możesz kupić takiej kopułki jak jest
jak ja kupowałem w ubiegłym roku to było jeszcze ich 5 szt. w BMW. moja była ściągana z australii bo tam mieli 3 szt.
Mozna, mozna. Nawet ost bylem w ciezkim szoku jak znajomy w inter-carsie mi powiedzial ze wystepuje rowniez tani (czyt. nie wiadomo jakiej jakosci) zamiennik procz oryginalnej (bosch’a) po tym jak slyszalem wczesniej z roznych zrodel ze sa dostepne ale niestety tylko w… FUSie
myk jest taki, że kupiłem zanim sprawdziłem… czyli mam kpl - kopułkę, palec i przewody od nowszego typu …i się zdziwiłem …
ktoś zainteresowany ?? palec, kopułka boscha i przewody NGK…
Ten nedzny zamiennik jest producenta FACET . Co to jest to nie mam pojecia, jest niewiele tansze od BOSCH’a i praktycznie rozni sie kolorem plastiku z ktorego jest wykonana sama kopulka i kolorem srubek :D. Tak to z tego co pamietam obydwie maja miedziane styki. Ot taki pic