[silnik] M30 wraz z 745i E23 triple KKK Turbo

link do strony z danymi tech silnikow M30 rowniez w wersji turbo

http://users.tpg.com.au/schrick/M30%20engine.htm

pzdr

świetny link

fajny, ale o turbo trochę mało :confused:

Rotomaster RM-60 (Cartech) twin turbo kit do M30 pare fotek dla wybrednych :wink:

http://thedotcommune.com/photo.php?album=9

a jeszcze jakby powiedzieli gdzie zakupić takie cudeńko… :laughing: wcale fajna zabawa - a jakby włożyć do e21 :smiling_imp:

to może całkiem zaszaleć i do isetty :smiling_imp:

ciekawi mnie tylko jaki silnik wytrzyma takie doładowanie no chyba że to jednorazówka :smiling_imp:

link jest nieczynny, ale jeśli chodzi o E23 745i to nie był tam montowany silnik M30. 745i było produkowane z silnikiem 3,2 litra i 3,5 litra. dokładnie to było tak:
1980-1983 M102 3,2l L-Jetronic - DANE
1983-1986 M106 3,5l Motronic - DANE
w obu pracowała turbosprężarka KKK K27
silnik M102 sprawiał bardzo dużo kłopotów, dlatego został zmieniony na M106. ciekawe jest to, iż w obu wersjach silnikowych E23 745i osiągało identyczne momenty i moce maksymalne. silniki M102 i M106 wykorzystywały bloki M30, jednak wnętrze było odmienione - tłoki identyczne jak w M88/3, panewki maja rowki olejowe w innych miejscach i inne. silnik wyglądał tak - LINK

na deser jeszcze jedna informacja. bmw E23 745i w wersji przeznaczonej na rynek południowo-afrykański napędzana była jednostką M88 żywcem przeniesioną z E26 M1. wyprodukowano tych modeli 209 sztuk. ABS był dostępny seryjnie, podobnie jak klima, skóra czy elektrycznie regulowane fotele. Model ten nigdy nie był sprzedawany w Niemczech.
żeby tematowi dodać jeszcze więcej pikanterii napiszę, że E23 było produkowane z silnikiem V12 oraz V8 niestety ilość egzemplarzy tych modeli jest jeszcze mniejsza niż BMW 507 z racji swej prototypowości.

teraz troszkę rozrywki umysłowej. kto wie skąd wzięło sie oznaczenie 745i skoro żaden z silników stosowanych w tym modelu nie miał pojemności 4,5 litra? jeśli ktoś rozwiąże zagadkę ma u mnie butelkę weselnej okowity jako nagrodę.
pozdrawiam

wyjales trupa z szafy :grinning:

zdziwilbym sie jakby ktos z tego forum nie slyszal o wersji RPA, a conajmniej 2 osoby odpowiadajace w tym temacie maja silniki turbo z 745i :grinning: co do oznaczenia to w bmw wbrew pozorom czesto nie pokrywaja sie z pojemnoscia (ety, x23i bedace 2.5, x40i bedace 4.4, teraz 335i bedaca 3.0 biturbo, itp itd..), tak wiec e23 745i nie jest tu wyjatkiem..

w starych modelach zasada oznaczeń była przestrzegana, a oznaczenie 745i nie jest li tylko pomysłem, ale ma swoje wytłumaczenie, tak samo jak geneza nazwy serii 6.
pozdrawiam

to na co czekasz, dawaj :slightly_smiling_face: genezy nazw nie znam jesli jest jakas, chetnie poznam…

a v12 i v8.. hmm wg moich informacji to zadna nie opuscila testow prototypow, wiec skad porownanie do 507 ktora byla samochodem seryjnym? masz cos na ten temat?

zarząd bmw nazwał E24 serią sześć z racji rozpoczęcia jej produkcji w sześćdziesiątą rocznicę powstania firmy, banalne prawda?
oznaczenie 745i natomiast powstało z prostego wzoru: 3,2 x 1,4 =4,48 w zaokrągleniu 4,5 gdzie 1,4 to mnożnik w niektórych krajach używany do określenia stawki podatku dla samochodów doładowanych. Nazywało się to chyba pojemność podatkowa. Taki sam mnożnik stosuje się w wyścigach równoległych na 1/4 mili w skandynawi x 1,4 dla samochodów z jednym doładowaniem i chyba x 1,6 dla samochodów z dwoma doładowaniami. ot i cała tajemnica.
co do silników V12 i V8 to były one uwzględnione w oficjalnym prospekcie modelu E23, zdjęcia z tego prospektu zamieszczam poniżej

co do odkrywania trupa w szafie to nie wątpiłem, że wiecie o tych modelach, moja odpowiedź sprowokowana była tym “M30” w tytule wątku. chciałem to wyjaśnić, wszak cała historia BMW jest gęsto usłana tajemnicami, które dobrze byłoby wyjaśnić. podobna nie oczywista sytuacja była z modelem E12 M535i i E24 635CSi. wszyscy, prawie wszyscy sądzą że był tam silnik M30B35. jest to prawdą, jednak nie do końca. w początkowych seriach i E12 M535i (nie pamiętam do którego roku) i E24 635CSI do roku 1981 wstawiany był silnik M90 - bezpośredni protoplasta M88. BMW szybko się jednak z niego wycofało z racji olbrzymiej awaryjności.
pozdrawiam

ten mnoznik to filozofia dorobiona po fakcie czy jakies oficjalne stanowisko bmw? (choc jedno nie wyklucza drugiego).. pytam bo do wyboru nazw modeli ma wplyw wiele innych czynnikow, troche marketingowych, troche np zwiazanych z nieupodabnianiem do nazw wystepujacych w innych markach.. kiedys tu tez o tym gadalismy przy okazji omawiania ‘przeskokow’ w oznaczeniach pojemnosci… ale jesli tak, to dobrze wiedziec, zawsze ciekawostka wiecej..

masz pelny prospekt z opisem? nie smiem nie wierzyc, ze zamiescili tam te fotki, niemniej napewno nie w kontekscie wyszczegolnienia modelu produkcyjnego..

o m90 tu masz co nieco forum E24 :: Zobacz temat - Classic Auto - numer poświęcony BMW 6 E24

o oznaczenie serii 6 nie zamierzam sie spierac, choc tez wesze tu nieco filozofii marketingowej dorobionej do cyfry serii, moze nieslusznie…

oficjalna wersja BMW. oznaczenie to ustalono dla bardziej jasnego określenia stawki podatku w urzędach. biuraliści i tak musieliby mnożyć pojemność silnika przez współczynnik 1,4 ustanowiony dla silników mono uturbionych, BMW tak na rękę im poszło.

owszem mam i to nawet dwa, choć różne.

w kwestiach nie do końca jasnych zawsze ze swoim kolegą buszujemy po necie dla rozwiązania niejasności i tak było w przypadku M90 między innymi. za link oczywiście dziękuję.
pozdrawiam

dobrze wiedziec, dopisze ta ciekawostke w wolnej chwili na sajt

byłem, czytałem i troszkę brakuje na niej szczegółów ale ważne, że ktoś drąży temat i nie pozwala zapomnieć o takich autach, można powiedzieć kultowych (nie lubię tego słowa)
pozdrawiam

napewno brakuje, sam widze ze wielu rzeczy tam jeszcze nie napisalem.. jak masz cos ciekawego to daj znac na priv please…

kurcze cztery razy wysyłałem ci odpowiedź w kwestii prospektów i za każdym razem dostaje info, że wiadomość poszła, ale nie mam jej w “wysłanych” i nie wiem czy doszła czy nie.
pzdr

doszla 2 razy :wink:

a powinna cztery. hmm, coś nie dziabie ta komunikacja jak należy. nie zmienia to faktu, że możesz już się czuć jakbyś był posiadaczem prospektu/prospektów E23. nawiasem mówiąc mam jeszcze E21, E24 2 szt, E30, miałem E28 ale komuś pożyczyłem i ślad po nim zaginął.
pozdrawiam